Campionat de Catalunya Mitja Marató

El passat diumenge, coincidint amb la 40ª Mitja Marató de Ripoll, es va disputar la 28ª edició del Campionat de Catalunya de Mitja Marató, sent els Campions Nan Oliveras (New Balance) i Jennifer Spink (C.A. Santa Cristina d’Aro).

Nan Oliveres, Campió de Catalunya Mitja Marató 2018

Tot i que a Ripoll des de fa anys la cursa es disputa en format de Mitja Marató, en els seus inicis a l’any 1.979 i durant unes quantes edicions s’anomenava Campionat d’Atletisme de Fons del Ripollès i es celebrava sobre una distància de 20km. Bàsicament es tracta d’un circuit d’anada ascendent i tornada descendent de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, amb l’arribada davant del Monestir de Ripoll. Durant molts anys, on el calendari de curses no disposava de la gran oferta actual, Ripoll era cita obligada pels fondistes catalans.

Com es habitual a Ripoll, la cursa es va disputar amb unes temperatures relativament baixes i amb una pluja intermitent, que va endurir les condicions.

La Mitja Marató va comptar amb una participació de només 243 corredors i corredores, però al tractar-se del Campionat de Catalunya Absolut i Veterà, va haver un bon nivell mig. Els podis absoluts van ser:

1. Nan Oliveras (New Balance Team): 1:06:30
  2. Abderrahim El Jaafari (Running Zaragoza): 1:08:24
  3. Samir Ait Bouychamane (C.A. La Sansi): 1:10:35
  1. Jennifer Spink (C.A. Santa Cristina d’Aro): 1:16:21
  2. Bárbara Ramón (A.A. Catalunya): 1:20:08
  3. Laia Andreu (C.A. Granollers) 1:21:04

En ambdòs podis els/les segons i tercers classificats són atletes habituals del fons català, però no així els Campions.

En categoria masculina, Nan Oliveras (Olot, 1993) és un jove triatleta de 25 anys que des de categoria junior destaca a nivell internacional i és habitual dels podis en Campionats d’Espanya. Per valorar el seu nivell, comentar que a la Cursa de la Mercè 2016, va quedar en 3er lloc amb una marca de 30:43, el que demostra la gran capacitat a la cursa a peu. Com a referència, en Javier Gómez Noya va realitzar una marca de 1:07:50 a la Mitja Marató de Madrid.

La marca de 1:06:30 realitzada per Nan Oliveras a Ripoll, es molt meritòria per diversos factors, es tracta d’una cursa a uns 700m d’altitud, amb un perfil en pujada a la seva primera meitat, i l’atleta olotí va córrer en solitari la major part de la cursa.

Pel que respecta a Jennifer Spink (Gran Bretanya, 1981), la guanyadora en categoria femenina. Es tracta d’una atleta britànica resident a la província de Girona, que disposa de llicència de la Federació Catalana d’Atletisme des de fa 3 temporades, el que ja l’hi permet optar al títols de Campiona de Catalunya. Com a marques personals, destaquen el 1:13:02 en Mitja Marató i les 2:36:00 en Marató.

Tant en Nan Oliveras com na Jennifer Spink, han estat Campions de Mitja Marató per primera vegada, però quins noms podem veure a l’historial de 28 edicions d’aquest campionat, qui ha estat campions en més ocasions?

Roger Roca ha estat Campió en 6 edicions, Benito Ojeda en 5, la 1ª al 1.993 i la darrera al 2015, la Millor Marca del Campionats correspon a Josep Maria Casas Ledesma amb 1:04:19 a la 1ª edició al 1.992 disputat a Badalona.

Hasna Bahom ha estat Campiona en 4 edicions, a continuació moltes atletes amb 2 com Vinyet Noguero, Ester Solera o Janeth Becerra. La Millor Marca dels Campionats també correspon a la 1º edició a Badalona a càrrec de Núria Pastor 1:16:16.