Igualada lidera Catalunya a Atapuerca

Igualada lidera Catalunya a Atapuerca
Abdessamad Oukhelfen i Naima Ait Alibou, del club igualadí, primers catalans a meta

El matí del dissabte 9 de novembre no va ser massa tranquil a terres burgaleses. Un vent intens i persistent, una pluja intermitent i, sobre tot, un fred que treia les ganes de córrer es van instal·lar des de primera hora a la planura on s’havia de celebrar el cros d’Atapuerca, el millor del món els darrers anys. Tot i això, una vuitantena de noies i més del doble de nois van disputar la primera gran cita de la temporada. I, com sempre, entre ells, un munt de catalans i catalanes.

D’entre tots ells, un membre del Club Atletisme Igualada va compartir protagonisme durant tres quartes parts de la prova amb el grup d’africans capdavanter -i l’atleta del Nerja Ouassim Oumaiz, sorprenent guanyador-, marcant-los de ben a prop i donant a conèixer el nom del Club d’Atletisme Igualada al planeta sencer.

Parlem de l’Abdessamad Oukhelfen, medallista als 5.000 metres del passat Europeu Sub23. El de Reus (que competeix per l’Igualada), valent des de bon principi, no va perdre el temps en mirar cap enrere. Ni en fixar-se que cap dels fins ara grans referents del cros estatal compartia el seu grup selecte: Toni Abadía, Carlos Mayo, Fernando Carro, Adel Mechaal, Javi Guerra, Dani Mateo… cap d’ells figurava al grup capdavanter.

De fet, pocs kilòmetres després del tret de sortida, només 6 atletes viatjaven al tren guanyador, d’un nivell esfereïdor: Timothy Toroitich i Aron Kifle, guanyadors de múltiples cross a nivell mundial; Thomas Ayeko, 7è al passat Mundial de cros d’Aarhus; Thierry Ndikumwenayo, especialista en pista; i Ouassim Oumaiz, plata a l’Europeu Sub20 del passat hivern i actual campió estatal de cros. Bé, evidentment, l’Abdes els acompanyava, tancant la filera organitzada per l’elevat ritme.

El català només va cedir al toc de campana, quan va arribar el moment de decidir el podi, i després d’haver deixat endarrerit un dels africans. Mantenint el ritme el millor possible i mirant de no perdre massa distància amb els primers, el de l’Igualada va ser capaç d’entrar a meta en una brillant 5ª posició, millorant de llarg la 22ª de l’edició del 2018. Gràcies a ell i al seu caminar, l’equipació groga del CAI va donar la volta al món.

Abdelaziz Merzougui (Clínica Menorca) va ser següent català a meta, a una bona distància del protagonista, en 15ª posició classificant-se entre els mundialistes Fernando Carro i Daniel Arce. Adel Mechaal (New Balance) arribava en 26ª posició, cal recordar que el palamosí va participar al Mundial de Doha que va acabar tot just fa un mes. El quart va ser Artur Bossy (FCB), que en la primera competició d’alt nivell després d’una lesió patida l’estiu passat, va completar una gran cursa i es va situar en 33è lloc, dos per davant del Saïd Mechaal (Playas de Castellón), 6è espanyol Sub23.


Cal recordar que el cros d’Atapuerca és fonamental a l’hora d’aconseguir la sel·lecció per l’Europeu de Cros, pel que l’Abdessamad es posiciona en una situació immillorable per aconseguir una nova internacionalitat, sigui aquesta en categoria Sub23 o absoluta. L’actuació del Saïd també el situa en la lluita dels promeses.

En la cursa femenina, la catalana més destacada era la Marta Galimany (FC Barcelona), però de nou, per allà parava una igualadina per donar la sorpresa. Naima Ait Alibou va completar una cursa brillant i va aconseguir el doblet del Club d’Atletisme Igualada quant a millors catalans. La Naima va entrar en 27ª posició, 14 segons abans que ho fes la maratoniana del Barça: la Marta va ser 31ª. El ‘podi’ català el va completar la Laia Casajoana (JA Sabadell) amb una brillant 34ª posició.

Resulta curiós el contrast d’edats de les tres atletes. La Marta, veterana i maratoniana, va compartir part de la cursa amb dues atletes en edat Sub23, que van donar un pas endavant de cara a la possible sel·lecció per l’Europeu: la Naima va ser 4ª espanyola de la categoria, i la Laia 5ª.

També cal destacar l’actuació de l’Esther Guerrero (New Balance) al cros curt femení. Tot i estar competint a Doha fa un mes, la banyolina va ser capaç d’imposar-se a la Solange Pereira (València At.) sobre una distància de 1.800 metres. Gràcies a aquesta actuació, la catalana es converteix en pre-sel·leccionada de cara a la prova de relleus de l’Europeu.

En categoria Sub20, Èlia Saura (Canaletes) va ser 4ª liderant les catalanes en cursa i confirmant-se, de nou, com a favorita per ser cridada a l’Europeu. La mateixa posició va aconseguir l’Adam Maijó (AA Catalunya) a una cursa masculina guanyada, això sí, per un atleta portuguès. Entre els Sub18, pels quals no hi ha cursa a l’Europeu de cros, van liderar l’equip català el Marc Fernàndez (AA Catalunya), tercer, i la Oxana Bonjorn (JA Arbeca), quarta.