Mercat marcat per la pandèmia

Mercat marcat per la pandèmia

Ja coneixem el gran gruix de moviments que viurem de cara al 2021. Els atletes més importants i els clubs catalans més destacats ja coneixen com ha quedat la situació. La Pandèmia de la COVID-19 han marcat els grans canvis.

En el reportatge de l’any passat, explicàvem que hi havia hagut un gran nombre de moviments, amb dues situacions a destacar: la marxa de molts atletes a clubs de marques de roba i també la partida de molts altres atletes catalans a clubs de fora del territori. En aquest 2020 els moviments han estat semblants, tot i que amb menor mesura. Uns quants equips s’han mogut poc i han perdut atletes importants. D’altres han reforçat posicions de cara a les lligues catalanes i nacionals.

A nivell individual, destaquem dos moviments. Dos dels millors atletes del moment, Marta Galimany i Bernat Erta, abandonen el Barça per posar rumb a clubs de marques esportives. L’atleta de Valls, la primera en explicar la seva situació, ha posat punt i final a sis temporades amb el club blaugrana i competirà la temporada que ve amb el CA Adidas, tal i com explicàvem en aquest article. També serà la seva marca de roba i calçat. Allà es trobarà amb atletes del nivell d’Irene Sánchez-Escribano.

L’atleta lleidatà, per la seva banda, ha fitxat pel CA New Balance. Aquest moviment sembla més sorprenent, doncs el club de la marca dels EEUU acostuma a tenir a les seves files a atletes dels 800m cap amunt (A nivell català destaquen Esther Guerrero, Adel Mechaal o Zoya Naumov) i en canvi, amb Erta tindran a un dels millors atletes espanyols en 400mll i amb un 200 també excel·lent.

El tercer gran moviment en atletes catalans que fa al·lusió a un club de marca esportiva ha sigut el fitxatge d’Abdessamad Oukhelfen per CD Nike, després de només una temporada al Playas de Castellón. Oukhelfen també vestirà doncs en roba i calçat amb la potent marca. L’atleta tarragoní podrà així centrar-se en mitings i en proves que ell mateix pugui escollir.

A nivell de clubs catalans, comencem destacant els moviments del Barça. Així com dèiem que havia perdut a Galimany i a Erta, també cal destacar que aguanten la presència d’atletes com Jaël Bestué, Cristina Lara, Laura Redondo, Pol Retamal o Aleix Porras. D’altra banda, a nivell català, han informat de la incorporació de diversos atletes de nivell i de futur.

En destaquem sis per la importància i el gran recorregut d’uns i altres. Procedents de l’Agrupació de Catalunya arriben Ramon Adalia, Naiara Estanga i Aleix Pi, tres dels millors atletes del club barceloní. El primer és actualment un dels millors triplistes estatals, així com també Estanga destaca en la mateixa prova. Aleix Pi, d’altra banda, arriba al club blaugrana com un dels saltadors de perxa amb més cartell del panorama català i espanyol.

Aleix Pi a la pista d’atletisme de Gavà, d’on és entrenador d’atletes infantils. Foto de Carrer Lliure

També cal fer esment del fitxatge d’Alex Sánchez pel club blaugrana, destacant com el millor llançador de Javelina català i procedent del Fent Camí Mislata. Una altra gran incorporació ha estat la d’Anna Monsó, velocista procedent del Muntanyenc, que ja ha destacat en categories inferiors i en proves absolutes. L’últim a destacar és l’arribada de Cora Salas, procedent del CA Igualada. Salas és experta en salt de llargada.

Com a joves, cal destacar el fitxatge d’Iria Teijeiro en marxa o el de Geena Co Stephens en tanques, procedent de l’UA Terrassa.

Geena Co Stephens arriba al FC Barcelona procedent de l’UA Terrassa. Foto Instagram

A nivell nacional sumen les arribades d’Elba Parmo (tanques), Nassim Hassaous (fons) i Pablo Montalvo (velocitat).

Alex Sánchez a les portes de les oficines del Barça. Foto Instagram

Un altre dels clubs que millor s’ha reforçat aquesta temporada ha sigut L’Hospitalet Atletisme. Ha mantingut els seus millors atletes (cal detacar la renovació de Sara Gallego, i la continuació d’atletes com Xavi Barrubés, Anna Obradors, Olga Morraja, Marina Bagur, Oriol Piqueras, Brahim Fateh i els germans Lorente) i cinc reforços de luxe. Tal i com informava el club, han arribat Victòria Sauleda (que torna al club després d’uns anys), Miquel Doménech (procedent del CA Gavà), Mireia Urrutia (del CA Canaletes) i Andrey Lavila (saltador del Muntanyenc). A més, s’ha reforçat amb Jaume León, capità de l’Agrupa, de cara a les proves nacionals. A nivell de baixes, cal destacar la marxa de Silvia Guerra al Ria Ferrol i del llançador veterà Carles Geronés al Palafrugell.

Victòria Sauleda nou reforç de L’Hospitalet Atletisme. Foto Club

També ha tingut força moviments l’Agrupació de Catalunya, sobretot a l’hora de fitxar a gent jove. En aquest aspecte destaca la presència de molts atletes del Muntanyenc. Arriben Víctor Velasco (sots-campió estatal sub18 en llargada), Marc Sala, José González (sots-campió estatal de 800mll sub18) i Queralt González. A més també es reforcen amb Rosa Maria Buscà (Triple Salt, del Barça), Guillem Verdaguer (Canaletes), Júlia Buera i Pol Torrent (UA Montsià) i dos fitxatges absoluts: Victor Fernàndez (CA Mollet) i el de Gerard Mateu Porras, el tanquista lleidatà que espera tenir una bona temporada.


