El Campionat de Catalunya Sub20, que va servir de prèvia interessant a l’estatal que es disputa també a Sabadell, ens va deixar rècords, doblets, grans marques i molta emoció.
Els atletes catalans no es volien perdre la cita a casa seva el proper cap de setmana. Per aconseguir-ho, alguns d’ells havien de fer la mínima, d’altres corroborar el bon estat de forma i finalment aconseguir el metall, amb diversos clubs col·locant els seus atletes en els llocs més alts.
Si parlem de les grans notícies, tenim diversos noms propis que ens faran parlar d’allò més les properes competicions. No és fàcil, per exemple, fer un doblet en dues proves de mig-fons gairebé amb poca diferència horària. Això ho va fer la Marina Martínez, que venia de ser internacional sub20, guanyant l’or als 1500 (amb RCAM inclòs) i al 800. En la primera cursa va dominar i va trencar quan tocava (4:45.78). L’atleta del CA Laietània (club destacat en el campionat) va dominar per davant d’Anna Torras (4:47.78) i d’Andrea Bernal (4:51.38). En el 800mll, la superioritat encara va ser més manifesta. Va guanyar amb marca de 2:21.27 per davant d’Irene Rubio (2:25.64) i el bronze de Judit Lerma (2:25.97).
Tampoc és senzill trobar dos atletes catalans fent el rècord sub20 a la mateixa vegada. Va passar en els 800mll masculins. L’Elvin Josué Canales (hondureny però que porta tota la vida a Catalunya) va guanyar la cursa amb marca d’1:51.06. Això significava l’or i el RCAM. No obstant, al mostrar-se com a “estranger”, el RCAT va caure del costat d’en Jan Badia, en un altre gran cursa, amb marca d’1:51.47. L’atleta del GEiEG i el del Cornellà Atlètic van acabar repartint-se els mèrits i l’Elvin demostrant esportivitat acceptant aquesta situació. El bronze d’aquesta cursa seria pel Sergio Pérez (1:53.49).
Abans parlàvem de doblet femení, però en la velocitat també vam viure una situació idèntica. L’Anna Monsó, del Muntanyenc Sant Cugat, amb unes prestacions magnífiques, va guanyar l’or als 60mll amb temps de 7.73, superant a companyes més explosives, com ara Laia Sola, que va acabar amb la plata amb 7.75, o Honor Lavery, del CA Vic, amb 7.77. Una final molt renyida. En el 200mll, quelcom semblant: Monsó, en la seva prova, va mostrar-se molt segura, acabant la final amb 24.95. Un altra atleta molt polivalent, la colomenca Marina Lamata va guanyar la plata (25.56) i Laia Sola va repetir metall, en aquest cas amb el bronze (25.65).
Però el campionat no només son curses i això ho volem reivindicar. No creiem pas que els concursos siguin menys, ans al contrari. En els salts, les emocions van arribar per tots costats. Per exemple, amb una altra de les figures del campionat, l’atleta del Cornellà Diwa Vila. En la llargada no va tenir el seu dia (només dos salts vàlids), acabant amb el bronze (5.41). Aquí, la prova va ser per la Marta Gallo (CA Igualada) amb 5.50, davant de l’Anna Sasot, a només dos centímetres (5.48). Malgrat tot, en el Triple, Vila es va reivindicar. L’atleta, que venia de Minsk de participar en l’encontre internacional, va aconseguir l’or amb 11.91, per davant d’una altra atleta molt destacada, l’ex del Laietània Rosa Maria Buscà (11.77). Queralt Pey va ser el bronze amb 11.51.
O a l’alçada masculina. Què hi ha de més emocionant que veure dos bessons saltant i aconseguint la mateixa marca? Els germans Torrero Pozo van repartir-se les primeres places amb marca de 2.05 (RCAM ambdós). L’or seria pel Daniel per haver saltat amb una errada menys que l’Angel, plata, que també venia de ser internacional amb la RFEA. La medalla de bronze seria pel Gerard Fuentes, l’únic metall del CA Parets, que va aconseguir un bon salt d’1.94 davant de l’emoció de la seva gent.
El mateix Angel no va poder agafar medalla al Triple, si bé acabaria 4rt. Israel Ferrón, l’atleta més destacat del CA Montornès en aquests moments, va aconseguir l’or amb 13.98, seguit d’en Tomàs Cañellas amb 13.88 i rescatant la plata en un dels últims salts. El bronze seria pel David Vallès (altra medalla pel CA Laietània) amb 13.54.
