Pluja de PBs a Gdynia i a Hytteplanmilla

Pluja de PBs a Gdynia i a Hytteplanmilla

Després de molts mesos avui hem tornat a viure un Campionat Internacional, amb el Campionat del Món de Mitja Marató celebrat a Gdynia (Polònia) hem tornat a sentir l’emoció de veure competir als atletes catalans entre els millors. Marta Galimany, Ayad Lamdassem i Adel Mechaal han realitzat una gran competició aconseguint tots tres marca personal. La jornada l’arrodonia Kilian Jornet que en la seva 1ª aparició en a les curses en ruta feia un Sub30’ en els 10km de Hytteplanmilla (Noruega).

Gdynia és una ciutat costera del nord de Polònia, el circuit d’uns 5 quilòmetres en el que els atletes havien de donar 4 voltes transcorria en part amb vistes al Mar Bàltic. Tots els atletes han coincidit en dir que era més dur del que podia sembla inicialmen, més tenint en compte que les seves pujades i baixades les han hagut de fer 4 vegades i a la part final ja es va més just de forces.

Circuit del Campionat del Món de Mitja Marató Gydnia 2020

La 1ª en entrar en acció ha estat Marta Galimany (FC Barcelona), la de Valls posseïdora del Rècord de Catalunya amb 1:11:13 (Sevilla, 26-01-20), després del bon estiu partia com la punta de llança de la selecció espanyola femenina. I no ha defraudat, classificada 33ª amb una marca de 1:11:08 per Galimany, nova marca personal, nou Rècord de Catalunya i tot una declaració d’intencions per fer una gran marató de València el proper 6 de desembre. Els seus parcials tot i una sortida ràpida a ritme de 1h10m, han estat força regulars 16:37, 16:52, 17:04, 17:04 i 3:31 del km 20 a meta, el que indica que ha arribat amb forces a la part final. Per seleccions Espanya ha estat la 14ª, amb Elena Loyo 1:12:44 i Laura Méndez 1:12:58.

Marta Galimany després de creua la meta ha declarat:

M’he trobat molt bé, el circuit és duret doncs les pujades es noten molt, s’ha de córrer amb cap. He anat sense mirar el crono, per sensacions, únicament els marcadors de cada 5km i veia que estàvem anant ràpid!”.

Laura Méndez, Marta Galimany i Elena Loyo, Gydnia 2020. Foto: RFEA

Cal destacar que l’atleta keniata Peres Jepchirchir amb una marca d’1:05:16 ha batut el seu propi Rècord del Món de Mitja Marató en cursa només femenina (1:05:34), en cursa mixta el WR és de Ababel Yeshaneh (Etiòpia) amb 1:04:31. Melat Yasak Kejeta (Alemanya) 1:05:18 ha batut el Rècord d’Europa. Entre les 40 primeres atletes, 30 han fet marca personal en un circuit qualificat com a dur pel desnivell e incòmode per les seves moltes corbes.

A continuació la cursa masculina, amb 2 catalans Ayad Lamdassem bregat en mil batalles i amb gran experiència gràcies als seus ja 39 anys i Adel Mechaal que és un debutant pel que fa a les curses en ruta de llarga distància, fins ara estàvem acostumat a veure´l en la disputa de milles.

Ayad Lamdassem (At Bikila) ha estat valent i ha arriscat, corrent els primers 10km en 28:35 amb el grup de cap, pronosticava una marca gairebé d’1 hora pelada (1:00:18). A la segona part ha hagut de regular, però ha completat una magnifica actuació 31è classificat amb 1:01:21, PB per 1” i 1er espanyol a meta. Curiosament la seva Millor Marca personal 1:01:22 la va aconseguir al Mundial de Mitja Marató de Copenhague (Dinamarca) al 2014, per tant podem dir que Ayad sempre dona el millor de si mateix els dies claus. També ha establert un nou Rècord d’Espanya M35.

En declaracions a la RFEA, Ayada Lamdassem indicava:

Ha estat una cursa molt ràpida amb continuus canvis, estic molt content d’haver aconseguit marca personal després de 6 anys. El nivell de la competició ha estat molt alt, amb un primer 10.000m molt ràpid”.

