Cronologia de la Pista Coberta-Vallès Salut

Cronologia de la Pista Coberta-Vallès Salut

Quatre mesos després, sembla que comença a encarar-se un dels grans problemes atlètics de l’any 2020

A finals de la passada setmana vam rebre la confirmació per part de l’Ajuntament de Sabadell de la xifra final de la remodelació de la Pista Coberta, ara convertida en un Hospital de Campanya, després de l’estudi que va dur a terme l’empresa Mondo Ibèrica. Aquesta xifra final puja a 389.000 euros, inferior si tenim en compte el que s’havia especulat darrerament.

Al llarg dels últims mesos hem viscut un autèntic bany d’informacions diferents al voltant d’aquest tema. Tot començava poc després de decretar-se la pandèmia de coronavirus arreu de l’estat, amb la conversió de la Pista Coberta de Sabadell en un hospital satèl·lit del Parc Taulí (el Vallès Salut), de cara a poder rebre els pacients malalts de COVID-19 que estiguessin més greus, i poder així descongestionar l’hospital central.

Anem a desglossar les dates més importants del que ha donat de sí aquesta situació, finalitzada amb la confirmació oficial de la xifra final per a la reconstrucció total.

29 de març: De bon matí, la Pista Coberta de Sabadell rebia la visita d’un grup de tècnics i operaris de diverses institucions per començar a desmuntar tota la part central de la instal·lació. El motiu oficial era la reconversió de l’espai en un hospital de campanya que descongestionés el Parc Taulí de pacients malalts a l’UVI, en una situació difícil tenint en compte la velocitat en la que creixien els contagiats. En un obrir i tancar d’ulls, tota la zona de tartà havia estat arrencada.

30 de març: Les obres van continuar. Segons les fonts oficials (Ajuntament i Generalitat), les obres podien durar entre 6 i 9 dies i l’hospital tindria una capacitat de 241 llits. Van acabar durant un període més llarg (13 dies).

1 d’abril: Tres dies després, la zona central havia desaparegut. El mon de l’atletisme es començava a preguntar quin cost tindria això. Malgrat que la intenció era bona i aprovada per tothom (guarir els malalts de la COVID-19), les formes no semblaven agradar a ningú.

Un dels moments de les obres. Foto: Voluntaris

2 d’abril: Primera gran polèmica institucional. La consellera de Salut, Alba Vergés, considera més adequada la col·locació de panells per als malalts que no pas tendes de campanya com havien suggerit els militars. El dimarts l’UME (exèrcit) havia arribat a la Pista Coberta. Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, contestava en un vídeo que “els hi era igual el sistema, però que per favor s’aclarissin perquè des del consistori s’havien donat pressa en habilitar la pista coberta”.

6 d’abril: Carrer Lliure pregunta al consistori per les obres fetes fins al moment i per si la forma en que es va executar va ser la correcta: “L’acció feta ha estat necessària per guanyar més espai per a llits. La supressió de les corbes ha suposat disposar de 800m2 més de superfície a la pista i en aquests moments difícils s’ha prioritzat la necessitat d’atenció al malalts. Sobre els terminis, no sabem fins quan estarà en servei l’hospital temporal” van explicar.

9 d’abril: El Diari de Sabadell publica un vídeo on es veu l’estat de la Pista Coberta un cop s’han instal·lat tots els panells. L’endemà es feia la inauguració.

10 d’abril: Carrer Lliure publicava la notícia de la finalització de les obres i la posada en marxa de l’Hospital. Ho faria amb 210 llits instal·lats i gràcies a la col·laboració de 180 voluntaris. L’Ajuntament va concretar que havia habilitat un espai a la planta -1 perquè els professionals sanitaris poguessin menjar i descansar en condicions de confort durant la seva jornada. Així mateix, s’havia muntat una carpa a l’exterior de l’equipament per a l’atenció de familiars. 

29 d’abril: En el primer Ple de l’Ajuntament celebrat després de la conversió de l’Hospital, els grups de l’oposició van demanar saber el cost real que tindria tornar a arreglar la Pista Coberta. Aquesta situació va crear molt de rebombori, si tenim en compte que les xifres que es van començar a dir eren molt altes.


