Oukhelfen i Soler brillen amb llum pròpia a Burjassot

El Campionat d’Espanya de 10.000m celebrat el passat dissabte 13 d’abril a Burjassot va donar excel·lents notícies per l’atletisme català. En Abdessamad Oukhelfen amb 28:30.03 i Meritxell Soler amb 34:23.00 van ser els protagonistes destacats.

Com ve sent habitual en els darrers anys, el Campionat d’Espanya Absolut de 10.000m es celebra conjuntament amb el Campionat de Portugal, en una competició anomenada Trofeo Ibérico que va alternant la seu entre els dos països. Aquest edició de 2019 es va celebrar a la localitat valenciana de Burjassot.

Un dels plats forts de la jornada era la cursa absoluta masculina, els 2 representants catalans van tenir sort dispar, mentre que en Abdessamad Oukhelfen (CA Igualada) aconseguia amb només 20 anys un excel·lent i estratosfèric registre de 28:30.03 i el títol de Campió d’Espanya Sub23, en Ibrahim Chakir (Atl Numantino) no finalitzava la cursa. Destacar l’actuació de Ramon Linares (CA Granollers) en funció de llebre del cap de cursa.

Ramon Linares (CA Granollers) en funcions de llebre. Foto: RFEA Atletismo

L’atleta de Reus i entrenat per Maria Carbó, en Abdessamad Oukhelfen, també es classificava en 4at lloc del Campionat Absolut, només per darrera dels 3 atletes del podi, Toni Abadia 28:13.19, Mohamed Ali Jelloul 28:26.91 i Yago Rojo 28.27.39. Tot i ser una cursa amb un molt bon nivell mig, cap atleta va tenir opcions d’una marca Sub28’ i per tant de tenir opcions d’aconseguir la mínima mundialista per Doha 2019. Aquests 4 atletes que van ocupar els primer llocs del campionat, havent realitzant la mínima de 28:30 ja són fixes per la Copa d’Europa de 10.000m que es celebrarà a Londres el proper 6 de juliol. Les 2 places restants queden a criteri del seleccionador.

Cal destacar que en Abdessamad Oukhelfen al tractar-se d’un atleta Sub23 també va aconseguir la mínima fixada en 29:50 per a participar al Campionat d’Europa Sub23 que es disputarà a Gavle (Suècia) del 11 al 14 de juliol. Donat que va guanyar el Campionat d’Espanya de la categoria, ja té la condició de preseleccionat per la prova de 10.000m. Tot i que la seva preferència es fer-ho a la prova de 5.000m, distància en la es que vol centrar les properes temporades, actualment té una millor marca 13.52.36 aconseguida al Trofeo Diputación de Castellón al juny de 2018.

El 21 de juny està marcat al seu calendari, doncs en el Meeting Iberoamericano de Huelva intentarà un registre per sota del 14:05 que és la mínima exigida per l’europeu Sub23 de Gavle.

Aquestes participacions internacionals amb la selecció espanyola, en aquests moments es troben a l’aire, doncs tot i que en Abdessamad ja disposa de la nacionalitat espanyola des de fa unes setmanes, encara es troba a l’espera del “transfer” de la IAAF per a poder participar en campionats internacionals com a seleccionat per Espanya.

En Abdessamad Oukhelfen, també va aconseguir una altre fita històrica doncs va batre el Rècord de Catalunya Sub23 que datava de l’any 1993, han hagut de passar 26 anys per a que un atleta sigui capaç de millorar el registre de 28:47.92 de Francisco Javier Cortes Huete (Domingo Catalán FC) a Getxo. Ara l’atleta del CA Igualada, l’ha millorat ens uns formidables 17 segons. Per posar-nos en context, en “Cortés Huete” en categoria absoluta va ser capaç de córrer en 27:49.58 els 10.000m; 1:02:02 la Mitja Marató de Zurich i en 2:07:48 la Marató d’Hamburg ocupant el 2on lloc del rànquing català de la distància. Desitgem que en Abdessamad d’aquí uns quants anys també sigui capaç de córrer en aquest alt nivell que el situaria entre els millors atletes europeus.

Abdessamad Oukhelfen al podi Sub23 del Campionat d’Espanya. Foto: @pinedasport

Pel que fa al rànquing d’Espanya, l’atleta reusenc també es situa entre els millors Sub23 de tots els temps, concretament en el 3er lloc. Només superat per 2 atletes llegendaris de l’atletisme espanyol, com són Alejandro Gómez 27:54.13 Brussel·les 1989 i Antonio Prieto 28:15.1 Lisboa 1980. En categoria absoluta millorarien aquesta marca fins 27.39.38 i 27:37.49, curiosament tots dos a la ciutat d’Oslo.

A la cursa absoluta femenina, Meritxell Soler (Avinent Manresa) que està realitzant un temporada de ruta brillant, també va competir de manera excel·lent. Si anteriorment havíem comentat que va córrer els 10km de la Cursa dels Nassos en 34:43, a Burjassot va ser capaç de córrer els 10.000m en 20 segons menys, el que representava una marca de 34:23, ocupant el 13è lloc del Campionat i situant-se en el Top15 català de tots els temps. L’atleta de 26 anys i entrenada per Joan Lleonart, amb la seva millora constant any rera any, de ben segur que realitzarà un gran temporada d’estiu.

Meritxell Soler (3) i Clara Viñaras (22) durant la cursa. Foto: Avinent Manresa.

La segona representant catalana, l’atleta Bàrbara Ramon (AA Catalunya), va participar a la Sèrie B, probablement aquest fet va limitar la obtenció d’una millor marca. L’atleta de Santa Coloma de Farners va guanyar la cursa amb un temps de 36:16.96, sent 18ª en el Campionat.

En el cas femení, la Campiona d’Espanya i atleta del Bilbao Atletismo Trihas Gebre, amb un registre de 31:55.01, es va quedar a escassos 5 segons d’haver aconseguit la mínima per a participar al Mundial de Doha. Acompanyarien a Trihas en el podi, Maitane Melero 32:44.09 i Nuria Lugueros 32:58.02, que representen uns grans registres a nivell nacional.

Pel que fa al Trofeo Ibérico, que té en compte la suma dels temps dels 4 millors atletes de cada país, Espanya va guanyar tant categoria masculina com en la femenina.

Pel que fa a les curses de categories menors, en el 10.000m Sub23 masculí vam comptar amb la presència de 5 atletes amb llicència per la Federació Catalana d’Atletisme. En 5è lloc Nahuel Carabaña (AA Catalunya) 31:32.90 que es tracta d’un atleta d’Andorra, 7è Genís Fernández (CA Granollers) 31:42.55, Abdelhakin Hamid (CA Igualada) 31:52.06 i Oriol Ramírez (U Colomenca At) 32:12.74, en Alejandro Abellaneda (JA Sabadell) no va finalitzar la cursa.

Passant a la distància dels 5.000m, en categoria Sub20 femenina 12ª Andrea Bernal (Cornellà At) amb 18:50.20 i 13ª Carlota Rodes (CA Canaletes) 18:54.80, a la cursa masculina 17è Víctor Centeno (U Colomenca At) 16:32.41. I a la cursa Sub18 masculina en Riduan Bolubayen (CA Igualada) finalitzava en 5è lloc amb uns bons 15:36.76.