Hauríem d’estar parlant només de coses positives amb la conversió de la Pista Coberta de Sabadell en un Hospital Temporal per lluitar contra la Covid-19. Malauradament, aquesta creació s’ha vist envoltada de polèmica durant els més de deu dies que ha durat
El diumenge 29 al migdia avançàvem des de Carrer Lliure que l’Ajuntament de Sabadell estava convertint la Pista Coberta d’atletisme en un hospital de campanya (extensió del Parc Taulí) per combatre la Covid-19. A través d’un vídeo us mostràvem l’inici de les obres que es van allargar tot el dia fins ahir al vespre (12 dies en total):
Avui aquest nou hospital de campanya ja és una realitat. La Pista Coberta s’ha convertit en un lloc per hospitalitzar els malalts d’aquesta malaltia de tot el Vallès Occidental.
La consellera de Salut del Govern de la Generalitat, Alba Vergés, ja ho explicava el mateix diumenge en la compareixença diària: “S’anomenarà Hospital Temporal Vallès Salut, tindrà 250 places i donarà cobertura a tota la comarca. Sobretot, servirà per descongestionar el Parc Taulí. Es preveu que entri en funcionament en un termini d’entre 7 i 10 dies” va explicar. Finalment, l’hospital comptarà amb 210 llits segons Salut (225 llits com a màxim segons el consistori), dos boxs d’aturada i d’espais per a situacions que requereixin un acompanyament en final de vida i uns mòduls amb dutxes i banys nous.
Des de l’ajuntament també es van donar explicacions sobre aquest tema: “Personal de l’Ajuntament de Sabadell treballa des d’aquest dissabte per condicionar l’espai. A l’hospital de campanya hi treballaran efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el CatSalut, Metges Sense Fronteres i de les forces armades espanyoles, ens servirà per alliberar llits al Taulí perquè quan arribi el pic de la corba estiguem preparats”, va explicar l’alcaldessa Marta Farrés.
Farrés va fer una crida a estudiants o persones jubilades del sector sanitari per incorporar-se a l’hospital de campanya i a empreses a donar material de protecció com ara mascaretes, bates i guants.
Durant les dues setmanes hem pogut veure les obres que han anat realitzant. El tartà va desaparèixer en la zona de les corbes, de cara a donar més accessibilitat i més espai a tot el material. Això va aixecar veus discordants (mitjans de comunicació i particulars) dins del mon de l’atletisme, que consideraven que es podria haver utilitzat una altra superfície o pavelló i no la Pista Coberta que té un cost econòmic molt més gran.
Alguna de les veus discordants arribaven de fora. El president de la Federació navarresa d’atletisme, Rodrigo Domínguez, exposava en una piulada els seus dubtes envers a com s’estaven portant a terme les obres:
Preguntat per aquest mateix mitjà, Domínguez vol deixar clar el que va voler dir en el missatge: “És clar que la prioritat és la de tractar els nostres malalts i això passa per sobre de qualsevol instal·lació. Només vaig voler indicar, primer, si era necessari arrencar les corbes (doncs serà molt costós tornar-ho a muntar) i després si algú em podia explicar si aquest era l’únic lloc on posar l’hospital o n’hi havia d’altres més “adequats”” explica el president de la FNA a Carrer Lliure.
Des de la Federació Catalana d’atletisme tenen un punt de vist molt semblant. La incomoditat davant la situació és evident, no obstant, entenen que la prioritat ara és la salut de la gent.
Davant de desenes d’opinions de persones al voltant de l’atletisme a les xarxes, l’Ajuntament va voler explicar el seu punt de vista. Des de Carrer Lliure vam consultar al consistori per saber la seva opinió: “L’acció feta ha estat necessària per guanyar més espai per a llits. La supressió de les corbes ha suposat disposar de 800m2 més de superfície a la pista i en aquests moments difícils s’ha prioritzat la necessitat d’atenció al malalts. Sobre els terminis, no sabem fins quan estarà en servei l’hospital temporal” ens expliquen des de l’Ajuntament de Sabadell.
No obstant, no va ser l’única polèmica. A mitja setmana passada observàvem una sèrie de retrets entre la Conselleria de Salut i l’Ajuntament de Sabadell. Alba Vergés, consellera del Govern català, admetia que a última hora hi havia hagut un canvi en l’organització de l’hospital de campanya “perquè el sistema de panells separadors dels pacients és més robust i fàcil de netejar que les tendes de campanyes militars”. El mateix dimarts, l’UME (exèrcit) havia arribat a la Pista Coberta. Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, contestava en un vídeo que “els hi era igual el sistema, però que per favor s’aclarissin perquè des del consistori s’havien donat pressa en habilitar la pista coberta”
La setmana entrant, les obres van continuar i gràcies a les imatges que proporcionaven tant l’ajuntament com els mitjans locals (entre ells Diari de Sabadell o Ràdio Sabadell) vam poder observar en primera mà com evolucionava la construcció dels diferents panells que formen avui aquest hospital. Els 210 llits (sempre segons Salut) dels que gaudirà a partir d’avui l’Hospital Temporal es van acabar col·locant gràcies a l’ajuda de 180 voluntaris més que s’hi van afegir durant els primers dies de setmana.
De fet, el mateix cap de l’Estat Major de Defensa, el general Miguel Ángel Villaroya, va assegurar que amb el departament de Salut de la Generalitat havien convingut que les opcions dels panells eren millors que les de les tendes, al ser l’interior d’un poliesportiu, pel que un cop acabada aquella polèmica tothom va estar d’acord que aquesta instal·lació havia de tirar endavant (així com havia passat en d’altres llocs com IFEMA a Madrid o Fira de Barcelona).
L’exèrcit, els bombers, els operaris i voluntaris han treballat doncs fins avui per tenir apunt aquesta infraestructura que alliberarà la pressió del Taulí. Aquest vídeo del Diari de Sabadell d’ahir mateix ens mostra com ha quedat el nou hospital de Campanya:
Des de l’Hospital Parc Taulí també van explicar quina seria la funció de l’Hospital de Campanya, on es tractaran pacients que necessitin oxigeno-teràpia o que estiguin convalescents:
L’Ajuntament va concretar que havia habilitat un espai a la planta -1 perquè els professionals sanitaris puguin menjar i descansar en condicions de confort durant la seva jornada. Així mateix, s’ha muntat una carpa a l’exterior de l’equipament per a l’atenció de familiars.
Un cop preparat per posar-se en marxa i tenint en compte que la recuperació dels pacients és el més primordial, els estaments públics hauran de treballar juntament amb les federacions d’atletisme per saber com podran reconvertir de nou la Pista Coberta quan la pandèmia hagi acabat. L’ajuntament explica a Carrer Lliure que “Un cop l’hospital de campanya ja no sigui necessari i es pugui desmuntar, la voluntat municipal és recuperar la Pista. Per això caldrà parlar amb les diferents institucions per establir la millor manera de finançar aquesta recuperació”.
Les grans dimensions, la urgència i la situació de la pista han provocat que aquesta instal·lació, que en el seu dia va costar 12.327.000 d’euros, sigui totalment reconvertida en un hospital de campanya. De moment, aquesta serà la seva funció. Malgrat que tothom entén el motiu i hi dona suport, molta gent és pregunta si es podria haver utilitzat un altre lloc més preparat i menys costós d’arreglar, o si bé la manera d’abordar-ho ha estat la correcta.