7 de maig: Carrer Lliure entrevista a Joan Villuendas, president de la FCA. Villuendas afirma que, amb els càlculs que han pogut fer i en base al que han rebut de les institucions, el cost final de les obres per retornar l’estat inicial a la pista podria estar al voltant d’1.000.000 euros.

12 de maig: La Pista Coberta encara no s’ha utilitzat. Marta Farrés, en declaracions a Ràdio Sabadell, afirma que: “La ciutadania no ens perdonaria que hi hagués un repunt de casos i no tinguéssim disponible l’Hospital Temporal Vallès Salut”.

21 de maig: En una entrevista a l’ACN, el president del Parc Taulí, Joan Martí, afirmava que: “seria interessant que l’Hospital de Campanya de la Pista Coberta d’atletisme quedés habilitat fins a l’hivern si ho vol l’Ajuntament”.

26 de maig: Josep Maria Antentas, vicepresident de la FCA, en declaracions a Catalunya Ràdio i TV3: “Què va passar? Que aquesta pista és fixa i està muntada sobre una base diferent i es van trobar amb el que es van trobar. I solució per desmuntar-ho: agafes una serra radial, agafes un martell i agafes tot el que sigui. Demanem un diàleg per veure com arreglem això. Tornarem a tenir pista? Com i quan? Qui pagarà això?”

27 de maig: El mateix vicepresident de la FCA, Josep Maria Atentas, fa pública la seva indignació i ho recull L’Esportiu de Catalunya: “S’hauria pogut deixar l’anella del peralt i només desmuntar la part central, com es fa sempre quan acaba la temporada. En comptes de posar-hi 250 llits n’hi haurien cabut 210 i no passa res” va explicar. Antentas no volia mostrar el seu disgust fins passat unes setmanes per donar importància a la pandèmia. Membres de l’atletisme català es van fer ressò.

7 de Juny: A Diario Público, Joan Villuendas afirma que l’atletisme català vol recuperar quan abans millor la Pista Coberta: “Tenim 15.000 federats i competicions cada cap de setmana entre octubre i març. És l’única pista coberta que tenim a Catalunya i hi fem campionats de Catalunya i d’Espanya, controls atlètics, un míting internacional i moltes competicions de categories inferiors”

10 de juny: Gerard Figueras, secretari general de l’esport, en una visita al CN Sabadell, explica que: “la Pista Coberta de Sabadell estarà inoperativa molts mesos. Catalunya no té temps ni recursos per buscar una pista alternativa”. A més, va xifrar el pressupost final en 500.000 euros.

Gerard Figueras al CN Sabadell. Foto twitter del club

18 de juny: Carrer Lliure entrevista a Pau Fradera, atleta i representant de la comissió d’atletes a la FCA. Fradera, preguntat per les opcions alternatives a la Pista Coberta de cara al 2021, afirma que “hi ha antecedents de campionats catalans a Aragó i a Madrid, per exemple, fins fa poc feia els campionats de Pista Coberta a l’aire lliure. Però bé, no vull vaticinar res. No surto del meu pensament optimista: crec que al gener tindrem pista coberta”.

3 de Juliol: L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, fa oficial en una roda de premsa la xifra total del que teòricament costarà arreglar la Pista Coberta. 389.000 euros segons s’ha pogut extreure de l’informe previ de Mondo Ibèrica en els treballs que caldrà afrontar.

Segons l’informe que ha traslladat l’empresa a l’Ajuntament per recuperar la pista el total serien uns 389.468,16 euros, i contemplen la reconstrucció de l’estructura, els peralts i l’homologació esportiva a càrrec dels estaments esports corresponents. A més, també inclou la renovació del paviment sintètic. Farrés va explicar que l’Estat, la Generalitat i la Disputació ajudaran a fer front al cost.

A priori, i com es va comentar, l’hospital estarà disponible fins al 31 de desembre, tot i que això no garanteix que les obres comencin a inicis de 2021. Tot dependrà de l’evolució de la pandèmia.

Malgrat que el fet de no haver-se utilitzat és molt positiu i desitjat per tothom (tenint en compte que parlem d’hospitalitzacions de malalts), el que ara la gent del mon atlètic es pregunta és, bàsicament, quan podran tornar a gaudir de la Pista Coberta de Sabadell.