Nova guia sobre les instal·lacions obertes

Nova guia sobre les instal·lacions obertes

Catalunya ja ha entrat a la Fase 1 per complet i avui dilluns ja poden obrir les pistes barcelonines. Fem un ràpid repàs de les que resten tancades i les que aniran fent l’obertura aquesta setmana

Des de l’entrada en Fase 1 del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran estem fent un repàs de com queda la situació de les pistes d’atletisme catalanes. En aquesta nova fase, les instal·lacions esportives podien obrir i tot depenia dels ajuntaments que, amb acords amb les entitats per firmar els protocols d’higiene, decidien obrir o no.

Del primer grup cal destacar que avui mateix han entrat en Fase 2, fet que no altera la dinàmica de les pistes. A les ja obertes de Tortosa i Reus s’ha de sumar la d’Amposta (amb l’UA Montsià al capdavant, que va començar a mitja setmana). La pista d’atletisme de Tarragona (estadi Natàlia Rodríguez) només queda obert pels atletes d’alt rendiment. Els federats del CAT o el Nàstic podran entrar a partir de la Fase 3. Ajuntaments com El Vendrell o Ascó encara no tenen previst obrir les instal·lacions (el primer durant la Fase 3) i Valls només va obrir per a l’atleta olímpica Marta Galimany.

Del segon grup (Girona, Lleida i Catalunya Central més Garraf i Alt Penedès, ara mateix en Fase 1), havíem explicat que les pistes de Girona, Figueres, Vilafranca, Vilanova, Lloret i Canet de Mar ja tenien les portes obertes, i clubs com el GEiEG, el CAF o el CA Vilafranca havien començat amb els entrenaments dels seus grups. Olot va obrir la pista el dijous i altres com Mollerussa (AA Xafatolls), Arbeca (JAA) o Igualada (CAI) tenien previst obrir les seves instal·lacions aquesta mateixa setmana (dimecres) amb petits grups de cara a començar amb els entrenaments i amb alguna instal·lació tancada (gimnàs o vestidors). A la capital de l’Anoia, la pista estarà oberta avui mateix. Al Baix Empordà dos clubs es veuran beneficiats de l’obertura aquest mateix dilluns de les pistes de Palafrugell (AA Palamós i CA Palafrugell).

En el cas de Lleida, la pista d’atletisme de Les Basses obrirà el proper 1 de juny segons ha informat el club (Lleida UA) en un comunicat a les xarxes. Pel que fa a Manresa, l’ajuntament ha informat que demà obre de nou les pistes per al Club Atlètic Manresa, sempre amb cita prèvia i torns pels diferents grups de l’entitat. A Vic encara no han informat del dia en que les Pistes podran obrir, tot i que es treballa des de fa dies en els protocols.

Però avui entren en Fase 1 les tres àrees de Barcelona (Metropolitana Nord i Sud i Barcelona Ciutat), on romanen el gran gruix de clubs catalans i de pistes d’atletisme. Anem a fer un ràpid repàs de com queda la situació:

A Barcelona ciutat trobem quatre pistes d’atletisme. Pel que fa a la Mar Bella (on entrenen Canaletes i BCN Atletisme) la direcció de la instal·lació (àmbit públic) no ha decidit obrir les pistes, tot i que ja ha mantingut contacte amb els clubs. És molt probable que aquesta obertura es produeixi durant la Fase 2. És un cas semblant al de l’estadi Joan Serrahima. L’Agrupació de Catalunya ens ha confirmat que l’IBE (Institut Barcelona Esports) té previst que es pugui obrir abans de Sant Joan (Fase 2 o 3). Pel que fa a la pista de la UB (on entrena el CE Universitari), la Universitat encara no s’ha pronunciat al respecte i el club resta a l’espera.

La Bòbila, pista de Gavà espera obrir les portes en la fase 1 de l’estat d’alarma. Foto: gavatriathlo.com

A la comarca del Baix Llobregat és on es concentren més entitats. El Pratenc no podrà accedir a les pistes del Sagnier (El Prat del Llobregat) fins a la Fase 2, molt probablement igual que L’Hospitalet Atletisme, que entrena en un complex multiesportiu i l’ajuntament encara no vol obrir les portes. L’atletisme Sant Just, que entrena a Sant Feliu de Llobregat, ja sap que no podrà entrar a les pistes, com a mínim, fins al 8 de juny.

