Les Sant Silvestre tanquen l’any natural atlètic

Les Sant Silvestre tanquen l’any natural atlètic

Una trentena es celebraran a Catalunya entre el 26 i el 31, essent aquest últim el dia gran

La gran majoria dels atletes de fons (professionals i populars) es vesteixen de curt el dia 31 de desembre per córrer la cursa de Sant Silvestre, l’última competició de l’any i una de les més multitudinàries. Ho és, bàsicament, perquè no celebrem només una: molts municipis organitzen la seva pròpia, amb circuits més o menys exigents, i amb atletes de moltes categories.

No obstant, la primera en arribar no serà pas el dia 31. El dia de Sant Esteve es disputa la 40a Sant Silvestre del Masnou, la més antiga de Catalunya i una de les més seguides. Es disputa en un traçat de 5 kilòmetres al voltant del port esportiu de la localitat. Son un total de cinc curses. Les tres primeres dedicades a l’atletisme base, amb distàncies entre els 400 metres i els 800. A les 9.45h es disputa la cursa de les dones i a les 10.30h la dels homes. L’organitzador de la prova és el CA La Sansi, amb el seu president al capdavant, Jose Luís Blanco. Les curses d’escola seran benèfiques.

Tampoc es queda enrere en popularitat i difusió la 21a edició de la Sant Silvestre de Badalona, que es disputarà el diumenge 29 de desembre. Per primera vegada es trasllada a la ciutat badalonina, amb el patrocini del RACC, doncs estem parlant de la mítica Sant Silvestre barcelonesa (organitzada pel Club Atlètic Barcelonès). Amb un circuit semblant a la cursa del Masnou, amb recorregut pel port del municipi i per la zona de la costa, la prova baetulana afegeix la distància del 10k, la més utilitzada pels atletes professionals. Els premis per als guanyadors van des de calçat esportiu fins a un lot d’embotits. Cal destacar que s’elabora també un concurs de disfresses per aquells atletes que vinguin amb temàtica nadalenca. Uns 3000 atletes hi prendran part de la sortida. S’espera també rècord de participació femenina.


El cartell d’aquesta temporada de la Sant Silvestre barcelonesa RACC

No en va, la cursa més famosa és sens dubte la disputada a Barcelona el mateix dia 31, la Cursa dels Nassos, amb els millors atletes catalans recorrent 10 kilòmetres pels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. La temporada passada la victòria va ser per Artur Bossy en categoria masculina i Marta Galimany en categoria femenina. Aquest any la cursa es disputarà a les 17.30h, amb 29 llebres confirmades per l’organització i amb l’objectiu de millorar els 10.526 inscrits de l’any passat. Ja han confirmat atletes com Ibrahim Ezzaydouni, Mourad El Bannouri o Marisa Casanueva. La cursa està dedicada a l’home dels Nassos, un personatge mitològic que apareix a final d’any.

Però aquestes tres només son les més reconegudes o amb més afluència de gent. Durant aquests dies es disputen una trentena de curses oficials de Sant Silvestre en el territori català. Gairebé una quinzena d’elles ho fan en terres tarragonines, com la de L’Hospitalet de l’Infant, Tarragona, Montblanc o Reus. En terres lleidatanes es disputen en municipis com Mollerussa, Tàrrega, Lleida o La Seu d’Urgell. A la Costa Brava trobem Sant Silvestres per Cadaqués, Lloret o Sant Feliu de Guíxols (anomenada la Ganxona) i finalment, a la província de Barcelona es disputen la Cursa del Capó (Castelldefels), La dels Nassos País del Cava (Sant Sadurní d’Anoia) o la Sant Silvestre de Berga.

Fora del nostre territori destaca la Sant Silvestre Vallecana, la cursa disputada a Madrid també durant el 31 i la més multitudinària de l’estat, a banda de ser una de les que més atletes de nivell aplega. La cursa internacional, aquella que disputen els millors temps inscrits, començarà a les 19.55h.