Jesús Castillo dóna un salt de qualitat en l’heptatló

Les proves combinades són, probablement, una de les especialitats més dures que té l’atletisme en pista. Els mesos de pista coberta, els homes competeixen en set proves al llarg d’un cap de setmana (heptatló), mentre que les dones en cobreixen cinc en una sola jornada competitiva (pentatló). Afortunadament, però, els especialistes d’aquesta disciplina ténen diverses oportunitats per ser internacionals, a més dels grans campionats d’estiu i hivern.

Tant en pista coberta com en les competicions a l’aire lliure, es disputen encontres internacionals exclusivament en proves combinades, com a posada a punt pels atletes que apunten a mundials i europeus, o com a gran colofó de la temporada per d’altres. Però el nivell de l’heptatló i el pentatló en tot el territori nacional no ha deixat de créixer els darrers anys, de forma que vestir la samarreta de la sel·lecció es posa més difícil a mesura que passen les temporades.

Un dels noms que sona amb força les darreres temporades és el del Jesús Castillo. L’atleta català més complet de l’actualitat, ha aconseguit fer que el nom del Cornellà Atlètic, el seu club, ressoni en les proves combinades nacionals. Amb medalles absolutes en les temporades passades, el Jesús no ha parat de millorar a mesura que els anys avancen, arribant al seu punt àlgid, fins el moment, el passat cap de setmana a Sabadell.

Castillo va quallar la millor combinada de la seva vida per arribar als 5.517 punts, superant així, per primer cop, la barrera dels 5.500.

El de Cornellà va començar amb força en dues de les seves proves més dèbils, marcant 7.27 als 60 metres, i 6.87 al salt de llargada (fent els tercer i segon millors registres de la seva vida respectivament). Tot seguit van arribar les proves fortes: el pes (13.14, el seu millor llançament en pista coberta), i el salt d’alçada, on va explotar amb un vàlid sobre 2.05, la seva segona millor marca de sempre.


La segona jornada va començar encara millor, amb marca personal de 8.36 als 60 metres tanques. El Jesús va aconseguir una marca sòlida a la perxa, amb 4.30 (molt, molt a prop dels 4.40), i va tancar la competició amb uns mil metres finals espectaculars, on va rebentar la seva plusmarca personal amb 2:44.64, millorant en quasi 5 segons.

Amb aquesta actuació brillant, el Jesús Castillo es col·loca en quarta posició en el ranking nacional absolut, tan sols per darrere del Jorge Ureña, el Jonay Jordán i el Mario Arancón. 

Amb aquesta gesta, el del Cornellà es situa com a una opció seriosa per ser sel·leccionat de cara al proper Encontre Internacional que tindrà lloc a Cardiff -Gran Bretanya- els proprers 26 i 27 de gener, en el que seria la seva primera internacionalitat.

Segons els criteris publicats per la RFEA, la sel·lecció estarà formada per quatre atletes, dels quals com a mínim un ha de militar en categoria sub23. Els dos especialistes que encapçalin el rànking a dia 13 de gener seran automàticament presel·leccionats, mentre que el tercer absolut anirà per criteri tècnic.

Ranking nacional d’heptatló (top-5)
  1. Jorge Ureña, 5.979 punts.
  2. Jonay Jordán, 5.624 punts.
  3. Mario Arancón, 5.537 punts.
  4. Jesús Castillo, 5.517 punts.
  5. Pablo Trescoli, 5.383 punts.

La festa de les combinades catalanes no va acabar aquí, doncs en categories inferiors també hi va haver grans notícies. Eloi Santafè (5.085 punts) i Adrià Navajon (4.957 punts) es van col·locar en segon i tercer lloc de la llista espanyola de l’any en categoria sub20; Joaquim Rodríguez (4.849 punts) lidera el ranking sub18; i la Irene Clemente (3.327 punts) marxa segona en les llistes nacionals també en sub18.

distancia ı mans ı mascareta | ventilació