Engega el Cros a Granollers!

Engega el Cros a Granollers!

Granollers serà el proper diumenge la seu del primer cros de la temporada 2020-2021 del calendari de la Real Federación Española de Atletismo, i molt possiblement el darrer d’aquest 2020. Gràcies al seu treball i valentia el Club Atletisme Granollers farà possible la 54a Edició del Cros Internacional de Catalunya Ciutat de Granollers. Comptarà amb la major part dels millors migfondistes i fondistes catalans, noms com Esther Guerrero, Abdessamad Oukhelfen, Douae Ouboukir, Ibrahim Chakir, Miriam Ortiz, Llorenç Sales i Marc Alcalá figuren entre els inscrits.

No hi ha dubte que el Cros de Granollers té un cartell d’atletes molt important, però potser en aquesta edició de 2020, hi ha quelcom més rellevant que el nivell atlètic. Com avançàvem anteriorment si revisem el calendari RFEA de cros de novembre i desembre ens ho trobem tot cancel·lat, crosos històrics de la talla de Soria, Alcobendas, Atapuerca, Venta de Baños, Yecla, fins el mateix Campionat d’Europa de Dublín no es celebra enguany. Això farà que el Cros de Granollers de 2020 sigui recordat durant molts anys entre els afeccionats a l’atletisme, com una llum d’esperança en mig de la foscor que estem vivint. Actualment no es poden celebrar competicions de calendari català.

Cartell del 54 Cros Ciutat de Granollers

Carrer Lliure ha contactat amb alguns dels atletes destacats per captar els seus sentiments en aquest any 2020, que està sent tant incert.

La migfondista de Banyoles Esther Guerrero ens comenta:

“Per mi és important participar-hi per l’esforç que ha fet l’organització per dur-lo a terme, perquè és el cros més important a Catalunya en els últims anys i jo fa molt que no hi sóc. Que hagi sortit aquesta competició enmig d’aquest hivern tan diferent és bo per l’atletisme català en general i, malgrat no sigui la meva disciplina, ni distància preferida em fa especial gràcia veure com em puc moure o com em puc trobar en una prova tan inusual per mi i, com no, estrenar temporada 2021”

Ibrahim Chakir ens fa arribar les següents paraules:

Tornar a competir, tornar a posar un dorsal a la samarreta i sortir a córrer il·lusiona per tot el que està passant, i que esperem que acabi ben aviat i tornem a la nostra normalitat.Vull donar les gràcies a la organització del Cros de Granollers per fer possible aquesta competició, i tant de bo, això animi també a d’altres organitzadors a tirar endavant.

Per Llorenç Sales aquest 2020 encara està sent mes especial, doncs a mitjans de maig es sotmetia una intervenció per posar solució al Síndrome de Haglung (esperó calcani) que patia, ara ja mig any després ens explica:

És l’any que tinc més ganes de córrer el cros. Pel que suposa tornar a córrer després de l’operació i, per l’oportunitat de poder competir després de tot plegat. El cros mai ha estat un objectiu per mi, sempre un mitjà per arribar bé a la pista. Arribo en bona forma, tot i que per mi, el més important és poder competir sense molèsties, veurem competitiu i gaudir del Cros

Creiem que els sentiments de la Esther, en Ibrahim i en Llorenç son compartits per tots els atletes i per tots nosaltres. Considerem que complint totes les mesures establertes per les autoritats sanitàries i documentades a la RFEA COVID-19 “Guía de actuación y recomendaciones para la organización de competiciones”, les competicions d’atletisme es celebren en un entorn segur.


Passant a l’aspecte esportiu, farem un repàs dels principals inscrits a les curses absolutes.

Començant per la cursa femenina Esther Guerrero (New Balance Team) tot i no ser especialista en cros, per mèrits propis és la cap de cartell del Cros de Granollers. És l’atleta catalana més destacada del moment i ara al 2020 es defensa molt millor “per dalt” que en temporades anteriors, la Millor Marca Espanyola en 2.000m de 5:41.30 parlen per si sola. També és l’actual Campiona de Catalunya de Cros Curt.

