Catalans a Doha (5): Mar Juárez

Catalans a Doha (5): Mar Juárez

Com d’altres atletes, encara les competicions amb un somriure permanent. Però en aquest cas, amb més mèrit: només els marxadors saben el patiment de plantar cara a més de 4 hores de competició en els durs 50 km

Mar Juárez Gallardo (Mollet del Vallès, 1993) va mostrar el seu enorme potencial als últims europeus de Berlín, ara fa un any, acabant 8a. Des de llavors, la RFEA s’ha mostrat molt pendent de les seves evolucions, fins al moment actual, on encararà la seva cita més esperada. No té pas por, malgrat les molèsties físiques. El repte és majúscul.

Entrevista

Resumeix en una frase la teva temporada

Si hagués de resumir la meva temporada en una frase seria “any de reptes i coneixement interior”. Aquest curs m’ha fet conèixer-me més a mi mateixa, sentir-me afortunada del moment en el que visc i amb qui ho visc (les persones que m’envolten). He conviscut amb dues lesions molt importants i això ha fet que cada dia fos un repte personal.

Coneixes Qatar?

Fa uns mesos vam poder anar-hi i conèixer la seva gent i el terreny. Vam poder descobrir les condicions climatològiques que tanta por fa als atletes. Entre 30-34 graus i entre un 60 i un 80% d’humitat. Aquestes condicions faran de la nostra cursa una prova de supervivència.

Remei contra la calor a Doha

Hem realitzat moltes proves per poder saber que és el millor per combatre la calor. Algunes amb la selecció espanyola d’atletisme ( com la concentració a Torrejón d’Ardoz, a la base de l’exèrcit aeri per realitzar simulacions de la climatologia de Doha, en una Càmera climatològica, on ens calculaven la nostra temperatura corporal, i quanta aigua perdíem en l’exposició al calor, etc… També, gràcies al CAR de Sant Cugat, aquestes últimes setmanes, he pogut fer adaptació climatològica a la càmera climàtica, on simulàvem les condicions que ens trobarem a la competició. Tovalloletes especials humides, gorres on es pot posar gel i sobretot, molta hidratació durant la cursa… això serà la clau!

Rivals importants que et trobaràs al Mundial

L’única i la rival més forta que he tingut mai, jo mateixa. És una competició única, donat que les seves condicions extremes faran que m’hagi d’escoltar a mi mateixa, i em superi a cada quilòmetre.

En quin nivell arribes a la competició?


Sincerament, en aquesta competició no podria explicar en quin nivell arribo. Si ho hagués de qualificar, diria que ‘molt forta psicològicament’. Des de fa un mes pateixo una lesió al genoll, que ha fet que l’última part de la preparació hagi sigut diferent a com estem acostumats el meu entrenador i jo. He hagut de cuidar molt el meu genoll, realitzant moltes hores d’entrenament complementari i seleccionant amb molt detall els entrenaments.

Que sigui tan tard és un avantatge o un handicap?

Que es competeixi a la nit fa que sigui una competició més especial encara. Es comença a les 23.30h d’allà, això significa que acabarem passades les 03h de la matinada! És un handicap que hem hagut de tenir en compte per a la preparació, ja que el cos respon de manera diferent a aquelles hores. També cal dir que és a la única hora quan es pot ‘practicar’ esport, ja que durant el dia és pràcticament impossible sortir al carrer.

Un parell de paraules per definir la marxa

Ostres! doncs tinc moltes paraules per definir la marxa, però bàsicament em sembla una modalitat encoratjadora i salvadora en molts moments, on la tècnica pren un paper rellevant.

Què faries instants després si aconseguissis una medalla?

Si aconseguís una medalla, segurament pensaria en totes aquelles persones que m’han ajudat a arribar fins allà; tinc la gran sort d’estar envoltada de persones que em fan el camí més fàcil (segurament plorant, que soc molt ploramiques! (riu). Especialment, li agrairia al meu entrenador tot el que ha fet per mi tots aquests anys, especialment aquest últim.

La teva característica més destacada dins de la competició?

Una de les meves característiques més destacades és la capacitat de patiment, el ser capaç de superar-me a mi mateixa, que espero posar en pràctica a Doha.

Tens pensat que faràs després del Mundial?

Després del Mundial, m’agafaré unes bones i merescudes vacances, per descansar física i mentalment!