Va ser un 25 d’octubre de 2017 quan l’atleta de Santa Coloma de Gramenet era detingut en una operació contra el dopatge. 2 anys després, el seu nom encara surt als mitjans
Ahir mateix, el diari AS treia una notícia que feia referència al campió d’Europa de 5000 l’any 2016, Ilias Fifa. Explicaven els companys del diari que l’Audiència Nacional feia marxa enrere i no li reduïa el càstig de 4 a 2 anys, com havia informat el diari El País durant el mes de febrer. En aquella notícia, i segons el mateix mitjà generalista, el jutge no trobava justificació perquè l’AEPSAD (Agència estatal antidopatge) imposés quatre anys de sanció, perquè això només corresponia en el cas de que la infracció fos intencionada. En aquests moments, sembla que la situació no ha canviat i Fifa seguirà sancionat el temps estipulat des d’un bon principi, a banda de pagar la multa de 9000 euros.
Va ser a final d’octubre del 2017 quan l’atleta resident a Santa Coloma i nascut a Tànger era detingut en el marc de l’operació Chamberí quan eren detingudes 17 persones a Barcelona, València i Guadalajara, entre elles, el mateix Fifa i l’atleta Ayoub Mokhtar, campió d’Espanya de 3000 m.ll. en Pista Coberta. En aquesta operació es van confiscar productes prohibits procedents del Marroc, Itàlia, Estats Units i Andorra, amb receptes il·legals en farmàcies espanyoles, a banda de 7 quilos de marihuana. A casa del mateix Fifa es trobarien anabolitzants i EPO, a banda de xeringues. Aquesta operació la va portar a terme el Grup Antidopatge de la unitat de delinqüència especialitzada i violenta (UDEV) amb la col·laboració dels agents de la brigada de policia judicial de Barcelona. Així ho explicaven els companys de RTVE afegint unes declaracions del seu tècnic, Rafael Caro.
Uns dies després, Fifa quedava en llibertat i explicava als mitjans que “mai he traficat ni m’he dopat, han sigut els pitjors dies de la meva vida“. Acabava afirmant que “la situació m’ha recordat a les operacions per combatre el gihadisme”
Durant el febrer de 2018, Fifa va veure com l’AEPSAD li retirava la llicència federativa arrel de la implicació en el cas i per presumpte dopatge, a més d’obrir un procediment sancionador per infringir de forma molt greu la llei antidopatge.
És aleshores quan apareix, també, el nom de Mostafa Benslimane. Segons la policia, ell, juntament amb Fifa, eren els líders de la trama. Benslimane, entrenador sense titulació, es posava amb contacte amb atletes d’elit per preparar entrenaments, malgrat que aquesta només seria la motivació “oficial”. A través d’ell es va poder acreditar que no només es dedicava a la preparació dels entrenaments, sinó que anava més enllà. Segons afirmava el diari MARCA, Benslimane era el qui els feia realment d’entrenador, els hi recomanava els viatges d’aclimatació al Marroc i entrenar d’amagat dels seus entrenadors oficials.
Durant el maig del 2018 seria el Barça qui va decidir trencar el seu vincle amb Fifa, deixant-lo sense la renovació un cop va acabar el curs. El club blaugrana, arrel de la sanció de l’AEPSAD, decidia deixar de comptar amb els seus serveis.
I precisament seria a l’agost del mateix 2018 quan el Tribunal Administratiu de l’esport (TAD) confirmava la sanció de 4 anys de l’AEPSAD per a suspendre a Fifa a causa de la tinença de productes dopants. A més se l’imposava una multa de 9000 euros destinats a l’educació antidopatge.
Els diferents recursos presentats per Fifa i el seu entorn mai van sorgir el seu efecte, ni tan sols en última instància quan, sembla ser, l’Audiència Nacional ha corregit el que havia dit durant el febrer d’aquest any i mantindrà la sanció de 4 anys.
2 anys i 40 dies. L‘operació Chamberí va fer desaparèixer a un atleta que venia de guanyar el 5000 a l’Europeu absolut, un atleta que havia arribat a un centre de menors català amb 17 anys i que havia trobat el camí per sortir de la pobresa a través de l’atletisme (ell mateix va explicar que va arribar a Catalunya entre les rodes d’un camió, malgrat que, segons El Español, el seu germà explicava en uns àudios de whattsapp interceptats per la policia que havien arribat amb visat com a turistes). Ell ha seguit defensant la seva innocència. El que és un fet, i actual, és que Ilias Fifa ha desaparegut totalment de la vida atlètica.