El català de Cros

El català de Cros

Abdessamad Oukhelfen (Playas de Castellón) i Douae Ouboukir (CA Sant Just) van fer bons els pronòstics i aconseguien el Triomf del 101è Campionat de Catalunya de Cros i 50è Cros Ciutat de Mataró organitzat pel G.A Lluïsos de Mataró. Per clubs, les victòries serien per C.A. La Sansi i Avinent Manresa en categoria masculina i femenina respectivament.

Abdessamad Oukhelfen i Douae Ouboukir són els fondistes en cros i pista coberta més en forma del moment a Catalunya, no obstant, ell recentment s’ha proclamat campió de Catalunya de Cros Curt, 10km i 3.000m. Mentre que Douae va ser 2ª al Cros Curt i Campiona al 3.000m de PC amb una marca de 9:34. Amb absències d’atletes destacats com a Adel Mechaal, Ayad Lamdassem e Ibrahim Chakir que competien al GP Càceres de Campo a Través, o Marta Galimany i Gema Barrachina centrades en competicions de ruta, el terreny quedava aplanat pels favorits.

El G.A. Lluïsos està d’aniversari, en aquesta temporada 2020 celebren el 50è Cros Ciutat de Mataró i no van voler perdre la oportunitat de fer un gran cros fent-lo coincidir amb el Campionat de Catalunya. Mataró acollia per 8ª vegada el Campionat, el 1er cop al 1925, posteriorment al 1934 i 1951, a la darrera dècada és la localitat amb més campionats havent-los celebrat al 2010, 2012, 2013, 2015 i ara al 2020.

En l’actualitat, el Campionat de Catalunya de Cros a diferència d’etapes anteriors no té un clar dominador, a les darreres 5 temporades hem vist 5 campions diferents, Mechaal, Fifa, Romeo, Zarhouni i El Banouri per ells i Pla, Rodríguez, Andreu, Mas i Ortiz en elles. Veníem d’una etapa on en Carles Castillejo havia aconseguit 9 títols en el període 2003 a 2013, o bé del 2003 al 2016 Rosa Morató i Judit Pla havia guanyat 5 edicions cada una.

Oukhelfen i Ezzaydouni en un moment del campionat de Cros. Foto d’Alex Elices/ Mataró

La cursa masculina absoluta reviuria el final ajustat del recent Campionat de Catalunya de 10km a Vilafranca del Penedès, en un emocionant esprint Abdessamad Oukhelfen (Playas de Castellón) aconseguia el 1er títol de Campió de Catalunya de Cros llarg (tant en categoria absoluta, com en Sub23), amb només 1” d’avantatge sobre l’obstaculista blaugrana Ibrahim Ezzydouni, tercer seria el campió de l’edició 2019, l’atleta del CA La Sansi en Mourad el Bannouri. Abdennasser Oukhelfen (CA Igualada) de la mateixa manera que al Campionat de 10km, era el 4at atleta a meta.

El podi Sub23 es completaria amb Abderrahim Ougra (GEIE Gironí) en 2on lloc, que també està realitzant un gran hivern en cros i pista coberta (8:09 en 3.000m) i 3er seria l’andorrà Nahuel Carabaña (Playas de Castellón). Cal destacar també a Artur Bossy (Castillejo Caceres RC) en 6è lloc i a Carles Castillejo (CA Adidas) l’atleta amb el major nombre de Campionats en el seu poder (9) en 10è lloc.

La cursa femenina un cop disputats els primers quilòmetres va quedar en una lluita a 3, entre Míriam Ortiz la veterana atleta de la AA Catalunya que atresora múltiples campionats tant en pista com en ruta, però que fins al moment se li resisteix el de cros, la jove atleta de Castellar del Vallés (tot i que ara resideix a Madrid i competeix per la AD Marathon) Laia Casajoana i la “sensació” del cros català Douae Ouboukir.

Douae ha fet un salt de qualitat a la present temporada millorant les seves marques en pista coberta i guanyant crosos com el de Girona o el de Gavà i sent 2a al Campionat de Cros Curt només per darrera d’una atleta de talla internacional com Esther Guerrero (New Balance Team). Douae Ouboukir atleta del CA Sant Just en plena època de lluita tecnològica per a la millora del rendiment gràcies a les sabatilles, desafià als convencionalismes i va ser capaç de disputar descalça el Campionat a Mataró, com ja ho havia fet al Cros Curt celebrat a Calonge i Sant Antoni.

