Joventut daurada

Joventut daurada

Cinc atletes catalans van viatjar al remot estat de l’Azerbaidjan (a tocar del mar Caspi) per disputar el Festival Olímpic de la Joventut Europea (FOJE). Magnífica actuació de tots ells, mostrant un alt nivell en una competició amb peculiaritats.

Bakú és una ciutat de moda últimament pels esdeveniments esportius. La república presidencialista (i musulmana) de l’Azerbaidjan vol obrir-se a Europa amb diferents competicions importants, però en aquest cas, va voler mostrar el seu país turquès “secularitzat” als més joves, precisament, perquè son ells els qui poden explicar al continent les virtuts i tradicions del territori. Opinions de cadascú a banda, no han escatimat en recursos per organitzar el Festival Olímpic de la Joventut Europea, una espècia de Jocs Olímpics europeus per a menors d’edat que ha motivat, en diferent grau, a les seus que ha anat tenint els últims anys.

Pel que fa a l’atletisme, la delegació espanyola va obtenir un gran resultat. 21 medalles (14 a l’atletisme) mostren un potencial important. Ara bé, cal tenir en compte quins esportistes es van presentar a la cita en cada disciplina per fer una valoració global. Sense restar mèrits, els cinc atletes catalans van obtenir tres medalles, un objectiu aconseguit amb cinc noms molt destacats durant l’últim any en les competicions locals.

L’Aitana Radsma durant les competicions de la FOJE. Foto de Atletisme Ventalló

El primer en entrar en escena va ser en Joaquím Rodríguez, de l’ISS L’Hospitalet. L’atleta de Proves Combinades va acabar el concurs amb 6.456 punts, una bona puntuació malgrat que podria haver finalitzat millor: tres nuls a la javelina li van deixar amb un mal regust de boca, en una desena posició poc merescuda pel rendiment que va demostrar. No obstant, en l’últim dia de competició, va poder aixecar-se del mal tràngol amb la medalla de bronze als Relleus Medley (1:54.68).

Malgrat tot, la primera medalla va ser pel Paul McGrath. L’atleta del Cornellà Atlètic va aconseguir la plata als 10.000m marxa amb una marca de 45:51.64. McGrath havia aconseguit la 6a plaça l’any passat a Gyor als Europeus, per tant, aquesta plata és el millor resultat continental per al marxador. Genials sensacions per al gavanenc, que es mostra com una de les promeses més fermes de la Marxa catalana i estatal.


L’altre medalla de plata va ser per a Clara Fernández, l’atleta del Muntanyenc de Sant Cugat, campiona Sub18 estatal i entrenada per Alberto Ruiz. La saltadora de perxa va obtenir el metall i la segona posició amb un salt de 3.85m, empatada amb les dues atletes que van aconseguir el bronze ex aequo. Clara ha fet una evolució genial i culmina una temporada marcada per la quantitat de competicions dels últims mesos, on ha mostrat un alt nivell.

Malgrat no obtenir medalla, l’actuació de l’Aitana Radsma també va ser prou destacada. L’atleta de l’UA Lleida va acabar 5a en el 100mt amb una marca de 13.73 (havent aturat el cronòmetre a les semifinals en 13.54). l’Aitana va haver de lluitar amb rivals molt dures, que la van fer treballar fins a quedar-se a una sola centèsima de la seva marca.

L’última catalana en destacar va ser la fondista del JA Arbeca Aida Alemany, que venia de ser sots-campiona d’Espanya als 2.000 obstacles i que acabaria 9a a Bakú amb un temps de 6:57.69 (6 segons per sobre de la seva millor marca). Millorable de cara al futur per a una atleta que feia aquest any el seu debut en la categoria Sub18.

Malgrat que les actuacions van ser destacades, com hem dit, s’ha de posar tot en una balança: no en totes les proves van assistir els millors atletes del continent (la competició va coincidir amb l’Europeu Sub20). No obstant, tancar la temporada amb un metall demostra la fam de molts d’aquests atletes. Acabava així un Festival amb una nota negativa: en la gran majoria de proves vam veure l’estadi nacional totalment buit. Les hores i possiblement, la poca promoció de l’esdeveniment no va motivar a la població àzeri. La propera seu serà Kosice, a Eslovàquia.