El CA Gavà ja ha entregat al seu Ajuntament el protocol d’higiene i seguretat i podria ser la Bòbila la primera pista en obrir (en els propers dies). Olesa de Montserrat i el seu club (CAO) també estan preparats. De moment entrenaran només els llançadors i posteriorment petits grups individuals quan s’entri en la Fase 2.


A Cornellà del Llobregat, seu del Cornellà Atlètic, la idea de l’ajuntament és que les instal·lacions esportives segueixin tancades. L’objectiu del club és poder fer entrar, primer, els atletes DAN i posteriorment crear petits grups reduïts. No obstant, primer s’han d’acabar els diferents protocols de seguretat. Pel que fa als Ajuntaments de Sant Andreu de la Barca, Martorell i Viladecans encara no han informat de quan obriran les pistes, i els seus clubs no tenen constància de la situació a hores d’ara.

A la zona del Barcelonès Nord i el Maresme destaquen diverses ciutats importants amb Pistes. D’entrada, Badalona ha convocat al club (UGE) a parlar avui mateix per saber quan podran tornar a obrir les instal·lacions, tot i que de moment resten tancades. A Santa Coloma de Gramenet, l’UCA ha vist com l’Ajuntament informava que les pistes continuarien tancades fins més endavant. Pel que fa a Mataró, on resideixen dos clubs (CA Laietània i Lluïsos de Mataró) la situació és similar: l’Ajuntament ha comunicat que les instal·lacions esportives municipals continuen tancades, excepte la Pista Poliesportiva de Cirera per a activitats del Club de Patinatge de Mataró.

Al Vallès Occidental, la situació és molt semblant. A Terrassa ja han informat a l’entitat (UAT) que les pistes s’obriran a partir del dimecres 27 (no abans) després de confirmar els protocols de sanitat. A Sabadell, les pistes d’atletisme a l’Aire Lliure continuen tancades (prioritat al club de futbol) i la Pista Coberta, com hem informat durant aquest mesos, s’ha convertit en un hospital de campanya.

A Sant Cugat del Vallès l’Ajuntament ha informat que encara avui no s’obriran les instal·lacions i que treballen encara en el protocol de seguretat (afecta al Muntanyenc), quelcom semblant al que succeeix a Rubí, on a partir de la setmana vinent es podria començar a entrenar a les pistes de Can Rosés. Ciutats com Barberà o Cerdanyola no s’han pronunciat. L’únic club que podrà tornar a les pistes és el Club Atletisme Castellar (CAC) doncs el seu ajuntament ha decidit obrir les pistes a partir del dimecres 27 amb el protocol ja dissenyat. Avui encara no obren per precaució.

Pista d’atletisme Parets. Foto Aresta

Al Vallès Oriental, Granollers o Montornès no tenen previst obrir les instal·lacions. En el cas de Parets del Vallès, el club d’atletisme (CA Parets) ens ha confirmat que avui des del consistori s’informarà del dia de l’obertura, que podria ser durant aquesta setmana. A Mollet del Vallès, el CA Mollet ja pot entrenar a partir d’avui a les pistes, per torns i amb cita prèvia. Per últim, a Ripollet, la UAR ha vist com ja podrà tornar a entrenar en el mòdul d’atletisme a partir d’avui mateix, malgrat que no ho poden fer com a club: només 10 persones com a màxim i 1h de duració.

Al Baix Montseny, Sant Celoni compta amb Pistes d’atletisme i dos clubs (CA Baix Montseny i CA Sant Celoni) però a priori l’ajuntament no ha informat del dia de l’obertura i només insta als esportistes a que practiquin l’esport al carrer.

Pel que fa als municipis dins de la Fase 2 cal recordar el que es va acordar la passada setmana i que el SGEAF va reafirmar, una sèrie de punts importants per a esportistes generals, de les quals només una afectava als atletes:

S’eliminen les franges horàries per realitzar activitat física a l’aire lliure de manera individual i dins regió sanitària per a les persones de fins a 70 anys, que ho podran fer en qualsevol moment del dia, exceptuant de 10h a 12h i de 19h a 20h, que són franges reservades per a persones majors de 70 anys.