Castelló, mostra de qualitat dels Sub18

Castelló, mostra de qualitat dels Sub18
El passat cap de setmana es va disputar a Castelló el Campionat d’Espanya Sub18. Els atletes catalans van tenir una bona collita: un total de 27 metalls, a més de batre un rècord estatal i un de català.

La categoria Sub18 és sinònim d’espectacle. La il·lusió dels més joves sempre eclosiona als campionats estatals, i dóna com a resultat brillants registres, i encara millors actuacions. A més, aquests atletes nascuts als anys 2002 i 2003 formen part d’una generació molt esperançadora per l’atletisme català, fet que s’ha traduït en èxit absolut al Campionat: només en quatre disciplines (3.000 m.ll., 400 m.t., pes i disc) no hi ha hagut un català al podi.

La primera final la van disputar les llançadores de javelina, i ja en aquesta primera prova va caure un metall per Catalunya. L’Aina Ramos (ISS l’Hospitalet), llençava l’artefacte fins els 43.96 metres, registre que li va garantir l’argent. De fet, aquesta displina va ser l’única dels llançaments en tenir podi masculí i femení: el Roger Mogas (Cornellà At.) va proclamar-se campió d’Espanya a la jornada de diumenge amb una millor marca personal de 57.08 metres. L’altre metall que van guanyar els llançadors, va venir per part de la Maria Navarro (Lleida UA), qui ha anat trencant barreres al llarg de tot l’any a la prova del martell, i va culminar el campionat estatal amb una plata i un millor tir de 58.50.

Sense cap mena de dubte, però, el protagonista del Campionat va estar el Joaquim Rodríguez (ISS l’Hospitalet). Escollit com a protagonista de la setmana per CarrerLliure, l’atleta entrenat per l’Àlvaro Fernández-Dávila (formador i ex-entrenador, entre d’altres, de la plusmarquista mundial Maria Vicente), va quallar el millor decatló espanyol Sub18 de la història marcant 7.302 punts, i millorant així el rècord d’Espanya que va marcar el Pol Vila (FC Barcelona) fa ja tres anys a Tbilisi (7.219 punts). L’heptatleta Ivet Rovira (GEiE Gironí), per la seva banda, va millorar la seva marca personal fins els 4.871 punts, i va aconseguir d’aquesta manera un bronze molt lluitat al llarg de les dues jornades de competició.

Paul McGrath (Cornellà At.) va ser un altre dels noms propis en confirmar-se com la referència estatal de la marxa masculina Sub18. El del Cornellà, va disputar la única final de la matinal de diumenge, i es va imposar sobre els 10.000 metres amb un registre de 44:35.16, garantint així la seva sel·lecció pels FOJE. El doblet marxador el completava l’Iria Teijeiro (Hinaco Monzón), que amb 24:29.43 sobre la distància de 5.000 metres, es feia amb l’argent estatal.

El Campionat, a més, va permetre veure la consecució d’un rècord de Catalunya als 2.000 obstacles. L’Aïda Alemany (JA Arbeca), que aquest any ja s’havia convertit en la primera catalana Sub18 de la història en baixar dels 7 minuts, va restar unes centèssimes al cronòmetre per establir un nou rècord amb 6:51.33, registre que li va atorgar la medalla de plata. En nois, el José Alejandro Salgado (CA Mollet), també es va fer amb l’argent en trencar per primer cop la marca dels 6 minuts i marcar 5:55.66 a la mateixa distància.

De fet, les proves de mig fons i fons van ser prou exitoses pels catalans, sumant, conjuntament amb els obstaculistes, un total de 5 metalls. Als ja mencionats, cal afegir dos argents més als 800 metres, per part de la Júlia Garcia (FC Barcelona) amb 2:09.66, baixant per primer cop a la seva vida dels 2:10, i de l’Èric Guzman (New Balance) amb 1:51.77; i un bronze a la prova dels 1.500 que va arribar de la mà del Jan Badia (Cornellà At.), qui va registrar 4:12.06.


Els salts també van deixar una bona collita de marques personals. La perxa va ser la disciplina més premiada pels catalans, collint un total de tres medalles. La Clara Fernàndez (Muntanyenc St. Cugat) va millorar el seu millor registre a l’aire lliure amb 3.91, abans d’errar tres cops l’intent d’un nou rècord de Catalunya en 4.02 (el té ella mateixa amb 4.01 metres saltats aquest hivern a Sabadell). A la mateixa prova, la seva companya de club i entrenament, la Nerea Pérez, va elevar-se fins els 3.71 per fer-se amb el bronze. La prova masculina, la va guanyar l’Èric Nolla, essent l’únic del concurs en superar els 4.76.

La Irene Clemente (Cornellà At.) mereix una menció apart en ser l’única catalana en aconseguir dues medalles al campionat: es va fer amb el bronze al salt d’alçada (1.68), i amb la plata al triple salt, després de millorar tres vegades la seva marca personal i deixar-la en uns grans 12.48 que va aconseguir al darrer salt. A la prova d’alçada, però, la del Cornellà va estar acompanyada de l‘Aina Rabadan (FC Barcelona), qui va sobrepassar el llistó en 1.72 per endur-se l’argent. A la mateixa alçada però en categoria masculina, el Pol Roca (CA Igualada) va millorar en 14 centímetres el seu rècord personal, fins saltar 2.04 i fer-se amb l’or. Al podi el va acompanyar l’Edgar Climent (U. Colomenca At.), que va ser bronze amb el mateix registre que l’igualadí.

A la prova del triple salt, també va pujar al podi el Marc Sala (Muntanyenc St. Cugat), qui va fer un millor intent de 14.45, mentre que al salt de llargada el protagonista va ser l’Aitor Caldito (CA Igualada), que va millorar la seva marca personal i la va deixar en uns 7.19 metres que li van valer la medalla d’argent.

Un altre dels noms propis del cap de setmana va ser el de l’Aitana Radsma (Lleida UA). La gironina va quallar un cap de setmana excepcional, on va mostrar un estat de forma i una qualitat fora del comú. A les eliminatòries dels 100 m.t. va córrer en una marca personal de 13.55. A semifinals, faria 13.58 i a la final va rebaixar el seu temps fins a 13.53. D’aquesta manera, l’Aitana entra de ple al ranking estatal històric com a tercera millor tanquista Sub18. A les tanques curtes masculines, Bernat Verdú (CA Tarragona) va collir un bronze amb un registre de 14.24.

Per últim, queda parlar de les proves de velocitat, un dels sectors on l’equip català és més potent. En les dues proves curtes, el 100 i el 200, el protagonisme va recaure en la categoria femenina: la Carla Gascón (CA Sant Just) va guanyar la medalla de bronze amb 12.24 a la prova més curta, i l’Anna Monsó (Muntanyenc St. Cugat) va fer-se amb la plata al doble hectòmetre rebentant la seva marca personal amb 24.55. La volta a la pista, en canvi, va ser qüestió dels nois, concretament de l’Isaac Segura (CA Molins), que amb 48.79 va trencar per primer cop la barrera dels 49 segons i es va endur cap a casa una medalla de bronze.

D’aquesta manera va acabar la present edició del Campionat d’Espanya Sub18, però la temporada no acaba aquí pels joves atletes. Aquest proper cap de setmana del 29 i 30 de juliol, es disputarà a Madrid el Trofeu Ibèric entre Espanya i Portugal, i del 18 al 29 de juliol, Bakú acollirà el FOJE (Festival Olímpic de la Joventut Europea). En ambdós esdeveniments, el llistat de catalans convocats és important. Encara ens quedarà celebrar moltes més alegries.