Alt nivell femeni a ‘El Tast de La Mitja’

El Tast de La Mitja de Granollers, que compte amb la mateixa organització que la popular Mitja Marató de Granollers una de les millors i més importants mitges maratons de Catalunya, és una cursa de 10km amb un circuit particular.

La sortida al carrer Jacint Verdaguer de La Garriga (cota 223m) i l’arribada a les Pistes d’Atletisme de Granollers (cota 130m), fan que la cursa tingui un circuit molt rectilini amb pocs girs i desnivell negatiu força constant entorn al 1%.

El circuit està certificat per la Federació Catalana d’Atletisme amb 2 observacions, desnivell negatiu superior al 0,1% i distància excessiva entre l’arribada i la sortida. Això fa que les marques realitzades no siguin vàlides pel Rànquing o que no es puguin homologar com a rècords.

Tenint en compte aquest factor, parlem de l’alt nivell femení que participa en aquesta cursa que compta amb només 7 edicions, es va crear al 2012 amb l’objectiu de donar a conèixer part del circuit de La Mitja a corredors que no estan capacitats per a competir sobre una distància tan llarga.

La millor marca femenina correspon a Lídia Rodríguez 33’13” Cornellà Atlètic any 2017. En aquesta edició de 2018 les 3 primeres corredores van córrer per sota dels 34′, el que ja mostra el molt bon nivell i l’esforç dels organitzadors per a portar a aquestes atletes a la seva cursa. El podi:


  1. Marta Galimany 33’17”
  2. Miriam Ortiz 33’38”
  3. Jennifer Spink 33’44”

De manera habitual les úniques curses amb corredores sub35′ són la Cursa dels Nassos i la Cursa dels Bombers de Barcelona i puntualment la Cursa del Barri de Sant Antoni de Barcelona. A continuació veurem una comparativa de les principals curses de 10km en quant a participació/nivell i el nombre d’atletes sub40, sub37’30” i sub35′ a la seva darrera edició:

Valorant les xifres de la taula anterior, es podria considerar que el Tast de La Mitja ocuparia un hipotètic 3er lloc per nivell de marques de les corredores arribades a meta abans dels 40 minuts. Només per darrera de la Cursa dels Nassos que és la líder indiscutible i de la Cursa dels Bombers que ocupa el 2on lloc.

La cursa de La Mercè és una cursa amb un bon circuit, però que es veu penalitzada per la data en que es celebra, mitjans del mes de setembre no és un bon moment per córrer ràpid, doncs la majoria d’atletes es troben en fase de pretemporada després de les vacances d’estiu.

A la darrera temporada les úniques atletes catalanes (amb llicència FCA) que han corregut per sota dels 35′ han estat Marta Galimany, Miriam Ortiz, Montse Mas, Jennifer Spink (Gran Bretanya), Janet Becerra (Bolivia), casualment les 3 primeres curses del rànquing empaten amb 4 corredores sub35′, això és degut a cap d’elles han coincidit aquestes 5 atletes.

Esperem que joves atletes es puguin sumar a aquest prestigiós grup, doncs el fons català després de molts anys “de glòria”, no passa per bons moments atlètics.