Amb bona nota

Els atletes catalans sub20 van disputar el campionat d’Espanya a Madrid envoltats de dubtes degut a la situació sanitària que es viu a la capital de l’estat. No obstant, els qui van assistir van complir els pronòstics amb nota i amb alguna sorpresa.

13 medalles pot semblar un nombre escarransit tenint en compte l’alt nivell dels sub20 catalans. Val a dir que la gran majoria dels atletes que presentaven candidatura per l’or el van aconseguir, i poques van ser les “decepcions”, si podem emprar aquesta paraula en temps de pandèmia (i per tant, entrenaments irregulars). No obstant, i sabent que aquest campionat podia no haver-se disputat, el botí és prou bo.

Cal destacar també les posicions destacades fora del podi, 4rts i 5ens llocs que també cal explicar. Amb tot, els cinc títols demostren que el futur dels atletes catalans està ben assegurat. El primer or del campionat va arribar a la Javelina femenina, amb la primera posició per a l’atleta de L’Hospitalet Aina Ramos, que guanyava el concurs amb un millor llançament de 44.98, aconseguit en el primer torn i molt per sobre de les seves rivals.

El segon Or arribaria de la mà d’Adam Maijó en els 5000m, que malgrat ser un dels candidats més destacats, no va poder tancar la primera plaça fins als últims 250 metres, degut a l’oposició de Pol Oriach, l’atleta aragonès també destacat en la categoria. En un magnífic final, l’atleta de l’Agrupació de Catalunya (i entrenat per Carles Castillejo) va trencar el seu rival i va obtenir la medalla més important (14:51.29).

Adam Maijó després de guanyar els 5000m a Vallehermoso

Durant la jornada de diumenge arribarien els altres tres ors, i tots dos a les tanques. En el 100t, Aitana Radsma es feia amb la victòria en una final molt disputada, amb un temps de 14.14s. L’atleta empordanesa deixava enrere les seves rivals, entre elles la colomenca Marina Lamata, que acabaria 4a (14.63). En els 110t, Pol Altimira derrotava als seus rivals en un final ajustat com cap altre, doncs la medalla de plata seria per Pablo Delgado, amb el mateix temps (14.66). Dani de la Hoz acabava 6è.

Pol Altimira després de guanyar els 100t. Foto RFEA/Miguélez

En els 3000 obstacles, Marc Fernàndez firmava l’actuació més esperada. L’atleta de l’Agrupació, no obstant, va tenir prou temprança per demostrar-ho a la pista, derrotant els seus rivals (9:16.60), 4 segons per sobre del segon, però 19 per sobre del tercer.

Marc Fernández en el podi dels 3000 obstacles con a 1r. Foto RFEA/Miguélez

També es van obtenir dues plates. Artur Coll en Perxa obtenia el segon lloc amb una marca de 4.90m, en un final molt igualada, on no va poder encarar el salt de 5 metres amb seguretat. La segona medalla de plata també masculina. Eric Guzmán no aconseguia la victòria en els 800m en un final molt ajustat, i s’havia de conformar amb el segon lloc, amb temps d’1:54.65.

Sis van ser els bronzes, alguns de merescuts, d’altres amb possibilitat fins al final d’obtenir la plata. En els 3000 obstacles, Ghita Bahim obtenia la tercera plaça amb un temps d’11:03.30, lluny de les dues capdavanteres però essent solvent davant les rivals del darerra. En el 100mll, Marina Lamata acabava també tercera amb temps de 12.25, deixant 4a a Anna Monsó (12.29), que no tindria sort durant el campionat.

Anna Monsó durant la final dels 100mll

Durant el diumenge, Adrià Navajón, atleta molt polivalent, sumava un nou bronze a la llargada, amb 7,21 (tot i que només faria dos salts). En alçada va acabar 6è. En la mateixa prova, Aina Rabadán acabava tercera amb un salt d’1.71, i rubricava una bona temporada després de l’or al campionat català. En Martell, l’atleta catalana més en forma, Maria Navarro, guanyava el bronze (molt lluitat) amb llançament final de 51.08. Finalment, Marina Martínez aconseguia el bronze en el 1500m, tot i que en el seu cas l’or va estar a l’abast (temps final de 4:36.94).

Cal destacar altres resultats. En el Decatló, Joaquim Rodríguez acabava 4rt, malgrat que no va ser ni de bon tros el millor campionat que podria haver desenvolupat l’atleta de L’Hospitalet. 6471 punts, a 100 del tercer. En els 100m masculins, David Jiménez rubricava una bona temporada amb el 5è lloc i excel·lent marca d’11.14. En el 1500, l’atleta del Cornellà Jan Badia també acabava 5è amb temps de 4:10.55.

En el Pes, Daniel Cògul va acabar 4rt amb marca de 16.33, quelcom lluny de la tercera plaça. En Disc acabaria 5è, aquí sí amb opcions de podi si hagués afinat abans (el tercer només va obtenir un llançament). En el 1500m femení, a banda de Marina Martínez, bona posició per a Bethelem Manzano, acabant 6à amb 4:46.36. En els 3000 obstacles, darrera de Ghita Bahim acabaria Andrea Bernat, amb 11:14.57, i en Alçada seria 4a Núria Caballero (1.65). Dues atletes com Iria Teijeiro i Diwa Vila no van obtenir els resultats esperats en proves com el 10.000mm o el Triple Salt.

David Jiménez durant la final dels 100mll

La RFEA es va felicitar per haver salvat un campionat d’Espanya enmig d’un territori amb fortes mesures sanitàries degut als rebrots de la COVID-19. Certament no va succeir res (de moment), però queda clar que potser hagués sigut millor buscar un altre seu. En tot cas, i de moment, és bona notícia que en les últimes setmanes s’hagin pogut disputar la majoria de campionats catalans i estatals. Encara queda mes i mig per finalitzar les proves ajornades de 2020 i sembla que els tornejos resisteixen.