Els llançadors reclamen protagonisme

Els llançadors reclamen protagonisme

Amb figures importants a nivell català, el Campionat de Catalunya de llançaments d’hivern es va desenvolupar a l’estadi Serrahima en un dia emboirat però amb molta fam de bons resultats

Diuen que els llançadors formen un grup compacte d’unió i suport: son pocs, potser, però no volen a ningú més. Si fan un campionat, volen que sigui el SEU campionat, encara que això faci que perdi protagonisme. Però… està justificat perdre’s aquest espectacle? Creiem que no.

A Serrahima, en un fosc diumenge de febrer on no acompanyava la pràctica de l’atletisme (bé, i de gairebé res), els llançadors van desafiar les seves marques per obtenir els respectius títols de campions de Catalunya d’hivern. Cap d’ells va donar per perdeu res. Amb millors o pitjors resultats, tots van donar l’espectacle que prometien.

Aina Ramos, guanyadora del concurs de javelina. Foto de Carrer Lliure

La primera prova del matí va ser la javelina. En categoria femenina, deu atletes van buscar els respectius títols absoluts i sub20. La gran dominadora era la líder de l’any, Aina Ramos, de L’Hospitalet Atletisme, que amb un 1r llançament de 43.44 li va servir per batre el rècord dels campionats i ser la millor marca de les dues categories. Títol sub20 i absolut en una demostració de destresa. Katia Coquis, de l’Agrupació, va ser la medalla de plata, també gestionant bé el seu primer llançament, decisiu, de 42.08. Hi va haver duel fins al final d’ambdues, amb intercanvi de bones marques que s’aproximaven. La medalla de bronze seria per Omaima Chourfi (plata sub20), amb marca de 34.12. Júlia Martí obtindria el bronze sub20.

Katia Coquis va guanyar la medalla de plata en llançament de javelina. Foto Carrer Lliure

Pel que fa als nois, la presència de Jordi Sánchez (65.08), ara amb llicència de Sòria i fora de concurs, donava un plus als seus oponents. Així, el títol de campió seria per Álex Sànchez, del Fem Camí, amb marca de 63.86 (en un últim bon llançament). La plata, el més emocionant: els dos atletes de L’Hospitalet Atletisme, Juan Carlos de la Torre i Edgar Rodríguez aconseguien dos primers llançaments de 60.12 i 60.00 respectivament, que serien decisius finalment malgrat intentar fins al final la millora. A nivell sub20, el campió va ser Roger Mogas, Cornellà Atlètic, amb rècord dels campionats de 57.66.

Marc Alique, del Marathon, en un dels moments del concurs. Foto de Carrer Lliure

En el disc femení no hi va haver història. La gran dominadora dels últims anys en el disc català, Andrea Alarcón, guanyava l’or amb el seu 4rt llançament de 47.43, l’única atleta superant els 40 metres. Més emoció per la plata, on Alba Estévez començava tercera però amb un bon tercer llançament es col·locava segona (38.17). El bronze per a Olga Morraja (L’H Atletisme), que feia bo el seu primer llançament (37.75), però no podia recuperar el 2on lloc. Andrea Vizuete, de l’UGE Badalona, la campiona sub20 (32.84).

El podi masculí sub20 de javelina. Foto de Carrer Lliure

En el disc masculí la igualtat va regnar. La manca d’una figura fora dels esquemes provoca que els concursos tinguin una emoció molt destacada. Albert Segues, amb un últim llançament de luxe, s’emportava l’or amb marca de 41.99, superant a l’Álex Martínez (Colomenca) que anava guanyant el concurs fins llavors. Juan Antonio Cifuentes també es feia amb el bronze de manera ajustada (39.00). En categoria sub20, 0 igualtat: Daniel Cogul (UA LLeida), sumava l’or amb marca de 47.39 (10 metres per sobre del segon).


Andrea Alarcón preparant el llançament de disc. Foto de Carrer Lliure

Finalment, en la prova de martell vam trobar molta màgia i grans estrelles. Com sempre, el martell femení no va decebre. Un nou duel Berta CastellsLaura Redondo, que va finalitzar amb l’atleta de Torredembarra intractable, amb marca de 67.33 (rècord dels campionats). L’atleta de Gavà, amb clara progressió, encara ha de recuperar el seu màxim nivell, i va obtenir la plata amb marca de 62.68. El bronze va ser per a una sub20, Maria Navarro, amb 50.21 (precisament, la guanyadora junior). Amb tot, vam poder comprovar que el nivell del martell femení a casa nostra gaudeix d’una molt bona salut.

Pel que fa al masculí, més màgia. A banda dels nostres (alguns de destacats), cal parlar de la presència de 4 llançadors finesos que van venir a preparar-se pels campionats importants. Dos d’ells, Aaron Kangas i Henri Liipola, amb marques excel·lents. El primer va acabar amb 74.59 i el segon amb 73.10.

Tuomas Sepänen, un dels finesos convidats, preparat pel llançament. Foto de Carrer Lliure

Pel que fa al nostre torneig, Pedro José Martín, un dels millors llançadors estatals, obtenia l’or amb 71.40 (en el 1r llançament) deixant la plata per a la nostra promesa més destacada, David Martín, atleta internacional sub20, que estrenava categoria promesa amb 62.10. El bronze va ser per Tyronne Donarie (L’Hospitalet Atletisme), amb 54.23. El campió sub20 seria Álex Sala, del Runners El Vendrell, amb 50.35.

Pedro José Martín abans d’un dels llançaments de martell. Foto de Carrer Lliure

L’anècdota de la jornada va venir durant la prova de martell femení, on no es van poder executar la majoria dels últims llançaments per la manca d’artefactes, que es van anar trencant durant la jornada.

Amb tot, els llançadors reclamen protagonisme. Normal. És un campionat amb grans estrelles. No obstant, queda feina per fer per part del col·lectiu (i també dels periodistes) de cara a millorar la imatge de les graderies dels campionats de llançaments. Una graderia buida no fa gala de l’espectacle que es veu a la gespa.

Resultats al web de la federació catalana d’atletisme

distancia ı mans ı mascareta | ventilació