En el capítol de baixes cal destacar les que ja hem comentat en matèria de fitxatges: La marxa de Ramon Adalia, Aleix Pi i Naiara Estanga al Barça, de Jaume León a L’Hospitalet At i també cal fer esment de la marxa de Guillem Valls i Pau Aragonés al Fent Camí Mislata.

Miquel Doménech arriba a L’Hospitalet procedent del CA Gavà. Foto Club

El CA Manresa, de la seva banda, també s’ha mogut bé i ràpid. No ha tingut cap baixa destacada, sobretot en el seu grup femení, i en canvi incorpora atletes com Nora Taher (CA Igualada), Nerea Pérez (Perxa del Muntanyenc) i Núria Tilló (Xafatolls), a banda de firmar un acord d’afiliació amb el Muntanyenc de Sant Cugat.

El Lleida UA també s’ha reforçat, sobretot d’atletes de clubs de l’entorn. El mateix club va publicar la llista de nous fitxatges, sobretot en el grup femení. Cal destacar l’arribada de la marxadora sub20 Noa Rodríguez, la velocista sub18 Meritxell Hernàndez (CA Malgrat), la tanquista Irian Padullés (CA Figueres), la sènior Blanca Rius (ex del Barça), la fondista Núria Vizcaíno i tres reforços procedents de JA Arbeca: les germanes Aida i Andrea Alemany i Oxana Bonjorn, totes elles expertes en proves d’obstacles o fons.

De cara a l’equip masculí s’han reforçat amb l’arribada de Younes El Hannach (CA Igualada), Mario Montes (Cornellà Atlètic), Mohammed Boubes i Eduard Puertas (GEiEG), Arnau Sala (CA Granollers), Yaudi Fernández (atleta de Cuba) i Pol Leal (Terres de Ponent).

Oxana Bonjorn i Aida Alemany nous reforços del Lleida UA. Foto Carrer Lliure

De la resta d’equips que solen estar en Divisió d’Honor, les coses no han anat millor que anys enrere, i s’ha notat la crisi actual. El CA Igualada, per exemple, a banda de perdre a dos de les millors atletes del grup femení (Taher i Salas) no ha incorporat a ningú destacat. Casos a banda son el CA Canaletes i L’UCA. Pel que fa al club barceloní, molts atletes han abandonat la disciplina, degut a una situació econòmica precària. Així per exemple, diversos atletes sub23 vestiran la samarreta de L’Hospitalet Atletisme la temporada que ve.

Pel que fa a L’UCA, cal destacar la marxa del seu grup més important, el de fons (entrenat per Domingo López), on hi eren atletes com Carlos Sáez, Elias Rachidi, Oriol Calsina, Raul Villalonga, Ariadna Fontcuberta, Bernat Kun, Oriol Ramírez i Kevin Fernàndez, que després de tres anys a la disciplina competiran amb Atletismo Albacete. Malgrat tot, és important el retorn a l’entitat de la llançadora Jennifer Nevado, després de 10 anys competint amb l’Atletismo San Sebastián. El club vol destacar que tiraran endavant les proves col·lectives gràcies al bon treball de tecnificació.

Pel que fa al Cornella Atlètic, un dels clubs amb un creixement més important en els últims anys, patirà dues baixes claus a nivell femení: Ona Rossell (Playas de Castellón) i Xènia Benach (Alcampo Scorpio). No s’han reforçat amb ningú destacat, no obstant, des del club volen destacar que confien en la seva cantera i el grup que hi ha actualment.

Els fitxatges del Playas de Castellón, amb la presència d’Ona Rossell. Foto Instagram

Altres com clubs importants com el CA Tarragona, el JA Sabadell o l’UA Terrassa no registren baixes importants (a banda de la de Geena Co al Barça), i tots tres tornaran a confiar en la seva escola i en els atletes que venen des de sub16 de cara a poder competir amb garanties.

Cas a banda el del Muntanyenc de Sant Cugat. El club té una de les millors escoles catalanes, però quan els atletes entren dins les categories sub18-20, acostumen a canviar de club. Hem comentat la marxa d’Anna Monsó al Barça, d’Andrey Lavila a L’Hospitalet Atletisme, de Víctor Velasco, Marc Sala i José González a l’Agrupa i també hem de destacar el fitxatge per CD Nike de Clara Fernàndez, una de les millors saltadores de perxa menor de 18 anys a nivell estatal.

Clara Fernàndez deixa el Muntanyenc i fitxa pel CD Nike. Foto Carrer Lliure

Fem esment també dels atletes catalans que vestiran samarretes de clubs d’altres parts de l’estat a partir de la temporada 2021. Des de l’Agrupa han marxat al SG Pontevedra Edgar Capdevila, Jordi Fossas i Irene Barbé, a banda d’Oriol Madí, que només ha restat una temporada al Playas de Castellón.

Precisament, el Playas de Castellón s’ha emportat a dos atletes de molt cartell. Com hem comentat abans, han fitxat la velocista maresmenca Ona Rossell, així com també a Arnau Gómez, del CA Canaletes, expert en proves de 200 i 400.

La temporada 2021 es presenta emocionant i molt probablement molts dels clubs buscaran mantenir el nivell amb atletes procedents de les canteres, tenint en compte els últims resultats dels atletes catalans des dels sub16 fins als sub18 en els diferents campionats estatals (en l’últim en Pista Coberta 18 medalles de 30 atletes).