Club Atletisme Gavà

Club Atletisme Gavà

És reconeix fàcilment. Deu ser de les poques pistes d’atletisme al mon que té una xemeneia incrustada dins de les instal·lacions, pertanyent a una antiga Bòbila resident al lloc on avui s’alça l’estadi. Potser aquest és un dels trets que abans et fan pensar en l’Estadi municipal de Gavà, al bell mig del poble, a tocar de l’ajuntament. Allà hi resideix un club, amb més de 30 anys d’història. Una entitat que ha crescut any rere any gràcies a l’empenta de les diferents directives, totes elles entusiastes de l’atletisme. És un dels clubs que organitza més competicions a Catalunya (antigament també eren els encarregats de portar a terme el Meeting Internacional) i en totes elles es poden trobar les diferents modalitats atlètiques. És una família, i amb el pas dels anys han anat superant diferents esculls en el camí, decepcions i moments de tensió. Però continuen essent un dels clubs més reconeguts a nivell català, com a exemple de treball constant i passió per al nostre esport. El Club Atletisme Gavà mira endavant amb il·lusió. Parlem amb en Jose Luís Gil, el seu director esportiu, per a saber-ne més.

Com, quan i perquè va començar el club?

Jo vaig començar arran de la meva filla, que va venir al club a fer atletisme. Vaig iniciar-me amb el grup d’Opens i veterans cap al 2010. Durant la meva estància vaig conèixer alguns dels fundadors, dels quals ara ja no queda ningú. L’entitat es va fundar al 1986. Els fundadors i primers membres van ser en Manolo Díaz, l’Antonio Martínez Vidigal, en Jose Luís Sánchez, l’Adolfo, en Rodrigo… diversos noms que van iniciar aquesta aventura en uns terrenys sense pista, on només es practicava proves de fons. Però pel que m’han explicat, l’ambient era força animat.

L’escola és una de les parts importants del club. Foto CAG

Com ha anat evolucionant?

Quan vaig entrar, l’escola estava molt activa però hi havia pocs atletes per sobre dels 16 anys. L’estructura no estava organitzada per dalt, hi havia dos o tres grups de fons, un o dos entrenadors que es feien càrrec de tot i poc més. El canvi més important que es va fer va ser organitzar els grups d’entrenament per especialitat, just abans que entrés la meva junta, a mitjans de la dècada. Es va obrir plaça pels llançadors i les combinades, després arribaria la marxa mitjançant la Maria Vasco i es va potenciar el grup de velocitat. La intenció era donar sortida a tots els atletes amb les proves que volguessin fer, cosa que no havíem tingut mai. Ara fins i tot tenim entrenadors de perxa i javelina.

Presentació de les darreres samarretes ara fa dos anys. Foto CAG

Quins són els objectius del club actualment?

Nosaltres tenim clar que la nostra filosofia és social i de formació. L’escola funciona bé, però els grups de tecnificació s’han de potenciar. El gran repte per mi es mantenir als atletes que estan en edats superiors i que no marxin a d’altres equips. Això té una dificultat que és intrínseca i inherent en l’edat. Hi ha molts atletes que se’n cansen a l’adolescència i això comporta més esforços pel club. Volem que els atletes que vulguin quedar-s’hi tinguin tot al seu abast, ajudar a que se sentin part del club.

Les lligues catalanes també han sigut un esdeveniment important pel club. Foto CAG

Com funciona el club?


Som un club amb uns 200 socis, tot i que aquest any hem baixat pels efectes de la COVID, ens mantenim més o menys igual en els últims cursos. Tenim una pista d’atletisme que ens cedeix l’ajuntament, la Bòbila, amb el handicap de tenir sis carrers (pel que no podem organitzar grans competicions) però amb una logística molt bona. El gimnàs municipal no el podem utilitzar, però gràcies a l’esforç dels atletes vam construir dos magatzems que ens donen cobertura per guardar el material de gimnàs i usar-lo quan toqui. Organitzem també moltes competicions, des del Cros, fins als GP de Marxa o Control de Combinades, a la Reunió de Velocitat.

La dècada del 2010 el club ha crescut en nombre d’atletes. Foto CAG

Quina és l’estructura esportiva?

El president actual de l’entitat és en Bernat Peso. Jo (Jose Luís Gil) soc el director esportiu. Tenim un tresorer, en Miquel Masip, un vocal, en Néstor Gómez, i diversos petits departaments. Tenim diversos entrenadors a l’escola: la Carmen Navarro i la Natàlia Grau pels sub8, l’Anna Jiménez i en Roger Morales amb els sub10, l’Ainhoa Costas i en Carlos Pérez pels sub12, la Laura Redondo i la Maria Brullas pels sub14 i l’Héctor Ramos i l’Ivan López pels sub16. Més amunt tenim entrenadors com ara l’Ivo Sánchez per la velocitat i les combinades, la mateixa Laura Redondo al grup de llançaments, la Cristina Morales al fons i l’Ainhoa Costas a la marxa. L’atleta Aleix Pi ens ve a entrenar als atletes de Perxa i la Núria Ferrer a Javelina.

Els atletes del Gavà han obtingut diversos mèrits a nivell català i estatal al llarg dels últims anys. Foto CAG

Quins son ara i han estat els atletes importants?

Hem tingut diversos atletes que han passat pel club que han destacat, però jo voldria anomenar tres. En Moha Zarhouni, que ha tingut una carrera profitosa al Barça, en Marc Alcalà, que va passar per l’escola del club, i la Laura Redondo, amb la qual estem molt contents perquè és una atleta que ha sortit del nostre entorn, i ara continua col·laborant amb el club com a entrenadora, malgrat ser atleta d’elit.

El director esportiu, Jose Luís Gil, amb l’Emiliano Moro, atleta màster que ens ha deixat aquest any. Foto CAG

Com veieu el futur de l’atletisme català i dels clubs? Creieu que hi ha mancances i coses que s’haurien de millorar?

Nosaltres tenim com tots els clubs modestos, una dificultat afegida: des de que es va canviar la llei de l’esport que obligava a assegurar a tots els empleats del club, es van incrementar els costos afegits que son difícils de contrarestar. El pressupost es va disparar, és cert que va assegurar als entrenadors, que en circumstàncies com les d’ara (COVID) és molt important, però s’hauria trobar la manera perquè les entitats no pateixin tant. A més, difícilment podrem adquirir més ingressos sense una bona llei esportiva que afavoreixi el patrocini als clubs, no només es pot aguantar un club amb les subvencions de l’ajuntament o les quotes dels socis. Potser així diverses entitats tiraran endavant. A banda d’això, jo personalment, soc poc optimista. La situació actual deixa a la gent sense entrenar, amb problemes econòmics, sense la Pista Coberta de Sabadell… necessitem un cop de mà urgent per encarar el 2021 amb garanties.

CLUB: Club Atletisme Gavà (CAG)
ANY FUNDACIÓ: 1986
Facebook: https://www.facebook.com/ClubAtletismeGava  Web: http://www.clubatletismegava.com/
Instagram: https://www.instagram.com/atletismegava/
Twitter: https://twitter.com/atletismegava
Correu: club@clubatletismegava.com