Medalles a dojo

25 metalls catalans (7 d’or, 6 de plata i 12 de bronze) al Campionat Sub18 estatal celebrat a València. Una gran collita per a una generació que demostra tenir fam.

No és la primera vegada que veiem els Sub18 catalans d’aquesta generació (2002-2003) obtenint grans resultats en un campionat gran. En època cadet van sorpendre més d’un cop, i ara tenen moltes ganes de donar el salt a la següent categoria amb grans prestacions. Cal destacar diversos noms d’aquest cap de setmana a la capital valenciana.

Per començar, en federacions, Catalunya ha estat la que ha tret una major quantitat de punts (231.5), molt destacada respecte a la segona, la delegació valenciana, amb 119. Val a dir que els quatre equips amb més punts no són catalans, però entre els 10 primers en trobem 4, i alguns d’ells, destacant i creixent dia rere dia (UA Montsià va aconseguir 19,5 punts).

Anem per pams. Qui va dir que la Perxa anava mancada de personal? 4 de les 6 medalles del sub-18 van ser catalanes. la Clara Fernàndez, gran protagonista, va aconseguir un nou rècord català juvenil amb una marca de 4.01m, obtenint així la medalla d’or. El Muntanyenc va aportar també una altre atleta al podi, amb un tercer lloc de la Nerea Pérez molt lluitat amb la 4rta, la Jaione Mikeo (3.61m). En nois, l’Àlex Teruel, del CA Canaletes es va endur l’or (4.86m) per sobre de l’Edgar Noia, de l’UA Montsià, amb 4.76m.

L’Edgar Nolla entrant en segona posició a la final del 60mll. Foto de Jordi Pons

Altres ‘derbis’. El que portem vivint des de cadets (i abans) entre dos dels futurs atletes de 400mll del nostre país. Davant tenien un rival superior, però l’Isaac Segura (CA Molins) i el Roger Pons (CE Universitari) es van disputar la segona i tercera medalla en un final només separat per 4 centèssimes. El primer va acabar amb 48.95 i el segon amb 48.99. Proper objectiu, la lluita per l’or.

Les tanques també han tingut un paper important en els podis catalans. Tres van ser les medalles aconseguides, dins de les opcions que hi havia va ser el botí més esperat. Malgrat tot, un or sempre és benvingut. Com el que va aconseguir l’Aitana Radsma (8.51) seguida, en el tercer lloc, per Judit Devers (Avinent Manresa) amb 8.58. L’atleta de l’UA Lleida va haver de guanyar la final a les centèssimes. En nois, el Bernat Verdú (CA Tarragona) va treure un bronze amb 8.13.

Catalunya no només té fons al Cros (l’absolut ve de guanyar la medalla d’or al campionat de federacions), també ha demostrat gaudir de bona salut a la Pista Coberta, com deixa palès l’or aconseguit als 3.000m femenins de la Sofia de Sousa (Muntanyenc Sant Cugat) amb una marca de 9:51.40, i dues atletes catalanes més que la van acompanyar a la final. En el 1.500m femenins, doblet català en els calaixos més baixos. Malgrat lluitar per l’or fins a l’últim suspir, la Júlia de la Piedra (Barça) amb 4:41.10 i l’Aida Alemany (CA Arbeca) amb 4:41.10 van haver de consolar-se amb la plata i el bronze respectivament, entrant gairebé a la vegada (només sis centèssimes de diferència i un segon amb la primera). En nois, repetició de la història: el Jan Badia (Cornellà Atlètic) amb 4:14.21 i l’Aniol Borràs (Agrupa) amb 4:14.70 van quedar segon i tercer, aquest cop amb un pèl més de diferència: sis dècimes entre ells però també un segon amb el primer.

En els salts, un dels noms destacats és el de Irene Clemente. L’ex atleta del Club Atletisme Gavà (ara al Cornellà Atlètic) i atleta internacional, va aconseguir dos bronzes (en triple i alçada) quan lluitava frec a frec per obtenir una millor posició en ambdues proves. Finalment, 1.68m i 12.31m per inaugurar el seu caseller sub-18. No obstant, les grans notícies van venir a la llargada: tots dos guanyadors van ser catalans. En la prova femenina, la Marta Gallo va guanyar (5.68m) per només 0,1 metres. En la prova masculina, l’Aitor Caldito va obtenir l’or amb un salt de 7.08m. Per cert, tots dos atletes de la inacabable escola del CA Igualada.

En les proves combinades, com no, també hi va haver medalla catalana. La Ivet Rovira (GEiEG) va obtenir el bronze amb 3.533 punts i una prova guanyada (llargada). En nois, el Joaquim Rodríguez va aconseguir la victòria final amb una sensacional puntuació de 5.066 punts i dues proves guanyades (llargada i 60mt). L’ISS amb el seu campió en la prova més completa.

En la prova del 800m també vam tenir metalls catalans. L’Èric Guzmán (New Balance) i el Pol Torrent (UA Montsià) van entrar segon i tercer amb 1:58.16 i 1:59.16. La Júlia Garcia, del Barça, va aconseguir la medalla de plata amb 2:11.81

I la velocitat? Dos noms: Carla Gascón, tercera en el 60mll (7.74) i Edgar Nolla, que va tenir temps d’obtenir la plata a la curta distància (7.04) disputant el concurs de perxa. Atletes per a tot. Atletes totals.

Ningú com els juvenils catalans obtenint tantes medalles… veurem repetir generacions com la Sub20 actual? El temps ho dirà. De moment, 25 és un nombre prou rodó.