No cremem els atletes del futur

No cremem els atletes del futur

6 REGLES PER NO CREMAR ELS NENS QUE FAN ESPORT

Effective Strategies to Enhance Long Term Athletic Development – How to Reduce Overuse and Burnout Injuries in Young Athletes. Aquest és el títol del recent document publicat pel prestigiós Col.legi Americà de Medicina Esportiva, ACSM, basat en estudis previs de l’American Academy of Pediatrics, l’American Orthopedic Society for Sports Medicine, del Boston Children’s Hospital, Division of Sports Medicine , National Alliance for Youth Sports , o la National Federation of High Schools.

En aquest document es donen 6 regles per nens i nenes de menys de 13 anys que s’haurien de respectar per tal d’evitar lesions, cansament físic i mental i l’abandonament prematur de les activitats físiques a més de no comprometre el seu possible futur atlètic. Son unes regles de sentit comú, però com estan avalades per estudis i publicades pel ACSM, mereixen ser llegides i tingudes en compte.

En el cas del nostre esport, l’atletisme, serien unes regles que interpelarien a joves practicants des de la categoria S14 (abans dita “infantil”) cap a baix, categories que no tenen campionats estatals però si campionats autonòmics i moltes vegades, una pressió excessiva per l’èxit, vestit de rècords i medalles.

Anem a explicar quines son les 6 recomanacions del ACSM:

  • Evitar l’especialització

Es recomana que els nens participin en activitats diverses i diferents, millors en més d’un esport que en un de sol. Practicar únicament en un esport no és cap garantia d’èxit en el futur i augmenta el risc d’abandonar. A més, la participació en diferents esports i/o activitats diverses, les càrregues son més tolerables alhora que ajudaran al desenvolupament neuronal, neuromuscular, vital pel futur esport d’èlit.

  • Limitar a 18-20h d’entrenament a la setmana

És el màxim que s’hauria de dedicar al total d’activitats setmanals per evitar un risc massa alt de lesió i a més, de fatiga mental. Als EEUU, un 70% dels nens i nenes de menys de 13 anys abandonen l’esport. No sé els números del nostre país però segur que el percentatge també és alt.

En l’estudi de l’American Academy of Pediatrics (2014) es determina que el risc de patir una lesió del lligament creuat anterior (ACL) es dispara des dels 12-13 anys en les nenes i des dels 14-15 anys en els nois.

  • Limitar la pràctica específica a 1,5h/dia i 3 dies /setmana

Es un punt una mica confús però compatible amb l’anterior. En l’anterior es fa referència a la pràctica en general mentre que en aquest punt es fa referència a la pràctica competitiva estructurada que porta que a vegades les nenes i nens hagin de competir  2 vegades en un cap de setmana en certs esports.

L’Atletisme, com és un esport multidisciplinari entendríem que té un marge diferent doncs no és el mateix fer 3 partits de futbol en 3 dies que fer un concurs de salt de llargada, un concurs de llançament de pilota i una cursa de cros de 1.500m en 3 dies diferents.

  • Procurar 1 o 2 dies de descans cada setmana

Ni el cos ni la ment d’un nen d’edats inferiors a 13 anys està preparat per entrenar tots els dies de la setmana, per molt diversificades que estiguin les activitats.

Crec que és una regla que es compleix en el nostre cas amb l’atletisme a Catalunya. Si és cert que a vegades ens falla la progressió i podríem tenim nanos de 8 anys “entrenant” 6 dies per setmana o altres que comencen massa de cop massa dies.

  • Procurar 3 mesos de vacances cada temporada progressant fins a 1 mes

Fa referència a la pràctica esportiva organitzada. S’ha demostrat als EEUU que inclús els nens que participen en un esport cada any de forma rotatòria, es lesionen més que aquells que participen en diferents esports cada temporada.


  • Focalitzar la tècnica abans que la intensitat

Sacrificar la intensitat en favor de la qualitat dels moviments i entrenar bé el sistema nerviós per aprendre bé les tècniques. Si hi ha un increment en les hores de pràctica s’hauria de disminuir la intensitat per equilibrar la càrrega total setmanal.

CONCLUSIONS

Les regles o directrius que dona la ACSM estan dirigides a tots els “esportistes” dels Estats Units menors de 13 anys. Son regles de sentit comú avalades per estudis previs que podem tenir-les en compte a l’hora de planificar les temporades i les activitats en els nostres atletes que estan en edats de formació.

Ell perills de la cerca d’èxit esportiu a curt termini, per part de clubs, entrenadors i pares xoca a vegades amb la bona voluntat i la ingenuïtat d’alguns que ho porten a l’extrem contrari, pretenent que el nens no competeixin quan la competició és una activitat formativa extraordinària si està ben portada.

L’Atletisme és un esport multidisciplinar (curses, relleus, marxa, llançaments i salts) i és una pena que s’oblidi aquesta característica tant enriquidora buscant la especialització en disciplines abans del que toca.

Les Federacions, els clubs, entrenadors i els pares, cadascun amb les seves funcions, han de  jugar un paper primordial de manera coordinada, per tal d’aconseguir que la pràctica dels joves atletes doni els millors resultats possibles: que els nanos gaudeixin de l’atletisme, es formin, es desenvolupin d’una manera equilibrada i estiguin millor preparats per un futur que només per una minoria estarà en l’esport d’èlit.

FOTO DESTACADA: Elliot Daniels amb 10 anys corrent la mitja marató en 1h 28 min el març del 2015. (The Mercury News)

INFORMACIÓ RELATIVA

National Standards For Youth Sports Modifying the Sports Environment for a Healthier Youth . National Alliance for Youth Sports 2008

The Influence of Age on the Effectiveness of Neuromuscular Training to Reduce Anterior Cruciate Ligament Injury in Female Athletes: A Meta-Analysis.  The American Journal of Sports Medicine 41(1) · October 2012

Overtraining in youth athletes: How Much Is Too Much? Faigenbaum, Avery D. Ed.D., FACSM . ACSM’s Health & Fitness Journal: July-August 2009 – Volume 13 – Issue 4 – p 8-13

Effects of Puberty on Sports Performance: What Parents Need to Know. American Academy of Pediatrics ,Suanne Kowal-Connelly, MD, FAAP, April 2016

Oakland: 10-year-old eyes world record in half-marathon. By DOUG OAKLEY | Bay Area News Group, Berkeley Voice, Mercury News, August 12 2016.