Estem arribant a la fi de la temporada atlètica 2020 i ja es comencen a conèixer noms d’atletes que canviaran de club el proper 1 de gener. Un dels destacats que s’ha conegut recentment és el de Marta Galimany que després de sis temporades en el FC Barcelona passarà a formar part del CA Adidas.
Pel gran públic segurament l’atleta de Valls és coneguda per la seva etapa actual a les files del club blaugrana, doncs en aquests anys és quan ha aconseguit els èxits més importants. Marta Galimany, com explicava a Carrer Lliure a principis d’any en una entrevista, no és el cas de la nena que ja practicava atletisme des de petita guanyant campionats en categories menors. Podríem dir que els seus orígens, a nivell cronomètric, són humils, pas a pas a foc lent s’ha anat cuinant fins arribar a ser l’atleta internacional que tots coneixem, sent la millor fondista estatal de curses en ruta de la actualitat.
Com ens comentava Galimany, no va ser fins la seva etapa com a universitària a la Universitat de Barcelona on cursava la llicenciatura en Ciències Ambientals, que no va començar a practicar l’atletisme. Anteriorment sempre havia practicat esport, jugava a bàsquet a Valls com aler i ja destacava per ser la jugadora més ràpida i amb més fons de l’equip. Va començar a entrenar al Club Esportiu Universitari de la mà de Joaquin Hernández, inicialment 2 dies, després ja eren 3, sense objectius de Campionats ni marques, la motivació era practicar esport per desconnectar de les hores d’estudi quan ja estava al 2on curs. Al CE Universitari va estar entre les temporades 2005 i 2008, competint en migfons i participant amb el club a la lliga catalana, en aquell moment a 2a categoria. També va fer algun 3.000m obstacles i de fet encara conserva el Rècord del Club amb 11:58.46 (El Prat, 2007), i està entre les primeres del 5.000m amb 19:21.56 (Palafrugell, 2008).
Al 2009, va fer el pas lògic per una atleta de l’Universitari que destaca, passava a l’Hospitalet Atletisme. Ja de tornada a Valls, començava a ser entrenada per Jordi Toda i amb l’Hospitalet Atletisme competia als Campionats d’Espanya de Divisió d’Honor. Força centrada en el migfons 800/1.500m, millorava la seva marca en 3.000m obstacles en més d’1 minut, fins els 10:56.87 (Mataró, 2011) i el mateix hivern es proclamava Campiona de Catalunya de 3.000m en pista coberta amb 10:35.09. En aquesta etapa, Marta Galimany ja guanyava crosos del circuit català, curses en ruta o de baixa muntanya com la Cursa del Farell a Caldes al 2009.
Tenint en compte aquesta millora, l’Agrupació Atlètica Catalunya es fixava en ella per reforçar el seu equip femení i començava una nova etapa de 3 temporades (2011-2012 fins 2013-2014) amb el club barceloní. En aquests anys va continuar la seva progressió constant en el 3.000m obstacles fins uns molt interessants 10:17.68 (Mataró, 2013), que representen la 4a marca catalana de tots els temps només per darrera de Eva Arias, Rosa Morató i Montse Mas. A la temporada següent al 2014, Marta Galimany ja destacava a crosos del calendari nacional amb un 2on lloc a Granollers i un 3er a Yecla, i la pista coberta disputant el Campionat d’Espanya de 3.000m aturava el crono en 9:35.80. També seguia millorant el seu rendiment en 10km en ruta, portant la seva marca personal fins els 34:30 a la Cursa dels Nassos.
Convertint-se en una de les millors fondistes catalanes del moment, al novembre del 2014 fitxava pel FC Barcelona i feia el seu debut amb el club blaugrana a la mítica Jean Bouin Internacional. Aquesta darrera etapa al ser la més exitosa ja és la més coneguda, l’atleta de Valls poc a poc aniria deixant la prova de 3.000m obstacles per centrar-se en les proves llises. En aquesta 1a temporada com a blaugrana milloraria fins els 16:29.42 en el 5.000m, 5è lloc en el Campionat d’Espanya a Castelló 2015 i 34:07 a la Cursa dels Nassos, a la següent edició al 2015, ja feia una marca de força prestigi, 33:34.
Els seus darrers obstacles serien el 30 d’abril de 2016 a la disputa de la jornada de Divisió d’Honor a l’Estadi Joan Serrahima, aconseguint el 1er lloc i els màxims punts pel FC Barcelona. En aquest mateix 2016 iniciava el nou camí cap a la ruta, debutava en mitja marató al Campionat d’Espanya a Santa Pola amb 1:13:37 i aconseguia la seva 1a internacionalitat, participant al Mundial de Mitja Marató de Cardiff (Gal·les). Això marcava el camí cap a la marató que arribaria al setembre de 2017 a Berlin, amb un debut en uns excel·lents 2:34:16, que també li obria la porta per participar al Campionat d’Europa que tindrien lloc a la mateixa ciutat al següent estiu.
A l’actualitat ja finalitzant el 2020, ens trobem davant d’una Marta Galimany que en el transcurs d’aquests 15 anys ha passat de córrer una jornada de Lliga de Catalana a Mollet del Vallés quedant per la meitat, a participar a la Diamond League Brussel·les i establir un nou Rècord d’Espanya de l’hora en pista (17.540m). Marta Galimany i el seu entrenador Jordi Toda, són l’exemple de la constància, del treball sense preses, de la paciència a la recerca de la millora i de gaudir del camí.
Com comentàvem inicialment Marta Galimany amb les seves recents marques de 1:11:08 i 2:29:02 en Mitja Marató i Marató respectivament, és l’atleta de fons en ruta més destacada a nivell estatal. Aquest fet no ha passat desapercebut pel CA Adidas i recentment tancaven l’acord pel cual l’atleta de Valls passarà a formar part del CA Adidas a partir de l’1 de gener de 2021.
El CA Adidas té un potent equip femení amb atletes internacionals com són Irene Sánchez-Escribano, Marta Pérez, Ana Lozano, Celia Antón, Nuria Lugueros i a Diana Martin que en breu donarà a llum a la seva 2a filla.
En els darrers anys part dels millors migfondistes i fondistes catalans han format part del CA Adidas en diferents moments de la seva carrera esportiva. Tals com Natàlia Rodríguez, Reyes Estévez, José Ríos, Carles Castillejo i Ayad Lamdassem entre d’altres.
En pocs dies, Galimany es calçarà de nou les sabatilles de competició per disputar la Marató de València a la recerca d’una nova marca personal i perquè no, del Rècord d’Espanya. S’aconseguirà o no, l’atletisme no són matemàtiques, però el que és indubtable és que el camí que ha seguit de la mà de Jordi Toda ha estat el correcte.
Foto de Capçalera: Marta Galimany durant un entrenament el 29 de novembre a les pistes de Valls, que porten el seu nom. Autor: Jordi Toda.