Prèvia absolut: rematada final a la temporada

Prèvia absolut: rematada final a la temporada

Aquest proper cap de setmana es disputa el Campionat Absolut d’Espanya a La Nucia (Alacant) on aproximadament un centenar d’atletes catalans hi prendran part. Per a molts d’ells serà l’última competició d’una temporada molt llarga.

És possible que el principal motiu (i possiblement l’únic) d’allargar tant la data de la disputa del Campionat Absolut d’Espanya fos les també tardanes dates del Campionat del mon de Doha (a finals de setembre). Això va provocar un encès debat a la xarxa social Twitter un cop vam saber la llista dels atletes inscrits, on respecte la temporada anterior hi ha hagut una davallada important. Miguel Villaseñor, membre de la RFEA, apuntava ahir la xifra: 547 atletes inscrits pels 727 de la passada edició a Getafe. Com apuntàvem, diversos atletes, periodistes i aficionats a l’atletisme van voler deixar la seva opinió. Us deixem amb el tuit que va provocar el fil més llarg de respostes amb diversos implicats.

Amb tot plegat, d’entre aquests inscrits, hi figuren 100 atletes catalans, com bé s’apuntava ahir a la mateixa xarxa. D’aquests, per diverses raons, és possible que n’acabem veient menys, però és evident que els qui tenen grans opcions de poder obtenir medalla o una mínima de cara al Mundial de Doha hi seran presents, buscant que La Nucia sigui la pista dels seus somnis.

Aquí us deixem amb la relació d’atletes inscrits en la llista proporcionada per la RFEA

D’entrada, cal destacar un bon reguitzell d’atletes catalanes amb opció a medalla. A la velocitat trobem les inconfusibles Cristina Lara (200mll) i Carmen Sánchez (400mll). L’última arriba després d’aconseguir el rècord de Catalunya i la seva millor marca personal als 28 anys. Lara ha renunciat al 100, centrant-se en una distància on va tercera del rànquing. No obstant, haurà de lluitar amb una de les atletes del moment, la jove Jaël Bestué, medallista europea sub20, 4a absoluta a la Copa d’Europa, lluitant per coronar-se campiona. Altres noms com Anna Obradors i Marina Tovar (100mll) i Patricia Gainza (d’un bon principi en 200 i 400) també hi seran presents.

Jäel Bestué, bronze en 100m, Rècord d’Espanya Sub20 i Rècord d’Espanya Sub20 en 4×100 Foto: RFEA

En la distància mitjana destaca un nom per sobre de tots. Esther Guerrero, que ve d’aconseguir la mínima per Doha en el 1500mll, lluitarà en aquesta distància amb la soriana Marta Pérez per la medalla d’or. Irene Bonilla tindrà opcions de medalla al 800mll i l’acompanyaran atletes com Irene Bonafonte o Victòria Sauleda.

A les tanques i als obstacles, tres catalanes busquen apropar-se al podi. D’entrada, Sonia Nassarre, en el 400mt, tindrà clares opcions després de les nombroses baixes a la distància. Paula Raúl i Alba Manzano tenen lluny el podi al 100mt però també intentaran, d’entrada, arribar a la final. En el 3000 obstacles, les dificultats per a Marina Guerrero son màximes, però provarà d’apropar-se tot el possible a les 4 primeres posicions. En el 100mt també hi serà Laia Saumell. L’atleta del Cornellà Atlètic entrena a Vilafranca i recentment es va queixar de les condicions de la pista d’entrenament a la xarxa social Twitter. En declaracions a Carrer Lliure, en explica que “les condicions de la pista no son les millors, però ens hem hagut d’adaptar. Hem seguit entrenant com sempre i estic millor del que creia, buscaré igualar marca o baixar-la“.

En els salts, dues atletes destaquen per buscar podi. La Mònica Clemente no ha tingut la millor de les temporades però en l’última competició va millorar el seu registre. Ara mateix és segona al rànquing però buscarà l’or en una última competició on ho lluitarà tot. També Cora Salas, en el salt de llargada, intentarà pujar al podi, essent ara mateix 3a amb una marca aconseguida a Pista Coberta (6.23). En el Triple Salt, 7 de les 13 atletes tenen llicència catalana, destacant Naiara Estanga, 5a inscrita.

La Mònica al costat de la màrfega de perxa del CAR de Sant Cugat. Foto de Carrer Lliure

En els llançaments, un duel marcarà clarament el Campionat. Berta Castells i Laura Redondo, que han tingut un molt bon final de temporada, buscaran la medalla d’or en una de les proves més igualades. Amb avantatge l’atleta tarragonina (1a amb 68.71), però l’atleta de Gavà no dirà l’última paraula fins a l’últim llançament (67.59). En disc, l’Andrea Alarcón buscarà entrar en el podi, anant 3a en la general.

Sens dubte, una de les opcions més clares d’or és el de Maria Vicente. L’atleta riberenca té una diferència molt gran amb la 2a de la general a l’heptatló, i buscarà, no només l’or, sinó també les últimes opcions per arribar a Doha o poder superar la seva marca personal.


Maria Vicente amb la samarreta del FC Barcelona durant la primera jornada de la Liga Iberdrola. Foto de Carrer Lliure

L’única marxadora també ens pot donar alegries. Raquel González, amb el bitllet per Doha sota el braç, és segona en els 10.000m i tenint la plata molt collada buscarà l’or fins al final.

Pel que fa als nois, l’emoció continua. Hem comptabilitzat 11 opcions clares de podi, i algunes amb l’or a tocar.

