A voltes per Europa

A voltes per Europa
Els catalans es van moure en competicions internacionals tant a Espanya com a la resta d’Europa

A Coruña, Arona, Salamanca, Granada i Tudela, però també Rehlingen i Leiden van ser les localitats protagonistes aquest passat cap de setmana. Els atletes catalans comencen a moure’s en la recerca de les marques mínimes que els portin a Doha, i per aquesta raó, el moviment per tot Europa és ben variat.

De Salamanca van arribar, segurament, les notícies més destacades, en forma de mínimes. El Bernat Erta va córrer una prova brillant de 400 metres, en la que va aconseguir d’una sola vegada rebentar la seva marca personal, trencar per primer cop la barrera dels 47 segons i assolir la mínima europea Sub20, amb un registre de 46.89. El Pol Retamal, per la seva banda, va aconseguir el registre exigit per disputar el Campionat d’Europa Sub23, en aturar el cronòmetre en 20.98 a la prova dels 200 metres, i marca una tendència ascendent a mesura que va acumulant competicions a les cames.

Fins a Salamanca es van desplaçar, però, molts més catalans, entre els quals destaquem la Maria Vicente (Nike) que va disputar els 100 metres tanques, marcant 13.78; el Joan Martínez (FC Barcelona), que va córrer els 100 llisos en 10.70 i 10.73 en semifinals i final respectivament, i en 21.46 els 200; l’Anna Obradors (ISS l’Hospitalet), que va marcar en l’hectòmetre 11.92 i 11.81.

Virem al nord i marxem cap a A Coruña, localitat que acull, segurament, la millor prova de marxa del món. Allà, entre banderes japoneses i xineses (països dominadors en aquesta disciplina), van competir alguns catalans i catalanes. Tal va ser el cas de la Raquel Gonzàlez (FC Barcelona), que va tenir una actuació més discreta que a la Copa d’Europa, i va acabar essent 22ª amb 1:32:54 sobre la distància de 20 kilòmetres; i de la Sub20 Gemma Mora (ISS l’Hospitalet), que va ser segona a la seva cursa sobre 10 kilòmetres, amb 48:26.

Després de la prova de marxa de Cantones, diumenge es disputava també a A Coruña el GP Corrales de Buelna, una de les referències estatals quant a les proves de fons. La delegació catalana va venir marcada per la joventut, i encapçalada per una de les promeses de l’atletisme català, com és l’Èlia Saura (CA Canaletes), que va aconseguir un bon registre de 4:23.67 als 1.500 metres, a només 67 centèssimes de la mínima per l’Europeu Sub20. També dues atletes del CA Manresa van tenir una bona actuació: la Núria Tió, marcant 2:10.68 als 800 metres, i la Meritxell Soler, corrent els 5.000 en 16:27.67.

Cap al sud, fins a Granada, va arribar el Llorenç Sales (UA Montsià), per disputar el primer 800 seriós de la temporada estival. En la seva presa de contacte amb el tartà, el deixeble del Carles Castillejo va aconseguir millorar la seva marca personal fins deixar-la en uns valuosos 1:47.90.


Encara més va baixar el Jesús Castillo (Cornellà At.), per disputar un dels mítings de referència en les proves combinades mundials, el d’Arona (Canàries). El millor català dels darrers anys en el decatló, va quallar dos grans dies de competició, en els que va acabar rebentant la seva millor marca personal de 7.273 punts, i la va deixar en 7.406, després d’una segona jornada bestial, en la qual va millorar tots els parcials respecte la seva millor combinada. Després d’Arona, el Jesús es consolida com a tercer millor espanyol de l’any, guanyant-se així, a falta de confirmació oficial, la seva sel·lecció per la Copa d’Europa.

Jesús Castillo, a les proves combinades d’Arona (Foto: JJ Vico).

A Arona també hi va viatjar el Pol Vila (FC Barcelona), que segueix buscant sensacions en la temporada del seu retorn, tot i que no va finalitzar la prova. El van acompanyar tres atletes en categoria Sub20: l’Adrià Navajón (FC Barcelona), que no va poder acabar la prova, l’Eloi Santafè (JA Sabadell) i l’Iker Martín (Cornellà At.). Els dos darrers atletes, encara deixant enrere les respectives lesions que van patir al campionat català de combinades, van competir prou bé, i tot i algunes errades pròpies de l’etapa de recuperació van marcar 6.426 i 6.242 punts respectivament.

L’única noia entre les absolutes va ser la Mar Vico (FC Barcelona), que va aconseguir un registre de 5.101 punts, mentre que en categoria Sub18, la Ivet Rovira (GEiEG) va marcar 4.631 punts, i la seva companya d’equip Laia Passolas (GEiEG), va aconseguir-ne 4.259.

A nivell nacional també cal destacar el Campionat d’Espanya de 10 kilòmetres en ruta que es va endur la Marta Galimany (FC Barcelona) a Tudela, en una cursa amb un bon grup de les millors corredores de fons del panorama espanyol. La catalana va guanyar amb un registre de 33:49, a poc més de 15 segons del seu tope personal, i disputant la seva millor cursa sobre 10 kilòmetres fora de la tradicional ‘Cursa dels Nassos’ de Barcelona.

Però com dèiem a l’inici, alguns dels nostres van viatjar a l’estranger per seguir sumant qualitat als seus registres i, sobre tot, per agafar experiència en competicions internacionals. Va ser el cas de la Zoya Naumov (AA Catalunya), que va moure’s a terres holandeses per disputar els 800 metres de Leiden, on va ser quarta amb 2:05.19. O dels perxistes Dídac Salas (FC Barcelona) i Mònica Clemente (CA Manresa), que van viatjar a Rehlingen (Alemanya) per aconseguir elevar-se fins els 5.35 i 3.90 metres respectivament.

L’estiu ha començat i els moviments no paren. Així doncs, seguiu ben atents a CarrerLliure per estar sempre ben informats de tot el que fan els atletes catalans.