Douae Ouboukir en un dels moments de la cursa. Foto de Carrer Lliure

Douae amb la fortalesa que li proporciona el fet de competir en 3.000m obstacles, va anar tensant el ritme i en el sinuós circuit de Mataró va aconseguir despenjar a les seves rivals i proclamar-se Campiona de Catalunya, el que representa l’èxit més important de la seva carrera esportiva i el 1er títol en categoria absoluta pel CA Sant Just. El podi absolut es completava amb Laia Casajoana en 2on lloc i a la vegada Campiona Sub23 i amb Míriam Ortiz en 3er lloc. Quarta seria la Campiona de l’edició 2018, la blaugrana Montse Mas. Pel que respecta al podi Sub23 es completava amb Naima Ait Alibou (CA Igualada) e Irene Batlle (Avinent Manresa).

Rosa Morató durant la cursa del Campionat de Cros. Foto d’Alex Elices /Mataró

Novament ara al 2020 hem tingut campions inèdits en edicions anteriors, donada la seva joventut i progressió, podria ser que Oukhelfen i Ouboukir iniciessin ara la seva etapa.


Aquesta cursa va comptar amb la presència de Rosa Morató (Avinent Manresa), considerada com una de les millors atletes de cros catalana de tots els temps. 5 títols de Campiona d’Espanya de Cros, doble medallista en Campionats d’Europa i 9 participacions en Mundials de Cros. Després de portar gairebé una dècada allunyada de la competició, el passat diumenge hi tornava, en el terreny del cros que és el seu favorit. Donades les circumstàncies va fer una molt bona actuació, 8a de la general a menys de 1’ del 3er calaix del podi i per davant d’atletes que estan corrent en 36’ els 10km.

El Campionat de Clubs Absolut masculí, va estar dominat un any més i ja van 4 títols de manera consecutiva pel CA La Sansi (El Bannouri, Serjogins, Sumskis i El Jaafari), tot i que es dona la circumstància que per l’elevat nombre d’atletes estrangers no podrà participar al Campionat d’Espanya de clubs, doncs només se’n permet 1. La reglamentació de la Federació Catalana d’Atletisme, no considera com a estrangers als atletes estrangers que hagin tramitat la llicència durant 3 anys de manera consecutiva per la FCA, això l’habilita a disputar el Campionat català. El CA Igualada (Samaoui, Moreno, Ait Alibou i Oukhelfen) eren segons i l’Avinent Manresa (López, Fernández, Guillen i Kharbouch) tercers.

Equip CA LaSansi Foto: CA LaSansi

El combinat femení de l’Avinent Manresa revalidava el títol aconseguit al 2019 a Vic amb l’equip format per Soler, Morató, Guerrero i Batlle, segones el CA Granollers (Nuñez, Comet, Molist i Garcia) i terceres el JAB-Berga (Loehr, Cascante, Sabata i Chirveches).

L’equip masculí de la Unió Colomenca At. (Ramírez, Kun, Fernandez i Centeno) va guanyar el Campionat de Clubs en categoria Sub23, mentre que el Campionat femení quedava desert per manca de participació, cap club va comptar amb 3 atletes arribades a meta.

En categoria Sub20 els campions van ser Maria Casals (CA Canovelles) i Adam Maijó (AA Catalunya), mentre que per clubs el CA Canaletes en noies i el CE Universitari en nois pujaven al graó més alt del podi. En Sub18 Carla Domínguez (JA Sabadell) i Mohamed Anis Daas (FC Barcelona) van ser els millors. El potent equip femení de la JA Arbeca amb les seves 4 atletes classificades entre el Top-8 guanyava el Campionat Sub18, combinat format per les germanes Alemany (Aida i Andrea), Erika Robleda i Oxana Bonjorn. En categoria masculina el CA Mollet aconseguia el triomf.

Jofre Roca (CE Esports Parra) i Merem Gabriel (JA Sabadell) van ser el Campions Sub16. Destacar que a la classificació per clubs , el CA Canovelles aconseguia la victòria tant en categoria masculina com en femenina.

Per primer cop en els 50 anys d’història del Cros Ciutat de Mataró es va disputar una cursa Special Olympic amb 10 participants, l’organitzador està molt content d’aquest fet i de ben segur que es repetirà en properes edicions.

Participants a la cursa Special Olympics Foto: Organització

El 23 de febrer els millors atletes de cros catalans en categories de Sub16 fins a absolut es donaran cita al Monte Valonsadero de Sòria per a la disputa del Campionat d’Espanya de Cros per clubs.

En aquest document es poden consultar els clubs classificats pel Campionat d’Espanya.

Resultats de la competició.