L’alçada dels atletes en les proves de tanques

L’alçada dels atletes en les proves de tanques

Des de que vaig néixer i al llarg de la dècada dels anys 60, quan apareixien les primeres pistes sintètiques, es considerava que els atletes de tanques havien de ser més alts que els atletes que corren curses llises. El fet de ser més alts els hauria de donar una avantatge a l’hora de saltar, o millor dit, passar l’obstacle. Avui dia encara és una creença generalitzada fins i tot per molts aficionats a l’atletisme i només els professionals i tècnics d’aquest esport saben que cal ponderar aquesta creença.

Avui sabem que ser més alt no és un factor tant decisiu com ho podria ser per un jugador de voleibol o de bàsquet ni tampoc tant important com en altres disciplines de l’atletisme com en el salt d’alçada o inclús en els els llançaments, sobretot el de pes.

L’alçada és important per a superar fàcilment els obstacles com també és important per a poder fer passes més llargues en qualsevol altre cursa. Però no és un factor decisiu per si mateix doncs cal tenir en compte factors tant o més importants com l’alçada del maluc (tenir cames llargues és més important que l’alçada total) però també qualitats físiques imprescindibles com la velocitat o la força a mes de qualitats coordinatives i sobretot les qualitats psicològiques. Coneixem casos d’atletes no especialment alts o altes-i alguns o algunes força baixes-amb un rendiment excepcional en curses de tanques, entre els millors i les millors del Mon.

Però què diu la estadística? Son més alts els atletes de tanques que els atletes de llisos? És un factor més important en homes que en les dones? Son més alts o altes els atletes en les proves de tanques altes (100-110m) ?. Ha evolucionat amb el temps l’alçada dels atletes de tanques ? Hi ha molts interrogants que no he sabut trobar en cap estudi recent i sense pretendre que aquest article esdevingui un estudi científic rigorós ni estadístic, m’he decidit a buscar dades que em permetin veure per on van els trets. Potser un amable lector em podria ponderar o ampliar les conclusions que em permeto publicar aquí.

Les alçades de les tanques segons distàncies i sexes (expresades en metres)

Amb aquestes dades es veu clarament que els homes  tenen més diferència d’alçada i un quocient superior entre les alçades de 110 i 400 m que no pas les dones i també que hi ha més salt entre les curses de 110 m masculins i 100 m femenins que no pas entre les curses de 400 m. En conclusió, una cosa sabuda de sobres, l’alçada de la tanca de 110m.t. és alta, proporcionalment  més alta  que en les altres distàncies tant en homes com en dones. Això significa que els homes de 100 m.t. haurien de ser més alts que els de 400 m.t ? Hi hauria d’haver més diferència d’alçada entre homes de 110 m.t i  dones de 100 m.t. que entre homes i dones de 400 m.t.? Aquí hi ha molta feina que fer per esbrinar-ho però jo únicament he tingut la curiositat de buscar en el rànquing IAAF els top-8 per a cada distància dels anys 2002, 2010 i 2018 i he calculat la mitjana de les alçades dels atletes (publicades a les xarxes) així com la mitjana de les marques en 100/110 m.t. i 400 m.t.

Mitjana d’alçades i marques d’atletes masculins
i femenins en curses de tanques ranking top-8 IAAF


Conclusions sobre les dades de la taula TOP-8 :

  1. L’alçada de les dones de 400 m.t. sempre es superior a la de les dones de 100 m.t. i encara amb més rellevància l’any 2018.
  2. L’alçada dels homes de 110 m.t. es  clarament superior a la dels homes en 400 m.t. excepte el darrer any estudiat 2018
  3. L’alçada i les marques dels homes de 110 m.t. no canvien en els anys estudiats.
  4. L’alçada dels atletes de 400 m.t. va augmentant en els anys, les dones en el darrer any estudiat 2018
  5. Les marques de les diferents proves milloren poc, quedant sense millora el 110 m.t. i amb la millora una mica més destacada en el 400 m.t. femení.

Soc conscient que no podem extrapolar les dades de la taula a una veritat científica perquè caldrien més dades i cuinar-les degudament. Però jo destacaria uns fets que respondrien parcialment a les preguntes que em feia al principi de l’article.

Conclusions finals i apreciacions personals

El fet que la tanca sigui més alta no determina  necessàriament que els/les atletes siguin més alts o més altes. Tant homes i sobretot dones, i més encara en el darrer any estudiat, son més alts en 400 m.t. que en la distància curta. En el cas de les dones de 100 m.t. he trobat unes mitjanes d’alçada molt discretes. Moltes corredores de 100 m.t. son molt àgils, ràpides i potents, amb una coordinació i freqüència de gambada impressionant. L’alçada de la tanca, que no és tant exigent com la dels homes, juntament amb un altre aspecte com és la distància entre tanques,  segurament afavoreixen aquest tipus de corredores. Aixó no exclou ,és clar, l’aparició de destacades corredores altes.

arribada 400 m.t. final del Mundial 2017

Cori Carter (1,64) 53.07
Dalilah Muhammad (1,75) 53.50
i Ristannana Tracey (1,78) 53.74

Cori Carter (1,64) 53.07
Dalilah Muhammad (1,75) 53.50
i Ristannana Tracey (1,78) 53.74

podium 110 m.t. del Mundial 2017

Omar Mcleod (1,80) 13.04
Sergey Shubenkov (1,90) 13.14
i Balazs Baji (1,92) 13.28

Omar Mcleod (1,80) 13.04
Sergey Shubenkov (1,90)  13.14
i Balazs Baji (1,92) 13.28

En canvi, en 400 m.t., tot i que les tanques siguin més baixes, les mitjanes d’alçada son més alts claríssimament en les dones i el darrer any inclús en homes. Per què? A més sembla que sigui una tendència a l’alça en els darrers anys. En 400 m.t. els corredors i corredores han anat retallant els passos que fan entre tanques. Recordo com d’astorats quedàvem quan veiem Edwin Moses córrer tota la cursa mantenint 13 passes i avui ja és un patró utilitzat per alguns atletes i inclús algun que prova de fer 12 en alguna part de la cursa. En noies, el patró de 17/15 passes entre tanques es va desplaçant més cap el de 15/14. La superior alçada de l’atleta segurament no afavoreix únicament passar millor la tanca sinó també guanyar en economia i no haver de gastar tanta energia abans, durant i després de passar cada tanca. En fi, sembla que l’alçada de les tanques no és tant determinant per a exigir atletes alts com ho és la mateixa distància de la cursa. En distancies de velocitat perllongada és molt important la economia i en tants metres fer menys passes sembla més rellevant que tenir la tanca a una alçada relativa inferior (la mitjana dels corredors i corredores de 400m sol ser superior a la dels corredors de 100m). Per acabar, també diria que no hem d’oblidar un fet: l’alçada mitjana de la població esportiva ha anat augmentant en molts esports des de fa anys com també sembla que ho ha fet la població en general. Si l’alçada va acompanyada d’altres factors, sempre s’obtindrà més velocitat de desplaçament. Bé, no sempre. Per sort hi ha excepcions i aquesta és la gràcia de l’esport, que fa que destaquin diferents esportistes amb unes característiques, tècnica i personalitat diferents.