Sabadell no arriba; L’antiga Pista Coberta és una alternativa

Sabadell no arriba; L’antiga Pista Coberta és una alternativa

La Pista Coberta de Sabadell no serà la seu com en els últims anys de les competicions a nivell català (i estatal) d’atletisme. La FCA, amb els organismes competents de l’esport, busquen alguna solució. Recuperar l’antiga pista coberta de Vilafranca és una opció sobre la taula.

La pandèmia de la COVID-19 i els confinaments respectius han deixat en un estat molt difícil a molts dels sectors de la nostra societat. A banda de les defuncions (el tema més important), moltes decisions han portat a situacions complicades de resoldre. L’atletisme català no ha estat una excepció i s’ha vist al voltant de diverses polèmiques.

Una d’elles, a nivell català, i de les més destacades, ha estat l’utilització de la Pista Coberta de Sabadell com a hospital de campanya. En aquesta notícia, al mes de juliol, explicàvem tot el procediment que es va seguir, determinàvem els motius i mencionàvem opinions de tot tipus. Ara, cinc mesos després, les especulacions tenen una resolució: la FCA dona per perduda la pista de cara a aquesta temporada, doncs l’hospital seguirà, com a mínim, els primers mesos de 2021.

Actualment, l’Hospital de Campanya Vallès Salud (la PC de Sabadell) està en desús, de fet, no s’ha utilitzat en cap moment (en aquest sentit és bona notícia doncs això significa que la pandèmia no ha provocat que els Hospitals de la zona patissin una situació tal de descontrol que haguessin de portar els malalts a la PC), però també neix entre molta gent la pregunta de si era necessària aquella obra i si no hi havia altres espais per fer-ho.

L’estat actual de la zona d’escalfament. Foto Carrer Lliure

Anys enrere, les competicions de Pista Coberta solien començar la segona setmana de desembre. Faltant 20 dies, és evident que ni la pista està preparada, ni la situació de les restriccions ajuda a pensar en una solució (recordem que encara no es poden organitzar competicions a nivell català).

La FCA, juntament amb els organismes competents (SGEAF entre d’altres) estan buscant alternatives reals per poder salvar la temporada de Pista Coberta a Catalunya. En un bon principi s’havia parlat de traslladar els controls i les proves indoor, o bé a una pista coberta en una Comunitat Autònoma propera (Aragó o País Valencià), o bé utilitzar una pista a l’aire lliure per fer els controls de la temporada pròpiament d’hivern.


En el cas del primer, tot i que no es pot descartar res, sembla que la logística seria el principal problema, doncs primer de tot, no se saben ben bé les restriccions de mobilitat que hi hauran en els propers mesos, a més del problema de la distància (si ve bé és cert que zones com el Segrià o les Terres de l’Ebre podrien sortir beneficiades). En el cas de la segona opció, és molt factible, però elimines el component indoor en ple hivern.

En les últimes hores ha sorgit una nova opció. Aquesta ja es venia parlant però és possible que en breus es posi sobre la taula de manera oficial: instal·lar de nou l’antiga Pista Coberta, que en el seu dia la vam poder gaudir al Palau del Vi de Vilafranca del Penedès i que va donar servei a l’atletisme català fins al 2010, any en el que es va inaugurar la Pista Coberta de Sabadell.

El Punt Avui, ara fa 11 anys, parlava així de la Pista Coberta de Vilafranca, mesos abans de la inauguració del a PC de Sabadell: “La Federació Catalana d’Atletisme va programar el calendari hivernal al Palau Firal del Vi de Vilafranca del Penedès, una instal·lació que no compleix ni de bon tros les condicions ideals per a la pràctica atlètica. Un recinte que havia de ser provisional, però que el 2010 complirà la seva 15a edició com a escenari dels diversos campionats de Catalunya en pista coberta”.

El vicepresident de la FCA, Josep Maria Antentas, deia això en aquelles mateixes dates: “La pista que està muntada a Vilafranca, la mateixa que es va utilitzar en el mundial de 1995 al Palau Sant Jordi de Barcelona, encara té anys de vida. «Seria ideal que es pogués quedar a Catalunya. S’havien mirat naus en diversos indrets, a Lleida, Girona, Tarragona, Mataró…, però no es va poder concretar res. Des de Bilbao també s’hi han interessat, però de moment el futur de la pista està en suspens”

Actualment la pista està desmuntada i guardada a Mataró i tornar-la a instal·lar tindria un cost força alt. A més, s’hauria de veure en quin espai es podria tornar a instal·lar, si seria en un municipi concret, més aprop o més lluny de Barcelona. El cas és que l’operativa és força complicada, doncs s’hauria de trobar un pavelló adient, sense columnes al mig i amb una porta prou gran per fer entrar la pista desmuntada. Ara mateix encara no s’ha trobat una localització.

L’estat actual de la Pista Coberta. En una fotografia recent. Foto Carrer Lliure

És evident que aquesta opció és una de les moltes que es deuen haver pensat, no obstant, el marge de maniobra no és molt gran. El que queda clar és que no es podrà utilitzar la Pista Coberta de Sabadell en els propers mesos, com a mínim la temporada 2021 indoor. Actualment, l’estat dels voltants de la pista i de l’interior no son tampoc els adequats. Ni ha servit d’hospital ni donarà ús als atletes.