Atletisme divertit?

Atletisme divertit?

A d’altres comunitats existeixen programes per als atletes més menuts anomenats “Atletismo divertido” i “Jugando al atletismo”. A la Pista Coberta de Catalunya el Consell Esportiu de Sabadell i la Joventut Atlètica Sabadell organitza el Trofeu Promoció (Memorial Natàlia Amiel). Aquest trofeu és divertit pels nens i nenes?

La temporada passada va haver un debat interessant a les xarxes socials arran d’un tuit de Cora Salas (Directora de l’escola d’atletisme del club Muntanyenc Sant Cugat) en el que explicava que es realitzaven concursos de llargada amb 60 atletes sub12. Els atletes al finalitzat deien “la llargada és molt avorrida”.

El Consell Esportiu de Sabadell, la Joventut Atlètica de Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell fan una gran tasca per la promoció de l’atletisme de base organitzant controls pels més menuts tant a l’aire lliure com a la Pista Coberta. Però el Trofeu Sabadell en PC per a les categories Sub8, Sub10, Sub12 i Sub14, que es celebra durant els mesos de desembre a febrer, té un parell d’aspectes que s’haurien de revisar en benefici dels atletes, per evitar morir d’èxit.

El Trofeu Sabadell consta de 6 jornades classificatòries, més 1 jornada final. En aquestes jornades classificatòries els atletes paguen 6€ per participar i tenen dret a realitzar 2 proves més un relleu, si només corren el relleu la inscripció són 3€. Els atletes amb llicència del Consell Esportiu paguen 4€. A cada jornada s’apleguen centenars de nens i nenes per gaudir de la competició sota sostre. Anem a veure els punts de millora:

L’elevada participació fa que als concursos en especial a les llargades, hi hagi un nombre molt gran d’atletes participants. Per citar un exemple, a la 1a jornada amb bon criteri els Sub12 es van dividir en 2 grups (1er any i 2on any) doncs eren 72 nens i 51 nenes, per els Sub14 no hi va haver divisió, competint 59 nens i 92 nenes. Això fa que un atleta hagi d’esperar una llarga estona entre intents. A la 2a jornada també es van realitzar concursos de pes amb elevat nombre de participants, al voltant dels 40.


En aquestes edats de promoció és habitual i recomanable que els atletes facin més d’una prova en funció de l’horari, doncs encara no estan a l’etapa d’especialització. Per exemple, en el cas d’un atleta sub14 a la 1a jornada del 15 de desembre, va poder triar fer el 60m tanques, salt de llargada i acabar la jornada fent un relleu 4×200 mixte amb el seu club. D’entrada veient l’horari, detectem que el 60 mtq és a les 9:30, la llargada a les 12:00 i el relleu a les 14:00 hores.

Cursa del Trofeu Promoció Foto: JJvico

Avui en dia tenint en compte que les grans competicions tendeixen a comprimir el seu horari a un màxim de 2 hores per mantenir l’interès dels aficionats, sembla que no té massa sentit que un nen o nena (i la seva família a la majoria dels casos) hagi de passar gairebé 5 hores a la pista d’atletisme per completar una competició. Un nen que practiqui un esport d’equip en una hora aproximada de competició ja està llest. S’hauria de treballar sobre l’horari per agrupar les proves per categoria, de tal manera que entre la 1a prova i la darrera no hi hagi més de 2 hores.

S’ha d’aconseguir que aquests nens que deien “la llargada és molt avorrida” sortin ben aviat de la Pista Coberta, havent viscut una experiència molt dinàmica i amb ganes de repetir de nou, ja sigui a cobert o a l’aire lliure.

Reportatge fotogràfic de la 1a jornada (15-12-2019) de JJVico