Virtual 42/7 Zurich Marató de barcelona

Virtual 42/7 Zurich Marató de barcelona

Aquesta setmana, la Marató de Barcelona (després de la comunicació de la cancel·lació de l’edició 2020 realitzada al mes d’agost) ha tornat a la actualitat informativa gràcies a l’anunci de la celebració de la “Virtual 42/7 Zurich Marató Barcelona”.

En aquest article comentarem la cronologia dels fets, que és aquesta nova competició i les reaccions a les xarxes per part de corredors i entrenadors. Originalment la 42ª Edició de la Zurich Marató Barcelona estava prevista pel 15 de març, pocs dies abans obligats per la negativa evolució de la pandèmia i l’estat d’alarma declarat, es va traslladar al 25 d’octubre. Però el 14 d’agost tenint en compte la situació es va ajornar novament al 7 de novembre de 2021.

El passat dimarts saltava la notícia i es disparaven les il·lusions entre milers de corredors catalans, el Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, feia públic que finalment es celebraria la Marató de Barcelona aquest any si tot anava bé, tot i que amb un format adaptat a la situació de pandèmia actual. Però calia esperar a dimecres per conèixer els detalls de la prova, mentrestant la Marató de Barcelona presentava la seva nova imatge corporativa.

Molts corredors especulaven amb la possibilitat de tenir una marató amb un format similar a la Cursa de la Mercè, sortida per grups, un circuit reduït fora del centre de la ciutat o fins hi tot una marató per relleus.

Dimecres a primera hora es feien públics els detalls de la “Virtual 42/7 Zurich Marató Barcelona”, es tracta d’una cursa virtual gratuïta on s’ha de completar la distància d’una marató (42,195km) en el període del 8 al 15 de novembre. Tenint la possibilitat de fer aquest kms en 1 o en tantes sessions com es desitgi,  quedant sempre registrats en una de les múltiples aplicacions mòbils compatibles. Si es desitja es pot adquirir la medalla de la Marató a un preu de 5€ més despeses d’enviament. De cada medalla anirà 1€ cap a la Marató de TVE per la lluita contra la COVID-19.

David Escudé (Regidor d’Esports), en declaracions a la CCMA indicava:

No ens resignàvem a que la Marató 2020 se suspengués de manera definitiva, per això hem estat treballant les últimes setmanes amb la direcció tècnica de la cursa per fer possible, aquest any també, una marató absolutament diferent però al cap i a la fi una marató

Un cop explicats els fets anem a veure la repercussió de les xarxes, mitjançant alguns tuits de persones que considerem representatives dins de l’esport català.

Una de les primeres veus que ha expressat la seva opinió ha estat en Miquel Pucurull, corredor experimentat que ha disputat 33 maratons fins a la data i pare de Elisenda Pucurull maratoniana d’èlit de finals del anys ’80 i principis dels ’90.


La opinió d’en Miquel Pucurull coincideix amb la de molts corredors a l’indicar

A aquesta prova virtual de 42,195km en vuit dies se li podrà dir com es vulgui. Però, ‘Marató de Barcelona’, no. Per favor! Me l’estimo massa i m’ofèn la denominació.”.

Una marató és completar la distància al ritme que sigui però en una sessió. A continuació amb el següent tuit iniciava un interessant debat.

També trobem opinions com la de Blogmaldito un altre referent de les curses populars a Catalunya, gràcies a l’excel·lent treball que ve realitzant de manera altruista des de fa anys. En Blogmaldito ens fa veure que a la situació que estem vivint és positiu aquest tipus de curses virtuals per mantenir la motivació en els corredors.

En respostes al seu tuit trobem aportacions d’interès, hi ha corredors que no volen la medalla però que voldrien col·laborar amb la Marató de TV3 o d’altres que voldrien fer la Virtual  42/7 ZMB, però que no corren habitualment el mòbil. Qüestions que potser les recull l’organitzador per trobar solució.

Una altre veu crítica amb la decisió presa per l’Ajuntament de Barcelona, és la de Joan LLeonart, Director Esportiu del Club Atletisme Manresa i que va ser el Responsable de Migfons i Fons de la Federació Catalana d’Atletisme. Per tant una opinió a tenir en consideració, ha estat breu, però directe.

I per finalitzar un de molts tuits de corredors que fan públic que ja han formalitzat la seva inscripció a la Virtual 42/ ZMB i realitzaran el repte dels 42km en 7 dies. Aquesta prova ha de ser un element dinamitzador, que és valorat positivament per part dels corredors.

Segurament molts corredors després de les expectatives generades per David Escudé el passat dimarts, han sentit una decepció al veure que la Marató de Barcelona “només” és en format virtual. Però sent conscients de la situació que estem vivint a Catalunya actualment, es fa molt difícil pensar que una Marató presencial fos possible, per això haurem d’esperar al 7 de novembre de 2021.