Ait Alibou i Amebaw es coronen a Granollers

El Cros de Granollers no va decebre en cap sentit, uns 700 corredors il·lusionats per tornar a la competició es van donar cita a la capital del Vallès Oriental, per disputar les 13 curses de la matinal en mig de les mesures de seguretat del protocol COVID. A les curses d’alt nivell van destacar per les seves victòries Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) i l’etíop Likina Amebaw (At Albacete).

Com ja vam comentar a Carrer Lliure a la prèvia del Cros, a la cursa masculina van prendre part un gran nombre d’atletes d’alt nivell, tenint en compte que per la situació de la temporada en Abdessamad Oukhelfen no arribava al 100%, el triomf estava molt obert. En una cursa a on els favorits van trigar a agafar el cap, van ser els Sub23 Aaron Las Heras (Playas de Castellón) i Vicente Viciosa (CA Isaac Viciosa) els encarregats de posar el ritme durant les 3 primeres voltes. A pocs metres uns 1er grup amb els germans Oukhelfen, Jaume Leiva, Lahcen Ait Alibou, Abdelaziz Merzougui i Youssef Taoussi. Marc Alcalà i Llorenç Sales lideraven el 2on amb Adam Maijó, Boubacar Sabaly, Albert Ollé i Alex Rodríguez entre d’altres.

En aquestes primeres voltes corrent amb constants canvis de ritme va provocar que els grups s’unifiquessin i es tornessin a separar, fins que Abdelaziz Merzougui (ADA Calvia) a la 4a volta va imposar un fort ritme i va trencar definitivament la cursa. Semblava que es podia proclamar vencedor, però a la darrera volta en Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) venint des del darrere el va atrapar i superar àmpliament en 14 segons a la línia de meta. Tercer seria en Abdenasser Oukhelfen (CA Igualada), 4at a 1” el germà petit, Abdessamad Oukhelfen (Playas de Castellón) que seria el Campió Sub23, 5è Youssef Taoussi (FC Barcelona).

Llorenç Sales 9è classificat al Cros de Granollers. Foto: @LLorensalesferr

Destacada l’actuació de Marc Alcalà (FC Barcelona) 6è, que venint més endarrerit gairebé contacta amb els del 1er grup i 7è Adam Maijó (AA Catalunya) que sent encara Sub20 sacrificava una possible victòria a la cursa de la seva categoria, per competir entre els grans i ho va fer de manera excepcional. Aaron las Heras l’animador dels primers compassos de la cursa no va finalitzar la competició. Després de 4 anys de domini Kenia, amb Lahcen Ait Alibou tornàvem a tenir una victòria catalana després de la de Carles Castillejo (Adidas) al 2015.

Amb la victòria d’ahir i després d’un gran estiu on va aconseguir nova marca personal en 3.000m (7:57.10 Míting de Barcelona) i tornant a trencar la frontera psicològica dels 14’ en 5.000m (13:59.43), l’atleta vilafranquí Lahcen Ait Alibou ve de nou al 1er plànol de l’atletisme català. El Subcampionat de Catalunya i el 7è lloc en el Campionat d’Espanya de 5.000m, eren la carta de presentació d’en Lahcen, que després d’uns anys irregulars per lesions ens demostra que ara està en el camí correcte, amb només 24 anys té un gran futur per endavant.

Lahcen Ait Alibou en un 3.000m PC a Sabadell Foto: Teo Tovar Atletisme Català

Carrer Lliure va tenir l’opció d’obtindre una petita conversa amb Lahcen Ait Alibou després del seu pas pel podí del 54è Cros Internacional de Granollers:

En quin estat de forma arribaves al Cros de Granollers?

La veritat es que arribava en molt bon estat de forma, em notava força bé entrenant, portàvem encadenant molt bons entrenos amb el grup d’entrenament Xef’s Team liderat per l’entrenadora Maria Carbó i que gran part dels resultats són gràcies a ells, així que anava agafant confiança i ganes de competir.

Com t’has trobat en cursa i en quin moment has vist que podies guanyar per davant de Merzougui i dels germans Oukhelfen?

M’he trobat còmode durant la cursa, es un cross difícil perquè es bastant ràpid i s’ha de controlar el ritme en cada volta i no passar-se al principi, també com sempre hi ha hagut un gran nivell, amb atletes que han demostrat estar en un gran estat de forma i que podia haver guanyat qualsevol.

Quins objectius et marques per aquest hivern, després d’un bon estiu en pista i aquest inici esperançador?

Desprès dels resultats en pista d’aquest estiu esperàvem fer un bon inici de la temporada d’hivern i la veritat és que molt content de com finalment surten les coses desprès de la lesió que em va deixar fora de les competicions durant un llarg temps i amb moltes ganes d’afrontar tot el que vagi sorgint durant aquesta temporada tan estranya.

