La Lliga parla català

La Lliga parla català
L’ISS l’Hospitalet i el Cornellà en categoria masculina, i el Lleida en nois i noies, van ser els equips catalans que van disputar les jornades de Primera Divisió

El passat cap de setmana de l’11 i 12 de maig es van disputar diverses trobades pel panorama nacional, amb motiu de la celebració de la primera jornada de Lliga Nacional, en la categoria de Primera Divisió.

A terres catalanes, Cornellà va acollir la jornada masculina que van disputar els locals conjuntament amb l’ISS l’Hospitalet. Per altra banda, els homes del Lleida UA es van desplaçar fins a Osca, mentre que les dones viatjaven a Monzón.

La sort va ser desigual pels diferents equips. A Cornellà, es va viure una veritable festa de l’atletisme català: tres quartes parts de les proves van estar guanyades o bé pels locals o bé pels hospitalencs, de forma que ambdós conjunts van encapçalar la taula de la jornada. De fet, l’ISS l’Hospitalet va acabar la primera jornada com a líder de la classificació global, amb 221 punts, refermant-se així com un candidat a tenir en compte cara a l’ascens a Divisió d’Honor.

Per la seva banda, el Cornellà Atlètic va debutar amb alegries a Primera Divisió, i ha aconseguit colar-se com a cinquè equip de la classificació general, mostrant així una ferma candidatura a disputar l’encontre d’ascens a la fase final de la competició.

Els dos equips lleidatans, tot i desplaçar-se, van competir prou a prop l’un de l’altre: poc més de 60 kilòmetres els van separar. En el seu cas, l’objectiu de nois i noies passa per aconseguir mantenir la categoria, un repte majúscul tenint en compte la qualitat de tots els competidors. Tots dos equips semblen destinats a disputar l’encontre per la permanència a la jornada final, tot i que encara tindran molt a dir al segon encontre classificatori: els nois van acabar en 13ª posició, mentre que les noies van aconseguir ser 16es.

Cal destacar l’actuació d’alguns atletes com la del Sub18 Jan Badia (Cornellà At.), que tot i ser el més jove dels 800 m.ll., va quallar una recta final bestial que li van permetre disputar-li la victòria al sempre present Brahim Fateh (ISS l’Hospitalet). Al final, només 1 centèssima va donar la victòria a l’hospitalenc, que competia en dejuni.


També criden l’atenció els quatre doblets aconseguits per l’equip taronja en les proves de 400 m.ll., 400 m.t., pes i javelina. Són especialment destacables les dues proves de volta a l’anell: a la prova llisa, el Daniel Ponce (48.37) i l’Oriol Piqueras (49.13) van ser els únics per sota dels 50 segons; mentre que a les tanques el domini va ser absolut, amb la dupla Esteban FernándezDávila (53.37) i Pau Blanco (54.23) traient metres i metres de distància al tercer classificat, que va marcar 55.91.

Als concursos, actuació més que destacada pel Jesús Castillo (Cornellà At.) a l’alçada, on va ser segon amb 2.07. També el Xavier Barrubés (ISS l’Hospitalet) va tenir una bona matinal amb un salt de 7.30 m, mentre que el Sub20 Jaime Guerra (Cornellà At.) va arribar als 15 metres al triple.

Jaime Guerra (Cornellà At.) va concursar al salt de llargada i al triple salt, on es va imposar amb 15.00 m. (Foto: Teo Tovar)

Precisament, el triple va ser un dels dos doblets aconseguits pels anfitrions, completat pel Julen Sayago (14.91 il·legals). L’altre, va arribar a la marxa, prova on el Kevin Cerro i el Paul McGrath es van anar alternant al capdavant de la cursa, deixant el rivals poc a poc enrere. Finalment, el primer va fer un darrer canvi de ritme que el va portar a la victòria amb 21:33.29, avantatjant en 10 segons al seu company d’entrenament.

Mentre, a terres aragoneses, pot ser el major protagonista va ser el vent que va acompanyar els atletes durant tota la jornada. Vent que va invalidar en molt la prova dels 100 metres llisos masculins, en registrar-se una ràfega de 6.1 m/s, però que tot i així no va entelar la victòria del Paulino Andrés Sáez (Lleida UA). Ara bé, la de l’hectòmetre no va ser la ràfega més forta de la jornada: al concurs de llargada es van mesurar registres de més de 7 m/s.

L’esdeveniment femení, amb un vent canviant, però que no va arribar a bufar tan fort com a Osca, va eclosionar amb la brillant actuació de les germanes Radsma a la prova dels 100 m.t. Superats els 10 obstacles, la petita, l’Aitana (Sub18), va imposar-se a la gran amb un espectacular registre de 14.26 a l’Àfrica, que va aturar el cronòmetre en 14.75. Les dues germanes van ser les úniques atletes en rebaixar la barrera dels 16 segons, imposant-se doncs amb autoritat.

Una altra Sub18 va cridar fort l’atenció a la prova del martell femení: parlem de la Maria Navarro, una de les grans esperances catalanes en l’especialitat, que va enviar l’artefacte de 4 kg fins els 49 metres de distància.