La Bouin corona a Reyes

La 96ª Jean Bouin va tenir uns campions molts especials a la cursa de 10km, Reyes Estévez i Dolores Chiclana van ser els més ràpids entre els més de 5.000 corredors. A la cursa de 5km amb arribada al Passeig Sant Joan el triomf va ser per Marc Cunyat i Silvia Guerra.

Puntualment a les 9 del matí es donava el tret de sortida a les curses Open de la 96ª Jean Bouin-Gran Premi Allianz, tenint en compte les absències dels campions de les darreres edicions a la cursa de 10km (Carles Castillejo, Artur Bossy, Meritxell Soler i Gema Barrachina), el pronòstic per la victòria estava totalment obert. En categoria femenina ben aviat es va veure que la gran dominadora seria Dolores Chiclana representant de la Diputación de Jaén. En canvi pel que fa als homes formant-se un grup de 4 corredors tot estava per decidir.

Al pas pel quilòmetre 5, marcant un parcial de 15:45, 4 eren els atletes amb opcions, Abrouk Sofiane, Carlos Rodríguez, Jesús Gómez i un sorprenent Reyes Estévez que a la presentació de la cursa indicava que l’objectiu per enguany era millorar la marca de l’edició 2018 a la que va fer 35:02. En Reyes Estévez, un dels millors atletes catalans de tots els temps (3:30 i 7:44 en 1.500m i 3.000m), en comparació amb els seus rivals transmetia una sensació diferent, mentre que a Carlos Rodríguez i Jesús Gómez se’ls veia amb un córrer forçat i d’anar fatigats, a l’atleta de Cornellà de Llobregat amb els seus gairebé 1.90m d’alçada, el veiem desplaçar-se amb una tranquil·litat que no semblava pròpia del ritme de 3:15 al que anaven.

Sortida curses Open 96 Jean Bouin Foto: JJVico

Com a expert migfondista, en Reyes Estévez va ser un bon estratega durant la cursa anant de menys a més, Jesús Gómez (Diputación de Jaén) coneixedor del final del seu rival va tibar de valent per tal de despenjar-lo a la dura pujada del carrer Lleida fins al Palau d’Esports. Però no va haver manera i en Reyes Estévez va aguantar, a l’acabar la baixada del carrer de la Guàrdia Urbana i ja de nou a Rius i Taulets el recordman català de 1.500m, va fer un canvi definitiu que li servia per aconseguir per 1a vegada una victòria en una cursa absoluta a la Jean Bouin. Segon a 2” seria Jesús Gómez i 3er en Carlos Rodríguez (ISS L’Hospitalet 32:45)

La marca de 32:34 del guanyador probablement sigui la pitjor de l’historial. En els darrers 5 anys la millor i la pitjor marca corresponen al mateix atleta Carles Castillejo amb 29:31 al 2017 rècord de la prova i 31:10 al 2018, passant pels 30:52 i 30:54 de David Martinez i Artur Bossy. Però tot i això, aquesta edició serà recordada per la victòria de Reyes Estévez, el Campió d’Europa de 1.500m a Budapest 98 i 2 medalles de bronze als Mundials d’Atenas 97 i Sevilla 99.

Podi 10km masculí Jean Bouin Foto: Carrerlliure

Reyes ja comptava amb 7 victòries a les curses de categoria promoció fins a promesa. Donada la seva condició de migfondista, mai va poder aconseguir la victòria a la cursa Internacional Absoluta, per tenir com a rivals als millors fondistes nacionals i grans estrelles de talla internacional. Tot i no se comparable, als seus 43 anys la victòria a la Cursa Open 10km ve a omplir un forat que tenia al seu historial. Per a ell, aquesta cursa és molt important doncs el seu apreciat entrenador en Gregorio Rojo atleta del RCD Espanyol i FC Barcelona, la va guanyar en 6 ocasions a les dècades dels anys 50 i 60.

Per a Dolores Chiclana atleta de 42 anys de Jaén, aquesta victòria treballada a consciència probablement sigui la de més renom de la seva curta trajectòria atlètica, doncs fins fa pocs anys era futbolista. Es dona la circumstància que la Diputación de Jaén premia als millors atletes de la província amb la participació a la Jean Bouin, és per això que repetidament als darrers anys sempre trobem atletes de la Diputación entre els primers classificats.

Era la 4a participació a la Jean Bouin de l’atleta de Jaén, en edicions anteriors sempre havia quedat en 2on o 3er lloc al trobar-se amb rivals catalanes com a Meritxell Soler o Gema Barrachina. Però Dolores aquest any havia entrenat molt dur per aconseguir la victòria, i així ho va demostrar, dels 36:42 de la passada edició va millorar fins els 34:01 el que representa un nou rècord de la cursa, datava del 2014 Jaqueline Martin (FC Barcelona) 34:15.

Podi femení cursa 10km
Podi femení cursa 10km Foto: Carrerlliure

Les seves companyes al podi a gairebé 4 minuts de diferència van ser Elisa Melilli (Independent, 38:05) i la blaugrana Mireia Suñé amb 38:50.

Per ordre cronològic minuts abans havia finalitzat la cursa de 5km, cursa amb un circuit molt rectilini i amb un desnivell favorable d’uns 20m aproximadament, el que fa que no siguin homologables les marques. A la cursa masculina màxima igualtat en un grup format per 4 atletes i 1 triatleta, finalment era el triatleta Marc Cunyat (Prat Triatló 1994) el que amb un registre de 14:55 s’enduia el triomf, a continuació Albert Noguera (ISS Hospitalet, 15:04) i Albert Parreño (Fasttriatlon Club, 15:15) completaven el podi.

A la cursa femenina, la migfondista del ISS Hospitalet Silvia Guerra amb una bona marca de 17:06, revalidava el títol aconseguit al 2018 i aconseguia una millora de 16 segons. Segona a meta era Regina Gutiérrez (Club Proam, 17:44) i 3a Núria Cascante (JA Berga, 17:54).

Podi femení 5km Foto: JJVico

Tot i que la Jean Bouin és la cursa històrica de Barcelona, no aconsegueix aturar la pèrdua continuada de corredors des de fa 6 anys. Al 2013 es va viure l’edició amb una participació més elevada, quan amb la creació de la cursa de 5km, va aconseguir aplegar més de 12.000 corredors. Des de llavors la cursa de 5km es manté força estable amb una participació aproximada de 1.400 corredors, però a la de 10km la pèrdua és constant, enguany amb 5.150 ja està a les mateixes xifres que al 2009 abans de viure el gran boom de les curses populars.

Nombre de corredors a les darreres edicions. Gràfic: Carrelliure

Aquest any la pèrdua de corredors es pot haver vist agreujada pel canvi inesperat de data de la Cursa dels Bombers, prevista pel 27 d’octubre va saltar al proper diumenge 1 de desembre degut als aldarulls viscuts aquell cap de setmana a la zona de Plaça Urquinaona i Via Laietana com a conseqüència de les protestes per la sentència del Procés.

Al 2020, la Jean Bouin, tot i que serà l’edició 97a podrà celebrar el Centenari de la 1a edició que va tenir lloc el 1 de febrer de 1920 amb una participació de 48 atletes. El guanyador va ser en Rosend Calvet (FC Barcelona) amb un temps de 34:10 sobre una distància de 10km, amb sortida a Esplugues de Llobregat i arribada al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Aquesta celebració centenària hauria de ser un al·licient de pes per a participar a la propera edició.