La cursa femenina comptava amb 2 noms propis que destacaven per sobre de la resta, de sortida el protagonisme el van agafar Montse Mas (FC Barcelona) i Laia Andreu del club local CA Granollers que es van responsabilitzar de liderar la cursa a la 1a volta. Però ja a la 2a, l’atleta etíop però amb llicència RFEA, Likina Amebaw va posar un bon ritme de creuer distanciant-se àmpliament de totes les rivals. Per darrera quedava un grup capitanejat per Esther Guerrero (New Balance Team), amb Rosalia Tàrrega (Valencia CA), Angela Viciosa (CA Issac Viciosa), Douae Ouboukir (CA Sant Just) i Núria Tillo (AA Xafatolls),  amb Irene Bonafonte (Ria Ferrol) en solitari a pocs metres.

Likina Amebaw després de competir a la prova de 1 hora en pista a la DL Brusel·les.

Esther Guerrero poc a poc aniria incrementant el ritme i despenjant a les rivals, fins i tot a la darrera volta va retallar uns metres a Likina Amebaw que es proclamava Campiona del Cros Internacional de Granollers amb un ampli marge. Des del 2001 amb el triplet de Tereza Johanes (’99-’01) el triomf del Cros de Granollers no era per una atleta d’Etiòpia. El podi el completava Rosalia Tárraga, 4a Ángela Viciosa i 5a Douae Ouboukir que enmig de la nova reglamentació que limita a 25mm el gruix de les soles de les sabatilles al cros, optava novament per competir descalça. Núria Tillo seria la Campiona en categoria Sub23 i 6a absoluta.

A Granollers es mirava de reüll el desenvolupament de la Marató de València, en especial les actuacions de Marta Galimany i d’Ayad Lamdassem campions dels cros a les edicions 2014 i 2010 respectivament. Anunciant per megafonia els seus resultats, que significaven nous Rècords de Catalunya, es van viure amb gran alegria.

Passant ja a les curses per categories la més matinera i nombrosa, va ser la veterana masculina sobre una distància de 4.500m, amb un grup de cap de molt nivell. El Campió seria en Roger Vila (Barcelona At), a la temporada 2019 es proclamava Campió del Món 1500m PC i 3er en Aire Lliure en categoria M35. Segon seria l’especialista en obstacles José Luis Blanco (CA La Sansi) i 3er en Xavier Garcia Insa (FACVAC Valls). El Barcelona Atletisme faria doblet de campions, doncs en categoria femenina el triomf era per Marta Camps, que sent M50 derrotava a Kristina Krentzien (CA Nou Barris) i Eva Ribalta (AA Xafatolls) que sent M35 quedarien 2a i 3a.

Roger Vila Campió Veterà a Granollers. Foto: @Roger_Vila_1500

En categoria Sub16 la Campiona d’Espanya de 1.500m obstacles, Bemnet Vidal (CA Nou Barris) aconseguia la victòria en el cros, pujant de nou al calaix més alt del podi a Granollers. A la cursa masculina el triomf seria per Pau Valdepeñas del CE Penedès.

Bemnet Vidal superant un dels últims obstacles en el Campionat d’Espanya. Foto RFEA

A la cursa Sub18 masculina es va viure el final més emocionant de la jornada, després de més de 5.000m entrava 1er a pista l’atleta del CA Canaletes Eric Lore, amb una amplia avantatge sobre el 2on classificat en Víctor Blasi (CE Universitari) actual Campió de Catalunya i d’Espanya de 1.500m. Però en Víctor Blasi, com a bon migfondista va ser trepitjar el sintètic de Granollers i transformar-se retallant metres sense compassió a Eric Lore, superant-lo gairebé a la mateixa línia de meta. A la cursa femenina la seva germana, la Campiona de Catalunya Absoluta i d’Espanya Sub18 de 800m, Paula Blasi seria la millor de les Sub18, només superada per 3 atletes sub20, aconseguint el doblet pel CE Universitari. Marina Martínez (CA Laietània) actual campiona Sub20 de 800m i 3000m seria la millor del Cros Sub20 a Granollers.

Víctor Blasi Campió Sub18 a Granollers. Foto: CE Universitari

La cursa Sub20 masculina va comptar amb la presència del destacat atleta del Hinaco Monzón Pol Oriach, que tot i la seva joventut ja compta amb un ampli currículum, 3:42.60 en 1.500m i 8:17.44 en 3.000m PC i actual Campió d’Espanya de Cros Sub20. Amb l’absència d’Adam Maijó, en Pol Oriach va fer bons els pronòstics i aconseguia la victòria a Granollers per davant de 2 atletes de la AA Catalunya també d’enorme nivell. Segon va ser el migfondista Aniol Borràs i 3er el Campió d’Espanya de 3.000m obstacles Marc Fernández, tots dos entrenants per en Carles Castillejo.

Finalitzada la jornada tothom es va quedar amb la mateixa sensació, si es compleix el protocol  COVID establert per la RFEA, la celebració del Cros és una activitat segura. Desitjant que a partir del mes de gener es puguin celebrar crosos del calendari català per no perdre la temporada 2021, cal tenir en compte que el cros és una magnífica base per la temporada de pista de la primavera estiu.

En el següent enllaç es poden trobar els resultats de la competició.