Bona salut de la marxa

El Campionat de Catalunya es va disputar aprofitant com és habitual el GP El Vendrell, amb menys participació que la temporada passada, quan es va disputar el Campionat d’Espanya

Runners El Vendrell és un club reconegut per la seva disciplina a l’hora d’organitzar esdeveniments. Sempre ensenyant múscul de voluntariats i d’atletes de base, el club del Baix Penedès, amb la marxa com una de les seves proves reina, va organitzar de nou el Campionat de Catalunya (Absolut i de les categories màster, sub23, sub20 i sub18) amb menys participació de promoció que d’altres vegades però amb noms molt destacats a nivell absolut. De fet, tota la marxa catalana amb reconeixement nacional i internacional hi va assistir.

Marc Guerrero, tercer classificat absolut. Foto de Carrer Lliure

Amb 35 atletes participants, la prova màster va donar el tret de sortida a tres quarts tocats de deu. La marxa, una prova on la veterania sol ser un grau, va demostrar tenir mol recorregut en l’última categoria de l’atletisme, amb molts atletes participants entre M-F 40 i M-F 50. De fet, l’home més ràpid va ser Moisès Llopart (M45) acabant els 5km amb un temps de 23:55. La dona més ràpida va ser Sònia Guiance (26:57) que essent F45 va passar per davant de les seves companyes més joves. Viladecans, Montornès o Pratenc van ser dels clubs més representants entre els màster, que van gaudir de la festa amb alegria i bon ambient.

Just després arribaria la primera prova del GP El Vendrell, corresponent a la categoria sub16. L’atleta local Griselda Serret seria l’atleta més ràpida en completar els 3km (14:49), seguida de Julia Suárez (15:00 CATarragona) i Érika Duro (15:38 CAGavà). Serret es va distanciar des de l’inici de les seves perseguidores. La UAT començaria el seu regnat base amb el triomf masculí cadet de Lluc Serrat (25:22), seguit molt lluny de Rubén Teijeiro i Biel Pallarès.

Griselda Serret va guanyar el GP El Vendrell en categoria sub16. Foto de Carrer Lliure

Els 3km sub14 van ser territori del CA Viladecans, amb permís del Terrassa, que de nou col·locava un noi entre els millors. Iván Martínez guanyava amb 19:00 la prova, seguit de Nil Cumpido (CA Canaletes). En noies, Lucía Morales (arribada aquest any del Gavà), li donava al CA VIladecans la primera victòria (16:42), seguida de la seva companya Lucía Martos i de Laia Miralles (Pratenc AA 17:32).

Amal Essaryati, campionat sub12 del GP El Vendrell. Foto de Carrer Lliure

Els més petits també van tenir protagonisme. Aquest any no eren molts, però els més fidels van decidir apropar-se a Coma-Ruga per poder gaudir d’un circuit molt conegut. Els 2km sub12 van tornar a portar el nom d’un atleta del Terrassa, Bru Flores, que acabava la prova amb un temps d’11.16. Els locals Adrián Carrasco i Martí Calatayud van completar el podi. En noies, amb molta més presència d’atletes, el conjunt del Vallès Occidental va tornar a sumar un nou podi: Amal Essaryati aconseguia la victòria (11:49), per davant de Carla Almenar i Maria Bernardo. Pel que fa la categoria més baixa (sub10) circulaven 1km pel circuit (una volta), amb victòria d’Arnau Miralles i Iona Fernández.

Mario Viñas, campió absolut, arribant a meta. Foto de Carrer Lliure

Però la gran prova encara havia d’arribar. A les 11.40h va donar el tret de sortida als 20km absoluts, amb la presència també dels atletes sub23. Al cap de poc sortirien els sub18 i sub20 en un recorregut de 10km. En la prova gran, els noms feien marejar: Raquel Gonzàlez, Julia Takacs, Mar Juárez, Mariona Garcia, Mireia Urrutia, JA Garcia Bragado, Mario Viñas, Kevin Cerro o Marc Guerrero. Les dues primeres buscant amb ganes l’objectiu de l’any: la mínima olímpica. Amb tot, tots tenien entre cella i cella buscar la millor marca i posició per començar bé la temporada.

Mar Juárez en una de les últimes voltes al circuit. Foto de Carrer Lliure

La prova va transcórrer amb dos protagonistes: Raquel Gonzàlez i Mario Viñas, des de l’inici, distanciats i junts, seguits de Julia Takacs. L’atleta del Playas de Castellón no va poder acabar la prova, però durant moltes voltes va destacar en el grup capdavanter. Seguit del grup venia Mar Juárez, amb decisió i força. Ella mateixa ha explicat a instagram que ‘toca seguir aprenent’. En tot cas, l’empenta mai li falta a l’atleta de l’Avinent Manresa. Marc Guerrero i Mariona Garcia venien un pel més endarrerits, juntament amb la marxadora del Lleida UA Cristina Montesinos.

La Raquel González dominant la prova juntament amb Julia Takacks i Mario Viñas. Foto de Carrer Lliure

Raquel González es va alçar com l’atleta més ràpida del matí, amb un temps d’1.32:02, a un minut de la mínima olímpica. Va ser un minut més ràpid que Mario Viñas, campió absolut masculí, amb temps de 1:33.20. La segona classificada va ser Mar Juárez amb temps d’1:37.19, mentre que la plata en nois seria per l’incansable JA Garcia Bragado, aquest cop vestint una samarreta del CAR de Sant Cugat. Els bronzes van ser per Marc Guerrero (Hospitalet Atletisme i 1:38.14) i per Cristina Montesinos (UA LLeida i 1:43.15).

JA Garcia Bragado, sempre present en les competicions importants. Foto de Carrer Lliure

Però com és habitual en aquests casos, la categoria sub23 sol superar amb escreix marques dels absoluts. En noies la campiona va ser Mariona Garcia (1:45.44), seguida de Mireia Urrutia i Gemma Mora. Les tres atletes son el futur de la marxa catalana, essent les tres de l’any 2000 (el seu debut promesa). En nois, Antonio Leal (CA Canovelles) superaria a Kevin Cerro (Cornellà Atlètic) amb un temps d’1:42.33.

Pel que fa als 10km sub20 i sub18, la victòria femenina va ser per Iria Teijeiro (Hinaco Monzón) amb 51:56, seguida d’Alexia Palomero i Ainhoa Martínez. En nois, victòria per Paul McGrath, l’atleta internacional, que va fer una autèntica demostració de talent (44:19), seguit de Mario Bassas i Joaquim Rico. Pel que fa als sub18, Óscar Martínez (Pratenc) va vèncer al seu rival Rubén Liste per només un segon, en la diferència més petita del matí. En noies, Noa Rodríguez (Muntanyenc) va marcar un ritme frenètic per guanyar amb una diferència de 53:32.

Paul McGrath, guanyador sub20. Foto de Carrer Lliure

El Campionat va viure, també, aspectes negatius. Fins a tres atletes van tenir queixes sobre la manera d’agafar els temps per part dels jutges. En un cas, el de l’aragonès Daniel Jimeno, va haver d’esperar a confirmació per saber si havia entrat primer en la categoria sub23 o no, donat que li exigien fer una última volta. En tot cas, al final, els atletes van marxar satisfets a casa amb el temps que havien aconseguit.

Malgrat que l’organització volia més atletes de base participants, el fet que tots els grans atletes absoluts hi fossin va donar un plus a un campionat i una prova que vol reivindicar-se dia rere dia per no caure en l’oblit. Uns marxadors i unes marxadores que amb esforç intenten posar la marxa catalana en un esglaó molt alt en les proves atlètiques.