Però no van ser les úniques emocions. Tampoc la resta de proves van estar mancades de sorpreses. En la velocitat masculina, en Josep Maria Llanas va haver de suar i buscar una marca magnífica (7.02) per guanyar l’or, després que els seus rivals van aconseguir millors marques personals per molt buscant la primera plaça. L’andorrà Arnau Roig aconseguia la plata amb 7.03 i el rubinenc David Jiménez el bronze amb 7.06, deixant sense medalla a un dels grans candidats, Lluc Rodó (4rt.). En el 200mll, un dels velocistes més destacats del moment, l’atleta sortit de l’escola Viaró, Miguel Gasch, va fer MMP a la final amb un magnífic 21.84, seguit d’en Sergio Alastrue (en un alt nivell amb 22.23) i en Manu Gómez, del CA Gavà, amb 22.44.
Pel que fa a l’Alçada de les noies, la gran favorita, Aina Rabadan, va fer bons els pronòstics saltant 1.65, seguida de la Núria Montalà amb 1.63 i la Núria Caballero, també amb 1.63, aconseguint el bronze.
Els concursos de perxa també van tenir emoció amb medalles compartides i clubs mostrant-se molt forts en la disciplina. En nois, l’or va ser compartit per l’Artur Coll (4.85) i l’Edgar Nolla, de l’UA Montsià i amb la mateixa marca. L‘Arnau Pedrosa, també del club ebrenc, va aconseguir el bronze amb 4.75. Pel que fa a les noies, el derbi laietà va acabar amb l’or per la Laia Tomàs (3.80) per davant de la Laia Boixet (3.65). El bronze cauria del costat de l’atleta manresana Meritxell Lladó.
En el 1500mll masculins, la victòria cauria del costat d’en Raúl Villalonga (4:07.90), demostrant el gran moment del fons de l’UCA. La plata va ser pel Marc Fernàndez (4:08.12) i el bronze pel Bernat Ollé del FACVAC Valls (4:10.21).
A les tanques també vam viure fortes emocions. En nois, l’atleta del CA Figueres Yassir El Boussetaoui va sumar l’únic or del conjunt de l’Empordà amb marca de 8.20 i una cursa d’un alt nivell. En Bernat Verdú va aconseguir la plata amb 8.31 i el bronze pel Pol Altimira (8.36). En noies, no hi va haver sorpresa. El nivell demostrat en curses anteriors per l’Aitana Radsma li va donar l’or. L’atleta de l’Escala es va proclamar campiona amb marca de 8.63 i rècord del campionat. Marina Lamata, de l’UCA, va sumar la plata (la primera de les seves dues medalles) amb marca de 8.89 i el bronze per l’Alba Vergés (9.40).
El concurs de llargada masculí també ens va deixar emoció fins a l’últim salt. L’Aitor Caldito, del CA Igualada, va aconseguir la millor marca en l’últim salt (6.79) i l’or final. La plata pel Gerard Merino, que també va aconseguir el millor salt en l’últim intent (6.65). El bronze seria per l’Erik Cantero (6.56). Cal destacar que en David Jiménez, que havia guanyat el bronze en els 60mll, es va quedar a un centímetre del tercer lloc.
On no hi va haver sorpreses malgrat l’alt nivell de les curses va ser en els 400mll. L’Oriol López va guanyar l’or essent l’únic en baixar de 50 (49.87), davant d’en Marc Crespí (50.11) i d’en Zakaria Cherkaoui (50.15). En noies, la Meritxell Tarragó es va proclamar campiona amb marca de 56.02, dos segons menys que la segona atleta, Laura Centella, amb 58.53. L’Irene Rubio sumaria la segona medalla de la jornada amb el bronze (1:00.1).
Finalment, al Pes, la Sofia Suaya li va donar al GEiEG Gironí la segona victòria amb l’or en un últim gran llançament (11.42). Irene Vega sumaria la plata (10.17) i el bronze seria per l’Andrea Vizuete (8.47). En nois, cap sorpresa. En Daniel Cogul (UA Lleida), expert en tot tipus de llançaments, va sumar l’or amb 16.29, seguit d’en Kilian Miras (14.39) i d’en Pol Albarran (13.87).
Barça, Agrupa, Cornellà i Manresa van dominar la suma de punts finals, però equips com el Laietània o el GEiEG Gironí es van apropar amb les medalles d’or aconseguides.
La propera setmana, a Sabadell, els sub20 tanquen la Pista Coberta amb la disputa d’un estatal amb diverses opcions de medalles catalanes.
Aquí podeu visitar els resultats del campionat Sub20