Benviguts a Barcelona 2010

Benviguts a Barcelona 2010

B10 és l’abreviatura amb la que es va conèixer al Campionat d’Europa d’Atletisme que es va disputar a Barcelona a l’any 2010, la seva seu va ser l’Estadi Olímpic Luís Companys ubicat a la “Muntanya Màgica de Montjuïc”. Tal dia com ahir de fa 10 anys, el 26 de juliol de 2010 va tenir lloc la Cerimònia Inaugural. El Campionat va constar de 6 jornades, que van a anar des del dimarts 27 de juliol, fins el diumenge 1 d’agost. Des de CarrerLliure volem fer un repàs, jornada a jornada, de l’actuació de la nombrosa participació d’atletes catalans.

Barcelona amb anterioritat ja havia estat seu de grans esdeveniment atlètics de nivell mundial, tals com la Copa del Món al 1989, que va servir com a test pel renovat Estadi Olímpic Lluís Companys i per verificar que patia unes greus i famoses goteres. Els Jocs Olímpics de 1992 i el Campionat del Món de Pista Coberta al 1995 al Palau Sant Jordi.

Palau Sant Jordi durant la celebració del Campionat del Món de PC al 1995

Anys després, ara al 2010 Barcelona tornava a ser el focus de l’atletisme internacional. Aquest esdeveniment va servir per renovar l’estadi Olímpic, es va instal·lar el sintètic més ràpid en aquell moment, el Mondotrack FTX similar al instal·lat al Niu de Pequin amb motiu dels JJOO de 2008. També es va fer la gran remodelació de l’Estadi Joan Serrahima i la renovació del sintètic de l’Estadi Pau Negre que seria la pista d’escalfament del Campionat.

El campionat va aglutinar a les grans estrelles europees del moment tals com Christophe Lemaitre, Yuri Borzakowski, el trident espanyol del 1.500m (Estévez, Casado i Olmedo), Jesús España, Stefano Baldini, Renaud Lavillenie, Teddy Tamgho, Tomasz Majewski, Gerd Kanter, Krisztian Pars, Valery Borchin i Garcia Bragado entre d’altres en categoria masculina.

En categoria femenina podem destacar els noms d’Anastasiya Kapachinskaya, Jennifer Meadows, Natalia Rodríguez, Elvan Abeylegesse, Marta Domínguez, Blanka Vlasic, Naide Gomes, Nazdeya Ostapchuk, Anita Wlodarczyk, Barbora Spotakova, Jessica Ennis i Olga Kaniskina entre una llarga llista.

Imatge de la Ceremònia Inaugural

Barcelona 2010 va ser innovadora en molts aspectes, va treure la cerimònia inaugural fora de l’estadi i la va portar a la ciutat on pogués ser gaudida per centenars de milers de persones. Es va construir un gran escenari a la Font Màgica de Montjuïc i el públic es va ubicar a l’Avinguda Maria Cristina. La cerimònia amb banda sonora de Nacho Cano i amb la direcció artística de Hansel Cereza ex-membre de la Fura dels Baus i coreògraf del Cirque du Soleil, va ser un èxit.

També es van portar al centre de la ciutat les proves en ruta com són la Marató, els 20 i els 50km marxa. La sortida i l’arribada de totes les proves estava al Passeig de Picasso al costat del Parc de la Ciutadella. El circuit de 10km de la marató transcorria pels barris de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí, mentre que el de marxa d’1km tenint forma de “L” estava ubicat a la confluència de Avinguda Marquès de l’Argentera amb Passeig Picasso.

Circuits de ruta del campionat B10

La medalla dels campionats dissenyada pel prestigiós artista alabès Martín Azúa també va destacar pel seu innovador disseny en forma de “V”. Es va considerar minimalista, tractant de reflectir la honestedat i el dinamisme de l’atletisme, i permetia llegir tant el nom del Campionat com el guanyador de la prova sense haver de girar-la com és habitual.


Medalla del Campionat B10

Tampoc ens podem oblidar de la mascota Barni que també va ser un protagonista destacat de Barcelona 2010. Sense defallir en cap moment, tot i les dures condicions climatològiques, es va encarregar de animar al públic i demanar silenci quan calia i de compartir els moments d’alegria amb els atletes després de les seves victòries.

La mascota Barni amb Maria Vasco i Chema Martínez

Per finalitzar, els atletes catalans que representant a la Selecció Espanyola van participar a B10, van ser els següents.

En categoria femenina, Natalia Rodriguez (1.500m), Judit Pla i Gema Barrachina (5.000m), Jacqueline Martin (10.000m), Laia Forcadell (400mtq), Rosa Morató (3.000m obs), Anna Mª Pinero (perxa), Irache Quintanal (pes i disc), Berta Castells (martell), Maria Vasco i Beatriz Pascual (20km marxa) i Plàcida Martínez (4x100m).

I en categoria masculina, Marc Orozco (400mll), Reyes Estévez (1.500m), Ayad Lamdassem i Carles Castillejo (10.000m), José Rios (marató), José Luis Blanco i Àngel Mullera (3.000m obst), Igor Bychkov (perxa), Agustín Félix (decathlon), Jesús Angel Garcia Bragado (50km marxa), Ruben Pros (4x100m) i Marc Orozco i Xavi Carrión (4x400m).

Dia a dia anirem comentant a CarrerLliure quina va ser la seva actuació.

Atletes com Estela Garcia i Nacho Cáceres que actualment tenen llicència per la Federació Catalana, al 2010 representaven a altres comunitats (Astúries i Castella i Lleó respectivament).

Aquest grup d’atletes catalans que van participar a B10 va ser una gran generació, a dia d’avui encara gran nombre de Rècords de Catalunya estan a les seves mans.