1a jornada Barcelona 2010

Primera jornada del Campionat d’Europa Barcelona 2010, com és natural jornada de moltes rondes de qualificació, però amb els primers catalans que ja disputen una final, serà la de 10.000m amb Ayad Lamdassem i Carles Castillejo.

La 1ª atleta catalana en debutar al campionat va ser Laia Forcadell (ISS L’Hospitalet), entrenada per Armando Álvarez i Campiona d’Espanya de 400m tanques en 4 ocasions (2007-2010). Forcadell, amb una millor marca de 56.24, però que a 2010 només havia corregut en 57.73 participava a sèries a les 10:08 hores. Només va poder ser 8ª amb una marca de 58.80. La campiona del 400m tanques seria la russa Natalya Antyukh amb un registre de 52.92.

Laia Forcadell al 400mtq. Foto: JA Miguelez, RFEA

Pocs minuts després entrava en acció Irache Quintanal (València Terra i Mar) entrenada per Jose Luis Lizaso, a la prova de llançament de pes. Enquadrada en el Grup A de la qualificació se li demanaven 17.50 metres o bé quedar entre les 12 millors maques. Amb un millor llançament de 16.01m, només podia ser la 15a i per tant no progressava a la final. L’atleta rusa Anna Avdeyeva amb 19.39m és l’actual medalla d’or, després de la sanció per dopatge de la 1ª i 2ª classificades, les bielorusses Nadzeya Ostapchuk i Natallia Mikhnevich.

Irache Quintanal al llançament de pes. Foto: JA MIguelez, RFEA

Marc Orozco velocista del Fútbol Club Barcelona i entrenat per Luis Sevillano, amb la mínima de participació pel 200m i 400mll, finalment només competiria al 400mll i al relleu de 4x400m, deixant la prova de 200m sense representació d’atletes espanyols. Marc Orozco tenia una papereta molt complicada a la seva sèrie, doncs amb 46.73 de PB tenia la pitjor marca dels participants. Però sent 4at amb 47.19 aconseguia el passi a les semifinals, es va veure beneficiat pel fet que 2 atletes de la seva sèrie no finalitzessin la cursa.

Marc Orozco a les sèries de 400mll. Foto: JA MIguelez, RFEA

Irache Quintanal, atleta multidisciplinar amb 10 Campionats d’Espanya entre pes i disc, tornava a competir a la darrera prova de la jornada matinal, en aquest cas a la qualificació del llançament de disc. Per passar a la final es requerien 60 metres o bé aconseguir una de les 12 millors marques. L’atleta de Reus amb una millor marca personal de 59.16m, però que al 2010 només havia llançat 55.55m, no ho tenia fàcil. Possiblement acusant la fatiga del concurs de pes, només va poder llançar 50.81m quedant la 21ª d’un global de 23 atletes en concurs. La campiona seria Sandra Perkovic (Croàcia) amb un millor llançament de 64.67 metres.

Irache Quintanal al llançament de disc. Foto: JA MIguelez, RFEA

La darrera prova del primer dia de competició, era el plat fort de la jornada pels interessos catalans, la final de 10.000m. Amb Ayad Lamdassem (Bikila) i Carles Castillejo (Strands.com) entre els favorits, per ser dels pocs atletes amb marques personals per sota dels 28 minuts, 27:45.58 i 27:39.79 respectivament. Tot i que al 2010 “només” havien corregut en 28:03.18 i 28.54.95. Davant tindrien a un gran rival com el britànic Mo Farah, que en aquest campionat ja es va començar a consagrar com a un excel·lent atleta.

Carles Castillejo, Ayad Lamdassem i Mo Farah durant el 10.000m, Foto. JA Miguelez

Ayad Lamdassem, entrenat per Antonio Cànovas, en tot moment va lluitar per guanyar la medalla d’or, tractant de tu a tu a Mo Farah i assumint un gran desgast. Però Mo Farah era superior i amb un fort canvi a manca d’una volta es va distanciar de manera contundent de l’atleta català. Ayad poc a poc va anar perdent pistonada, fins el punt que els perseguidors Chris Thompson i Daniele Meucci que estaven a molts metres, en la seva pugna per la medalla de bronze van superar-lo a la recta de meta. Ayad acabaria la cursa caminant en 4at lloc amb un temps de 28:34.69 i totalment decebut. Carles Castillejo entrenat per Juan Ramón Muñoz, aconseguia un bon 5e lloc amb 28:49.69.

Foto de capçalera: J.A. Miguelez / RFEA