La comissió de clubs dibuixa el futur post pandèmia

La comissió de clubs dibuixa el futur post pandèmia

L’objectiu és modificar el sistema de funcionament de l’atletisme i veure, a curt termini, la manera de tornar a l’activitat d’una forma esglaonada i segura

La comissió de clubs reunida durant el dia d’ahir va dibuixar el que seran els propers mesos en l’atletisme estatal. El president de la RFEA, Raúl Chapado, va explicar una sèrie de mesures i d’objectius de cara a poder sortir de la crisi de la pandèmia de la millor manera possible.

D’entrada va explicar que el pressupost destinat aquest any es rebaixaria un 30% respecte a l’any anterior, i pel 2021 fins a un 50%. D’acord amb els canvis que ens trobarem a nivell de societat, Chapado aposta per una modificació del sistema de funcionament de l’atletisme.

No obstant, els grans protagonistes a nivell econòmic d’aquesta situació son els clubs. En situació normal, la gran majoria de clubs dels panorama nacional i estatal viuen al límit en el sentit estricte de l’economia, per tant, aquests delicat moment actual encara és més preocupant. El 50% del pressupost sol correspondre a subvencions públiques i l’altre meitat a patrocini privat, reduït aquests propers mesos per la dificultat de trobar recursos propis.

D’aquesta manera, en la comissió es van dividir dos grups d’entitats: les que proposes que pugui existir una competició estatal de clubs que els ajudi a trobar o mantenir patrocinadors i els clubs que demanen que no hi hagi competicions de clubs, doncs estarien obligats a renunciar a participar, tant per temes esportius com per temes econòmics.

D’altra banda, un altre aspecte que preocupava a la comissió era la tornada post-confinament. La RFEA va calcular un període de 8-10 setmanes per tornar a la competició després de la tornada als entrenaments, per tant, es calcula que les competicions es puguin fer al setembre de 2020 i utilitzar l’últim trimestre de l’any.


No obstant, l’opció que prenia força era la de no competir més durant el 2020. El CSD ha de valorar cada cas a nivell esportiu i val a dir que l’atletisme estarà en els últims llocs d’incorporació, doncs la seva temporada no acaba fins al desembre.

Altres aspectes importants que es van tractar a la comissió eren la desigualtat territorial (potser unes comunitats tornen abans que d’altres) la logística a nivell hoteler i en transport, l’edat dins de les competicions (màster i jutges entren en una franja de risc) i sobretot l’ajuda que pugui arribar de les administracions locals, sobretot a l’hora de subvencionar competicions petites i mitjanes i de cedir les instal·lacions

A nivell català, la Secretaria General de l’esport treballa amb un pla de desconfinament de cara als propers mesos. Malgrat ser només una visió global i encara no oficial, la idea es semblant a la restat de l’estat, amb els matisos propis.

Així, aquest pla estaria dividit en quatre fases: la primera, amb la possible tornada d’atletes d’elit a l’entrenament i un activitat física puntual per la resta, la segona, amb la possibilitat gradual de pràctiques esportives conjuntes en instal·lacions esportives de manera puntual, la tercera fase, habilitat tot tipus d’entrenaments i competicions però evitant grans concentracions en recintes esportius i finalment la quarta fase, la normalitat col·lectiva sempre seguint les mesures d’higiene i seguretat establertes.

Tot plegat, no obstant, no deixen de ser propostes que encara no son oficials, i de fet tot dependrà del govern central, de les mesures que es prenguin i de com avanci el desconfinament a nivell global.