Divuit alegries

Divuit alegries

Recentment, quan vivim grans èxits en competicions atlètiques, se’ns omple el cor d’esperança. A Sevilla, els sub23 catalans van aconseguir donar un cop de puny a una temporada difícil

Sembla un tòpic, però quan diem que no s’ha pogut entrenar en condicions a Catalunya degut a la pandèmia i als diferents confinaments (majors o menors) durant els últims mesos, la gran majoria d’atletes hi estarien d’acord. És cert que també ha succeït en d’altres zones de l’estat, però aquí ha tocat tot molt més fort.

Encara i així, els atletes catalans van viatjar a Sevilla (una cinquantena) disposats a que, almenys, es parlés d’ells.

Dos d’ells, Abdessamad Oukhelfen i Aaron Sola van aconseguir una fita encara més difícil: un doblet d’ors en dues proves. El primer, un noi del que ja no ens sorprèn res, va aconseguir guanyar el dissabte la final del 5000 (14:26.35) amb molta superioritat, tot i que proper el va seguir el també català Aaron Las Heras, que aconseguia la plata amb 14:27.12. Tots dos sabien el resultat final però Las Heras va decidir posar les coses difícils a Oukhelfen. El dia següent, l’atleta de Reus guanyava la final de 1500 amb 3:45.94, amb un altre català al podi, Carlos Sáez, aquest cop tercer i bronze amb 3:48.61.

Però els èxits no només van arribar de la pista. En els llançaments, un altre tarragoní, Aaron Sola, obtenia el doblet en Disc i Pes. Totes dues finals sense oposició. En la primera ho va obtenir ja en el primer llançament, tot i que al final la marca seria de 53.41. En la segona, resultat final de 15.93 també obtingut en l’últim llançament.

Aaron Sola doblet en Pes i Disc. Foto RFEA/Miguélez

Aquestes quatre medalles s’han de sumar a d’altres esperades i a algunes que ens van sorprendre i a la vegada emocionar. En la velocitat, Ona Rossell va complir els pronòstics al 100mll (aprofitant les baixes) i amb 12.06 derrotava les seves rivals. En les tanques, mateix resultat de l’any anterior: África Radsma tancava el seu cicle sub23 amb un bronze al 100t, amb marca de 13.94.

Després d’una temporada difícil per diversos motius, en una final molt lluitada, Elia Saura aconseguia l’or en el 1500m, trencant les seves rivals en una gran última recta (4:37.45). També d’or es va vestir Olga Morraja, la llançadora de L’Hospitalet Atletisme, que es mostrava totalment inabastable en el Disc (38.70). Aquests dos ors mostren ja la projecció d’ambdues atletes en la seva categoria. Qui no necessitava més presentacions era Ramon Adalia, qui després de la medalla de bronze de l’Absolut, guanyava amb comoditat l’or en Triple amb 16.07.


Èlia Saura a l’arribada dels 1500m. Foto RFEA/Miguélez

Dos salts també van donar dues plates pels atletes catalans. Durant el matí de dissabte, l’atleta del FC Barcelona Àlex Gràcia també feia bons els pronòstics i obtenia la segona posició amb 5.05 (sense poder fer res davant del rècord del Campionat d’Isidro Leyva). En la llargada, Xavi Barrubes va tenir la victòria a tocar fins l’últim salt, però finalment acabaria com a sots-campió amb 7.46.

Olga Morraja medallista d’or en Disc. Foto L’Hospitalet Atletisme

També en salts van arribar dos bronzes. Naiara Estanga recuperava sensacions aconseguint el bronze amb marca de 12.76, mentre que Héctor Ramos sumava la tercera plaça en alçada amb 2.02 (després de fregar el 2.05). David Martín, en martell, acabava amb el bronze després de està tocant la plata durant tota la prova (61.38 i tercer després de l’últim llançament). Finalment, cal destacar la projecció de Geena Co Stephens, de l’UA Terrassa, que sumava un nou metall acabant tercera en els 400t millorant molt la seva marca (1:00.73).

Geena Co Stephens medalla de bronze als 400t. Foto UAT

També cal fixar-nos en el magnífic campionat de Decatló de Pol Vila, que li va valdre el bronze amb 6.805 punts i tres victòries, Disc, Pes i 400mll. Malauradament, les marques en les curses curtes (100 i 110t) i en la llargada el van privar de mirar més amunt.

Cal destacar, a banda de les medalles, altres notícies de diferent caràcter. Per exemple, en el mateix Decatló, Álex Valverde, després d’una ensopegada a les tanques, no va poder arrodonir una bona competició fins al moment, amb excel·lents marques en 100mll o 400mll. Tampoc va tenir sort Joan Martínez, qui malgrat sortir amb la millor marca en 200, el curs irregular li ha acabat passant factura, essent només 5è (21.91).

Pol Vila en el podi del Decatló. Foto RFEA/Miguélez.

Van obtenir bones marques i posicions Iván Azuara (5è en 400mll), Naoufal Erraoui (4rt en 5000m), Joel Martín (4rt en 400t), Núria Tillo (4a al 800m), Clara Gabaldón (4a a la Javelina i marca personal) i Elia Rovira (4a a l’Heptatló).

Els propers campionats estatals marcaran com estan ara mateix els atletes catalans. En la gran majoria de casos, els atletes sub16, sub18 i sub20 s’han aturat a l’estiu, pel que possiblement no veurem el millor nivell. No obstant, arribar i aconseguir una bona posició serà l’objectiu de tots. De moment, els sub23 descansen fins d’aquí tres setmanes, amb el Campionat Absolut i també sub23 de Catalunya.