Oukhelfen de bronze

Abdessamad Oukhelfen (CA Igualada) medalla de bronze Sub23 va ser l’atleta més destacat de la Selecció Espanyola al Campionat d’Europa de Cros que va tenir lloc al Parc de Belavista de Lisboa. També meritori va ser el 4at lloc d’Esther Guerrero en el relleu mixte.

En un temps en el que el cros català passa per hores baixes, només van ser 6 els atletes seleccionats per la RFEA per a participar a l’Europeu de Cros en el global de totes les categories. Donant-se un fet gairebé inèdit, cap català a les seleccions absolutes ni en categoria masculina, ni femenina. En el passat més recent havíem comptat amb la presència de Judit Pla, Rosa Morató, Gema Barrachina, Lidia Rodríguez, Jaqueline Martin en noies i Carles Castillejo, Ayad Lamdassem, Adel Mechaal o Ilias Fifa, però sembla que el relleu encara no ha arribat.

Però tornant al present, Abdessamad Oukhelfen entrenat per Maria Carbó és el millor atleta de fons Sub23 del moment, medalla de bronze a l’Europeu d’Aire lliure Sub23 en 5.000m a Gävle i 5è en 10.000m. I aquest diumenge ho refermava al cros en un circuit molt exigent pels seus grans desnivells i davant de rivals de gran entitat.

Abdessamad Oukhelfen Foto: Miguélez Team Atletismo RFEA

De sortida en Abdessamad va ser intel·ligent, no va entrar en el joc dels primers canvis, passant el 13è al finalitzar la 1a volta petita. A partir d’aquí ja va anar progressant i al completar la 1ª volta de 1.500m era , i als pocs metres milloraria fins el 3er lloc i aconseguint retallar distàncies contactava amb el cap de cursa. Davant es trobava amb Elzan Bibic (Sèrbia) que havia endurit la cursa amb un fort ritme i amb en Jimmy Gressier (França, Campió de les dues darreres edicions) enganxat a la seva esquena. Aquest ordre es va mantenir fins a poc menys de 2 voltes pel final, moment en el que Gressier amb un canvi sec trencava el grup i marxava en solitari.

La cavalcada de Gressier es va mantenir fins a la línia de meta aconseguint el 3er títol consecutiu, per darrera Abdessamad Oukhelfen que no podia mantenir el ritme de Elzan Bibic, aconseguia la medalla de bronze a la seva 1a participació en un Europeu de Cros i que representa també la primera medalla per un atleta català Sub23 en aquesta categoria com va indicar “Carrer9”.

A la mateixa cursa Said Mechaal (Playas de Castellón) passant la 1a volta en el lloc 33è, ràpidament cauria cap a la cua del grup finalitzant el 74è d’un total de 85 atletes participants. A la classificació per equips Espanya aconseguiria el 5è lloc de 15 seleccions participants.

A la cursa per relleus mixtes, després dels èxits en forma de medalla de Samorin 2017 bronze i Tilburg 2018 or, les expectatives eren altes també. A l’equip repetien la banyolina Esther Guerrero i Solange Pereira, amb les noves incorporacions de Sergio Jiménez i Pablo Sánchez, l’ordre marcat per l’organització a diferència d’edicions anteriors era noia-noi-noia-noi.

Ja a la 1a posta es va definir la cursa, primers l’equip britànic seguit dels bielorús, en canvi el 3er lloc es mostrava més obert. Solange Pereira entregava en 3er lloc i Sergio Jiménez també, amb 1” de marge sobre França i 2” sobre Bèlgica. Ara entrava en competició Esther Guerrero, sent prudent i tenint en compte la duresa del circuit no es va llançar a córrer per davant de les seves immediates perseguidores com una “front-runner”, si no que les va deixar fer uns metres per atacar més tard, l’estratègia sortia bé i entregava de nou en 3er lloc amb 3 segons d’avantatge sobre les 2 seleccions perseguidores.

Canvi Sergio Jiménez a Esther Guerrero Foto: Miguélez Team, Atletismo RFEA

El quart membre del combinat espanyol era en Pablo Sánchez, aviat es va veure que la medalla de bronze estava perduda, l’atleta francès Alexis Miellet l’avançava com un avió sense cap opció per a Pablo Sánchez per a seguir-lo. Cal tenir en compte que Alexis Miellet amb un parcial de 4:18 realitzaria la millor 4a posta de tots els participants, mentre que en Pablo Sánchez amb 4:27 només era el 6è. Aquesta prova cada edició adquireix un nivell més elevat, i un 4at lloc sobre un total de 12 participants s’ha de considerar com un bon balanç.

Un cop finalitzada aquesta breu temporada de cros, Esther Guerrero ja centrarà els seus entrenaments camp als objectius de la pista coberta.

Laia Casajoana (JA Sabadell) en Sub23 va competir de manera extraordinària i en tot moment de menys a més, anava recuperant posicions a cada volta, 44, 35, 31 per arribar a meta en un fantàstic 22è lloc i 3a espanyola, calcant el resultat de 2018 quan va ser 21a. A la classificació per equips Espanya era 5a.

Laia Casajoana Foto: Miguélez Team Atletismo RFEA

En categoria Sub20 els nostres no van viure la seva millor competició, Elia Saura (CA Canaletes) 24a al 2018, enguany només podia ser la 70a de 93 participants (6a ESP), perdent posicions de manera constant 32, 44, 67 i 70, per equips el combinat femení seria el 8è classificat. La selecció masculina seria 9a d’un total de 20 països participants, amb Adam Maijó (AA Catalunya) arribant a meta el 74è com a 5 home. Adam realitzava una evolució molt similar a la d’Elia Saura, 39, 52, 64 i 74è d’un total de 108 atletes.

Elia Saura Foto: Miguélez Team Atletismo RFEA

La duresa del circuit es va veure reflectida en l’elevat nombre d’atletes retirats, tot i que cal destacar la cursa Sub20 femenina com la única on el 100% del atletes participants van arribar a meta (93). Amb aquest tipus de circuit els atletes que no van mesurar correctament les seves forces ho van pagar car, amb la pèrdua d’un elevat nombre de llocs a meta.