L’atletisme en la desescalada

L’atletisme en la desescalada

El Govern Espanyol presenta un horitzó per la tornada a les activitats atlètiques

Ahir, dia 28 d’abril, el President del Gobierno Pedro Sánchez va presentar el Pla de desescalada en la lluita contra la Covid-19 tal i com podem observar en els documents del Ministerio de Sanidad, Plan para la transición hacia una nueva normalidad i aquells relacionats que es troben a la pàgina web del Gobierno del Consejo de Ministros.

El Pla (encara s’ha de publicar al BOE) consta de 4 fases començant per la fase 0 el dia 4 de maig i cada fase duraria 2 setmanes, en el millor dels casos, acabant la darrera fase el 22 de juny on s’arribaria a una certa “normalitat”. Aquest Pla es desenvoluparia a diferents velocitats segons la situació territorial (Províncies), tenint en compte el criteri del Gobierno d’acord amb les Comunitats Autònomes.

Anem a veure com aquest Pla afectaria a l’atletisme, sempre entenent que es donessin les millors condicions per a que es poguessin complir les diferents fases previstes:

Cronograma orientatiu

Dia 2 de maig: Sortida al carrer per a fer activitat física individual. S’està estudiant establir unes franges horàries per sectors. En aquest sentit la proposta de la Generalitat per fer “esport” aprovada pel Procicat és de 6 a 8h pel matí i de 19 a 21h pel vespre:

  • 6-8 h: esport
  • 8-9h: mobilitat laboral
  • 9-11: mobilitat gent gran i discapacitats
  • 11-13h: mobilitat nens fins a 5 anys
  • 13-16h: tasques de neteja i manteniment municipals
  • 16-18h: mobilitat nens fins a 13 anys
  • 18-20h: mobilitat adolecens o aturats que facin teletreball
  • 19-21h: esport

Dia 4 de maig. Inici Fase 0: Es podran fer entrenaments individuals amb l’acompanyament de l’entrenador. En instal·lacions tancades es podrà entrenar individualment prenent les mesures higièniques necessàries.


Dia 11 de maig. Inici Fase 1: Apertura Pistes d’Atletisme, sense utilització de vestuaris i també Centres d’Alt Rendiment amb mesures reforçades (entrenament per torns, mesures higièniques).

Dia 25 de maig. Inici Fase 2: Reobertura de competicions atlètiques des d’un aforament sense públic fins a un aforament inferior als 400 espectadors complint la distància mínima de 2m

Dia 8 de juny. Inici Fase 3: Competicions amb aforament inferior als 400 espectadors

Dia 22 de juny. Final Fase 3: Tornada a certa “normalitat”.

Conclusions

  • Es tracta d’un Pla d’aplicació flexible en que cada territori o província pot avançar o inclòs retrocedir per les diferents fases segons les condicions que es donin en la lluita contra el coronavirus.
  • En el millor dels escenaris, l’entrenament a les pistes retornaria l’11 de maig i les competicions atlètiques es podrien fer a partir del 25 de maig. Si entenem que cal un espai de temps entre l’inici de l’entrenament i la competició d’unes 5 setmanes, les primeres competicions serien possibles, com a molt d’hora, a mitjans de juny.
  • No queda gens clara la possibilitat de poder fer curses de ruta en cap de les fases si bé es podria entendre la possibilitat de curses amb participació molt reduïda d’atletes a partir de la fase 3.
  • És un Pla que a falta de publicar-se al BOE, potser obre un nou escenari per a que tant la FCA com la RFEA puguin treballar en la planificació del que queda de temporada.

Imatge destacada: Word Economic Forum