Prèvia de l’Absolut: Moratalaz

Prèvia de l’Absolut: Moratalaz

Llançaments a Moratalaz

El sector de llançaments estarà representat per un total de 9 atletes catalans el proper cap de setmana del 12 i 13 de setembre a Moratalaz. Els interessos catalans estaran centrats a la prova de llançament de martell, on la Laura Redondo (FC Barcelona), la Berta Castells (Valencia CA) i el Pedro Martín (FC Barcelona) seran els més clars candidats a medalla.

Pes

Carlos Tobalina (FC Barcelona) i Úrsula Ruiz (Valencia CA) es mantenen com a favorits per endur-se els títols estatals de la prova. Davant de l’absència de participants catalanes a la prova femenina, el José Javier Ortega (FC Barcelona) i l’Aaron Solà (AA Catalunya) defensaran els interessos locals a Madrid. El seu repte serà entrar a la millora, classificant-se entre els 8 primers de la final. Tots dos arriben amb registres similars aquesta temporada: el primer ha enviat l’artefacte a 16.25 aquest estiu, mentre que l’Aaron ha fregat els 16 metres (15.98). A l’hivern, però, ambdós els han superat àmpliament amb 16.69 i 16.68 respectivament.

Disc

La June Kintana (Grupompleo Pamplona) i la Paula Ferrándiz (Playas de Castellón) són les favorites a l’or. Dues catalanes llançaran el disc a les pistes madrilenyes amb opcions diverses. Per una banda, l’Andrea Alarcon (AA Catalunya), que acredita 48.13 metres aquest estiu, lluitarà per un podi complicat fins al final: és 4ª al rànquing del any, rere la Mar Morant, que ha aconseguit un registre de 48.67 aquest estiu; per l’altra, la Marina Muzas (UGE Badalona) s’enfrontarà de nou amb la barrera dels 40 metres, que ha superat en una ocasió aquest estiu (41.10).

L’Aaron Solà repeteix protagonisme en el llançament de disc, on apareix com a únic representant de la prova masculina. En aquest estiu atípic, el de Torredembarra ha aconseguit enviar l’artefacte de 2 kg fins als 52.94 metres, millorant el seu registre hivernal. La seva marca personal de 53.48 pot ser un bon objectiu pel català, que de ben segur també lluitarà la plaça de finalista. A priori, el favorit per endur-se la prova serà el Lois Maikel Martínez (Playas de Castellón), tot i que el canari Yasiel Brayan Sotero (Tenerife Caja Canarias) i l’andalús José Lorenzo Hernández (FC Barcelona) no li ho posaran gens fàcil.


Martell

Dos i dues. La representació catalana a la prova del martell és la més nombrosa i la que més opcions de medalla té. Per una banda, el Pedro José Martín i el David Martín, ambdós del FC Barcelona, competiran amb l’artefacte de 7 kilos i 260 grams. El primer és, a priori, favorit al podi. Coneixedor del que és superar àmpliament els 70 metres, va fregar el rècord català la temporada passada. No obstant, aquest estiu només ha competit en una ocasió al juliol, així que el seu estat de forma és una incògnita. El David és el quart dels inscrits amb 63.28 metres aconseguits aquest hivern. Tot i així, a l’estiu ha competit també un sol cop, marcant 56.59 a mitjans d’agost a Gavà.

Les noies s’han deixat veure en més ocasions aquest estiu. La Laura Redondo (FC Barcelona) encapçala el rànquing amb els 69.02 metres que va aconseguir a principis de setembre a Montijo. La gavanenca sembla haver recuperat la seva millor versió. Mentrestant, la Berta Castells (Valencia CA) ha enviat l’artefacte als 63.07 aquest estiu, però compta amb dues marques superiors als 67 metres de l’hivern. L’enèssim duel entre ambdues està servit, acompanyat en aquesta ocasió de l’Osarumen Odeh (Playas de Castellón) i de la Natalia Sánchez (Alcampo Scorpio 71), que han superat el 62 metres aquest estiu.

Javelina

Es tracta de la prova estrella a nivell estatal en categoria masculina, per la presència destacada de l’Odei Jainaga (Real Sociedad). L’atleta basc s’ha establert per sobre dels 80 metres, i va destrossar el rècord d’Espanya fa una setmana amb un llançament bestial de 84.10. Amb ell competirà l’Àlex Sànchez (Fent Camí Mislata), que ha arribat als 68.78 metres aquest setembre. Aquest estiu torna a semblar capaç de lluitar la barrera dels 70 metres, que ha pogut superar en una sola ocasió fins el moment.

En categoria femenina, sense representació catalana, la favorita serà l’Arantza Moreno (FC Barcelona), que aquest any no comptarà amb la presència de la seva rival dels darrers anys, la Lídia Parada.