Marxem corrent del 2020

Marxem corrent del 2020

A la diada de Sant Esteve a Catalunya hi ha dues tradicions ben arrelades, dinar canelons i córrer la Sant Silvestre del Masnou. Tot i les dificultats pròpies d’aquest 2020, un any més i ja en seran 41 es disputarà la cursa de 5km de la Sant Silvestre del Masnou, que és la més antiga de Catalunya. Entre els participants trobem atletes internacionals i Campions de Catalunya en diferents distàncies.

Després d’un llarg període sense la disputa de curses en ruta a Catalunya degut a les restriccions imposades contra la lluita per la COVID-19, gràcies als organitzadors Ajuntament del Masnou i el club La Sansi i al patrocini esportiu de HOKA, el proper dissabte 26 de desembre tornarem a gaudir d’una cursa al nostre territori. Per poder ser autoritzada, aquest any la Sant Silvestre del Masnou està inscrita al calendari de la Real Federación Española de Atletismo, i els seus participants al tractar-se d’una competició de caràcter nacional rebran un salconduit per poder garantir la seva mobilitat.

Tot i que a l’edició de 2019 van córrer uns 1.200 atletes, a l’edició d’enguany la inscripció s’ha limitat a 900 dorsals que es van esgotar ràpidament, degut a les restriccions sanitàries no es celebraran les populars curses infantils. Els corredors en funció del seu nivell seran repartits entre les 3 curses de la matinal, amb sortides a les 9:30, 10:30 i 11:30, sent aquesta darrera la reservada per atletes d’alt nivell. Com es va fer a la cursa de La Mercè, per evitar aglomeracions,  la sortida serà esglaonada en petits grups de corredors cada 5 segons.

A la cursa d’alt nivell participaran els campions de l’edició de 2019, els letons Kitija Valtere i Dmitrijs Serjogins que a la passada edició de la Cursa dels Nassos establia un nou Rècord Nacional de 10km amb 29:10. Enguany no ho tindran fàcil per repetir la victòria, doncs també hi seran presents una llarga llista d’atletes d’alt nivell, a continuació fem un breu repàs dels noms més destacats.

Podi masculí Sant Silvestre 2019. Foto: Organització

Per nivell actual, potser el nom més destacat sigui el de Roberto Alaiz (Playas de Castellón), atleta de Lleó internacional en els Campionats del Món de 2013 i 2015 a la prova de 3.000m obstacles amb una millor marca de 8:19.95. Després d’un llarg període de lesions, ara reconvertit a corredor de “llisos” el passat estiu tornava a la pista amb un gran de registre de 7:56.30 en el Míting de Castelló. Davant seu altres especialistes en obstacles, tals com Àngel Mullera atleta de 8:13.71, medallista de bronze al Campionat d’Europa de Zurich 2014 i olímpic als JJOO Londres 2012, tot i el seu comiat de l’atletisme professional serà un rival a tenir en compte. Jonathan Romeo (CE Penedès) internacional al Mundial de Londres 2017, ara més centrat a les curses de trail-running, tanca el trio d’obstaculistes.

Roberto Alaiz en el Cros de Itàlica

En categoria femenina, els noms més destacats poden ser el de Victòria Sauleda (Hospitalet Atletisme) internacional i actual Subcampiona d’Espanya en 800m, Douae Ouboukir (CA Sant Just) que és la vigent Campiona de Catalunya de Cros Llarg, de 5.000m i 3.000m obstacles, Eva Arias (SG Pontevedra) actual recordwoman catalana de 3.000m obstacles amb 9:25.14 i Gisela Carrión (CE Penedès) Campiona d’Espanya de trail-running individual i recentment també per federacions amb Catalunya.


Douae Ouboukir en el Campionat de Catalunya de Cros llarg. Foto de Carrer Lliure

Altres noms que de ben segur també estaran entre els primers llocs són els de Miquel Domenech (CA Gavà) campió de Catalunya de 1.500m PC i 800m tant en pista coberta com a l’aire lliure, el també migfondista Albert Noguera (Hospitalet Atletisme) 4at classificat a l’edició de 2019 amb 14:41, els joves de la AA Catalunya Marc Fernández actual Campió d’Espanya Sub20 de 3.000m obstacles i Aniol Borras subcampió de Catalunya Sub20 en 1.500m, l’obstaculista Boubacar Sabaly (CA Lloret-La Selva), el letó Edgars Sumskis, i Xavier Tomasa (CE Ironwill BCN).

Miquel Doménech darrere de El Medhi Aboujanah en el 1500 de PC. Foto de Carrer Lliure

També destacada la participació de Helena Moragas recent Campiona de la Copa d’Europa júnior de triatló i Campiona d’Espanya Cadet, Marta Castroviejo (Ferrer Sport), atleta de La Rioja però resident a Barcelona, segona classificada a la Cursa dels Bombers amb 34:56, i Carla Esclusa Campiona de Catalunya de Trail en categoría Sub23.

Helena Moragas en competició a Banyoles. Foto: @helena_moragas

La matinal de curses a El Masnou seguint tots els protocols establerts per la lluita anti-covid, tindrà una part lúdica i també una altre de competitiva, molt interessant pel gran nombre d’atletes de bon nivell que voldran comprovar el seu estat de forma abans d’acabar l’any en el ràpid circuit de la Sant Silvestre. Un cop arribats a meta ja podran tornar a casa amb els deures fets per gaudir del típics canelons de San Esteve.

Sortida de la cursa femenina de la edició 2019

Les classificacions es podran consultar en aquest enllaç.

Foto de capçalera: Kitija Valtere proclamant-se campiona de l’edició 2019. Foto: Organització.