L’atletisme s’atura dues setmanes

L’atletisme s’atura dues setmanes

Excepte els atletes del CAR i els centres de tecnificació privats, les restriccions aprovades avui per la Generalitat provocaran que el més d’un centenar de clubs federats catalans no puguin entrenar a les respectives pistes durant 15 dies.

Era un secret oficiós però ara ja ho podem confirmar: l’atletisme català s’aturarà 15 dies degut a les restriccions aprovades per la Generalitat de Catalunya degut a la pandèmia de la COVID-19 i que avui mateix han fet oficial en una roda de premsa la portaveu Meritxell Budó i el president en funcions Pere Aragonès.

Les mesures afecten, bàsicament, a la totalitat dels clubs catalans i dels atletes, exceptuant aquells que entrenen al CAR de Sant Cugat o als centres de tecnificació privats i els professionals que entrenen per a competicions internacionals. Aquestes “clàusules” encara estan subjectes a dubtes, però a priori els Ajuntaments decidiran el tancament de les pistes d’atletisme en les properes hores.

Segons Budó, “se suspèn l’obertura al públic de les instal·lacions i els equipaments esportius, a excepció dels centres de tecnificació i rendiment esportiu” ha explicat. “Seguiran obertes les instal·lacions i els equipaments esportius que hagin d’acollir competició professional, estatal o internacional, així com també entrenaments del mateix caire” ha afirmat.

Això deixa als més de 120 clubs federats catalans amb les pistes d’atletisme tancades, doncs pertanyen al grup d’equipaments esportius que no acullen esportistes professionals, tot i que aquí podríem entrar en un debat personal, cal apuntar que els esportistes federats i fins i tot els DAN no son considerats com a esportista professional en base al que es considera oficialment.

Meritxell Budó també ha apuntat que, durant el confinament municipal del cap de setmana, “els esportistes que hagin de moure’s a municipis confrontants del seu per a la pràctica esportiva o la competició ho podran fer”.

Recordem que aquest cap de setmana estava previst que se celebressin dues competicions importants. El Campionat Estatal de Clubs Sub20 i el Meeting Paralympic de L’Hospitalet. Pel que fa al primer, celebrat entre Cartagena i Castelló, l’únic club català (Agrupació) ha decidit renunciar per evitar exposar els atletes. Pel que fa al segon, al ser internacional, continua endavant i avui s’ha celebrat la roda de premsa prèvia.


Aquestes mesures continuaran vigents durant dues setmanes i s’implementen a partir de les 06h del matí de demà divendres, per tant, demà ja no es podran celebrar entrenaments als respectius estadis o pistes d’atletisme catalanes.

El comunicat del SGEAF publicat fa dues hores especifica que els esportistes professionals (quan existeix una relació laboral o contractual amb l’entitat esportiva o anàloga), els esportistes que tenen la qualificació d’esportista d’Alt Nivell i d’Alt Rendiment i els assimilats a nivell de l’Estat espanyol es poden desplaçar per anar a exercir la seva activitat i hauran de dur el certificat autoresponsable.

Segons hem pogut saber, alguns clubs catalans demanaran als ajuntaments la possibilitat d’entrada a les pistes dels atletes DAN o DAR (o aquells amb més opcions de campionats internacionals) acollint-se a l’excepció dels “esportistes que entrenen per competicions internacionals”. Així, diversos atletes que entrenen al CAR però no hi viuen podrien entrenar a les pistes dels seus municipis, o bé aquells que no son del CAR però han gaudit de beques de RFEA, son internacionals o tenen opcions de mínima pels JJOO de Tòquio.

Recordem que UFEC ha publicat un manifest on demana que l’esport sigui essencial en la vida de la societat catalana i demana l’obertura de tots els centres i equipaments esportius.

Cal apuntar que els atletes federats/des podran entrenar pel carrer sempre i quan mantinguin la distància de seguretat, el cap de setmana no surtin del seu municipi i durant la setmana no ho facin de Catalunya.

La Federació Catalana d’Atletisme encara no s’ha pronunciat al respecte.

Tot quedarà pendent del que pugui passar en les properes hores però el que tenim segur és això: tancament dels equipaments esportius (pistes d’atletisme) per 15 dies i la suspensió dels entrenaments a les respectives pistes.