Campionat d’Europa de Cros per relleus, canvi Sergio Jiménez a Esther Guerrero Foto: Atletismo RFEA

A la lluita per les posicions de podi també trobem a l’atleta etíop Likina Amebaw (Atletismo Albacete), que aquesta temporada ha guanyat els 10km de Castelló amb 32:55, la Mitja Marató Puerto de Sagunto amb 1:12:00 i també va participar a la prova de 1 hora en pista de la Diamond League a Brusel·les amb un resultat de 17.323m. Douae Ouboukir actual Campiona de Catalunya de Cros Llarg, de 3.000m obstacles i de 5.000m, també arriba amb moltes ganes d’obtenir un bon resultat, l’atleta del CA Sant Just que es troba en un gran estat de forma ens ha fet arribar les següents declaracions.

També destaquem la presència de Míriam Ortiz (AA Catalunya) posseïdora de grans marques 33:39 i 1:14:14 en 10km i mitja marató, a Meritxell Soler (CA Manresa) fondista d’alt nivell 34:23 en 10.000m i 1:15:00 en mitja marató, a la britànica del CA Sta Cristina d’Aro Jenny Spink que compte amb un registre de 2:31:14 en marató (Frankfurt 2019). I a Montse Mas (FC Barcelona), Marina Guerrero (CA Manresa), Irene Bonilla (FC Barcelona), Rosalia Tárrega (València CA), Naima Ait Alibou (CA Igualada), les germanes, i filles del gran Isaac Viciosa, Carmen i Ángela Viciosa (Atletaria Isaac Viciosa) i Elia Saura (València CA) com a sub23.

A la cursa masculina el nom més destacat entre els inscrits és Abdessamad Oukhelfen (Playas de Castellón), tot i que pendent de confirmar la seva participació, Campió d’Espanya de 5.000m Absolut i Sub23, amb una marca personal de 13:17.95 aconseguida a la Golden Spike Strava a principis de setembre, el fondista català més destacat de 2020.

Abdessamad Oukhelfen al Camp. Espanya 5.000m 2020. Foto: @Sportmedia

A la lluita pels calaixos del podi tindrem a Ibrahim Chakir (Atletismo Numantino) que es troba entrenant a Sòria juntament amb el maratonià Daniel Mateo i “el Jefe” Enrique Pascual que dirigeix les sessions. Ibrahim havia enfocat aquesta part de la temporada cap a la ruta amb l’objectiu de debutar en Mitja Marató el proper diumenge a València, però degut a que no tenia marca prèvia no ha estat acceptat per la prova valenciana. Competirà al Cros de Granollers i posteriorment al Tast de la Mitja i a la Cursa dels Nassos de Barcelona. Ibrahim Chakir és l’actual campió de Catalunya de 5.000m i 3.000m obstacles.

Aaron Las Heras (Playas de Castellón) Campió d’Europa de 5.000m Sub20, ha realitzat una gran temporada d’estiu, 8:08.52 en 3.000mll i subcampió d’Espanya Sub23. Seguim amb un altre Campió d’Espanya de 5.000m, en aquest cas Sub20 Adam Maijó (AA Catalunya), que recentment va córrer els 10km d’Alcobendas en 29:51, Marc Alcalá atleta internacional absolut en 1.500m i Campió d’Espanya 2016, el citat anteriorment Llorenç Sales (UA Montsià),  Abdelaziz Merzougui (AD Calvià), Albert Ollé (CA Olesa) i Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) amb grans marques d’aquest estiu 7:57.10 en 3.000m al Míting Ciutat de Barcelona i 13:59.43 en 5.000m al Campionat d’Espanya a on va ser 7è, es troben entre els més destacats dels inscrits.

Adam Maijó als 10km d’Alcobendas Foto: @amaijof

Aquests atletes i molts d’altres donaran vida a les curses des de categoria Sub12 fins a Màsters i de ben segur que es viurà un gran espectacle atlètic a Granollers.

En aquest link es pot consultar la totalitat d’atletes inscrits i al web de ChampionChip es podran consultar els resultats.