A la velocitat, destaca un nom per sobre de tots. L’actual recordman català en 200mll, Pol Retamal, buscarà rematar una temporada increïble amb el títol de campió absolut d’Espanya. Després del 20.49 i d’haver participat a la Diamond League, el velocista de Vilafranca buscarà les últimes opcions per arribar a Doha. Compartirà 200mll amb atletes prou coneguts, com Álex Kingue, Marc Orozco, Joel Ferrando o Joan Martínez. L’atleta del Barça, que no ha tingut la temporada rodona que esperava, busca acabar amb un somriure. Segons ens ha explicat, “porto tota la temporada amb un dolor al genoll que m’ha impedit estar al nivell que volia. Amb tot, les sensacions son bones perquè he fet entrenaments de qualitat”.A més, l’atleta afirma que “el campionat hauria d’haver-se fet al juliol, amb els sub20 i sub23 que no hi seran i després, pels qui van al Mundial, buscar competicions de nivell per mantenir la forma”. Coincidirà amb 100mll amb Patrick Chinedu. L’atleta del Playas busca estrenar el seu canvi de categoria (pertany als màster) amb una medalla, repetint l’èxit de Getafe. En el 400mll, el qui parteix amb millors opcions és Pau Fradera, vivint una 2a joventut i corrent al costat d’atletes que ell entrena.

El podi del 100mll masculí, amb el Patrick Chinedu com a guanyador. Foto de Carrer Lliure

En la mitja distància, trobem l’atleta andorrà Pol Moya molt ben situat al 800mll. En la seva millor temporada arriba amb la 6a millor marca, per darrere de tots els favorits (De Arriba, Garcia, Ben) i amb opcions de fer mal. En el 1500mll, la millor opció és la de Llorenç Sales, 3r en la general i amb una bona progressió els últims mesos. Hem de destacar també la presència de Marc Alcalà, que encara no ha corregut aquest any però es presenta a la cita a provar sort. En el 5000mll, trobem als germans Mechaal. L’Adel, fora de la seva gran prova, el 3000mll, tindrà les opcions intactes, juntament amb el seu germà Saïd, que ha fet una gran temporada.

A les tanques i als obstacles trobem només una carta guanyadora. Ibrahim Ezzaydouny buscarà la plata (l’or està molt lluny) en el 3000obs, després de tenir ja el bitllet per viatjar a Doha. En la cursa l’acompanyarà el seu company El Medhi Aboujanah. En les tanques curtes, trobem el retorn d’Arnau Erta, després d’una temporada amb alts i baixos, i la presència de dos atletes en progressió, com Marc Gale i Javier Lorente. En el 400mt, les opcions passen per una carrera rodona de Javi Delgado, 5è a la general.

Xesc Tresens en el salt d’alçada. Foto de Teo Tovar

En els salts també trobem un grup amb opcions. En la perxa, el sempre present Igor Bychkov buscarà, als seus 32 anys, lluitar-li l’or a Adrián Vallès. En el Triple Salt, opcions clares per a dos dels atletes més destacats d’aquest any: Jaime Guerra i Ramón Adalia, tots dos internacionals, i tots dos en clara progressió, comencen la competició essent 4rt i 5è respectivament. També opcions en l’alçada, on Marc Sánchez buscarà lluitar per la plata. L’atleta d’Igualada ens ha explicat a Carrer Lliure que “la temporada no ha sigut bona a nivell de marques, i la preparació a l’agost era molt complicada. No obstant, la concentració de salts a Portugal em va ajudar a recuperar el to”. Xesc Tresens l’acompanyarà en el concurs.

En llançaments, les úniques opcions clares son les de Pedro José Martín, que arriba 2on en el llançament de martell, i Álex Sánchez, 4rt a la javelina. Tots dos tenen difícil superar els seu objectius, però el primer té gairebé el podi assegurat, i el segon lluitarà pel 3r lloc. Aaron Solà en Disc i José Javier Ortega en Pes seran d’altres catalans amb opcions de millorar.

Tercer arriba en el Decatló l’atleta del Cornellà Jesús Castillo. Amb dos autèntics titans davant (Ureña i Trescoli) buscarà assegurar el tercer lloc i perquè no, millorant algunes proves, lluitar per la plata. S’haurà de veure com aguanten els atletes deu proves en dos dies, tenint en compte la diferència entre aquesta competició i el gruix del juny o el juliol.

Jesús Castillo amb la samarreta de la selecció catalana

A la marxa, malgrat no tenir opcions clares, es presenten tres catalans, dos d’ells veterans i amb ganes de seguir donant batalla, com son Chuso Garcia Bragado o José Manuel Gómez.

No obstant, i com hem comentat a l’inici, aquest campionat estarà marcat per les baixes. Molts atletes han decidit renunciar, bé perquè estan en edat juvenil o junior, bé perquè era massa tard, bé per lesió. En tot cas, trobarem a faltar una llarga llista d’atletes, entre ells, Sara Gallego, Bernat Erta, Zoya Naumov, Bilal Nouali, Aleix Porras, Estela Garcia, Arnau Monne, Bernat Canet, Adrià Mas, Didac Salas, Kevin Cerro, Mar Juárez o Jenifer Nevado. Tots han tingut un paper destacat durant l’any, en unes o altres competicions, i no els veurem a La Nucia. Quelcom habitual cada temporada? És possible, però en tot cas, alguns d’ells segur que ho han valorat molt tenint en compte les dates. Amb tot plegat, segur que veurem un gran espectacle al nou estadi de la ciutat alacantina.