El triomf ha estat per l’ugandés Jacok Kiplimo amb 58:49 ha establert un nou Rècord del Campionat. El seu compatriota i recent recordman mundial de 5.000m i 10.000m Joshua Cheptegei ha estat 4at amb 59:21.


Equip Espanyol a Gydnia 2020. Foto RFEA

Pel seu compte Adel Mechaal (New Balance Team) amb un ritme més moderat, tenint una única i recent experiència en la distància (1:03:25) també ha sortit amb el grup de cap fins el km 5 (14:23), però després ja ha estat més conservador. Els següents parcials de 5km els ha anat marcant al voltant dels 15 minuts, amb un darrer km fort entrava a meta en el lloc 46è amb un gran registre de 1:02:30. La selecció espanyola s’ha classificat en el 8è lloc, Juan Antonio Peréz era el 2º del combinat amb 1:01:39.

Adel Mechaal comentava al micròfon de la RFEA:

Era un circuit molt dur, amb pujades i baixades, la meva preparació no estava enfocada per córrer aquí. Ha estat un grata experiència, he aconseguit contribuir amb l’equip espanyol, ho he donat tot. Agraeixo a tots els que segueixen confiant en mi”.

Tot i que els atletes coincideixen en dir que el circuit ha estat dur per les seves pujades i baixades, ha estat una gran competició pel que fa a les marques. Com indica Juan Carlos Higuero al seu compte de twitter, a la cursa femenina el 66% de les atletes han fet Marca Personal, ha hagut 1 Rècord del Món i 8 Rècords Nacionals. A la cursa masculina el 59% ha fet Marca Personal, 1 Rècord dels Campionats i 13 Rècords Nacionals. Que hauria passat en un circuit totalment pla i sense tants girs com el circuit de Gydnia?

Sembla evident que un dels factors que influeixen en aquesta pluja de marques personals i rècords, és la millora tecnològica de les sabatilles, introducció de noves espumes, plaques de carboni, etc,… Fent un repàs als nostres, Marta Galimany ha competit amb les Nike Air Zoom Alphafly Next%, Ayad Lamdassem amb les Saucony Endorphin Speed i Adel Mechal amb les New Balance FuelCell Racer TC, totes elles de darrera generació.

Canviant d’escenari i anant cap a Noruega, en els 10km de Hytteplanmilla hi havia grans protagonistes, d’una banda els germans Ingebritsen, però nosaltres ens centrarem en Kilian Jornet. Kilian no necessita de presentacions doncs és conegut per tots per les seves grans gestes a la muntanya, però avui sortia de la seva zona de confort per disputar una cursa de 10km en ruta rodejat d’atletes d’alt nivell.

Kilian mai deixa indiferent quan publica entrenaments a les xarxes socials, relacionats amb els 10km d’avui trobem 3x5km recuperant 1km a 4:00, en 14:58, 15:20 i 15:15, en un circuit en el que acumulava 300m de desnivell, després d’haver esquiat l’equivalent a 4.000m d’elevació. O un entrenament recent, realitzant 1km vertical en 30’, baixar suau i realitzar 10km en pla en 29:42. Després de tot això les expectatives dipositades en Kilian Jornet en el seu debut eren molt altes.

Però la seva preparació es va tòrcer fa 15 dies quan va començar a notar unes molèsties a la tíbia (possible periostitis) i al bessó de la seva cama dreta, això l’ha forçat a ser conservador en aquestes 2 darreres setmanes de preparació. Fa un parell de dies comentava que estaria content amb una marca de 29:30.

Avui ja en cursa, ha sortit fort amb el grup de cap, 2:48 el 1er km, després ja ha regulat a ritmes més propers a 3:00/km, per marcar un parcial de 14:34 al km5. Segons comenta en Kilian, ha començat a partir les molèsties abans indicades i amb un 2on parcial de 15:25, arribava a meta amb un registre meritori de 29:59, lloc 18è. Con ens indica en Biel Ràfols, en Kilian ha corregut amb les Salamon Slab Phantasm, unes sabatilles dissenyades per anar molt ràpid però sense placa de carboni.

Kilian Jornet en els 10km de Hytteplanmilla

Confiem que en Kilian Jornet en una nova cursa recuperat d’aquestes molèsties i poden competir al 100% rebaixi per molts segons el registre d’avui.